Zeven goede gewoontes om slapeloosheid te bestrijden en beter te rusten

Het kan in eerste instantie moeilijk zijn maar het uitzetten van elektronische apparaten een paar uur voor het slapen gaan zal je helpen slapeloosheid te bestrijden en beter te rusten.
Zeven goede gewoontes om slapeloosheid te bestrijden en beter te rusten

Laatste update: 23 mei, 2018

Om slapeloosheid te bestrijden heb je niet altijd slaapmiddelen nodig. Soms kunnen we beter rusten door gewoon betere gewoontes aan te nemen. We moeten in ieder geval ook een einde maken aan de slechte gewoontes. Lees onze zeven tips voor het bestrijden van slapeloosheid op een natuurlijke manier in het artikel van vandaag.

Zeven goede gewoonten om beter te rusten

1. Hete douche of een heet bad

Een eenvoudig en heerlijk middel is een warme douche of een warm bad net voor het slapen gaan.

 • In tegenstelling tot koud water, dat een stimulerend effect heeft, heeft warm water een ontspannend effect op ons lichaam.
 • Na een warm bad kunnen we naar bed gaan met een goed gevoel en dat bereidt ons voor op een goede rust.

Als we ervoor kiezen om een bad te nemen, kunnen we tot een half uur in het bad blijven en baking soda of magnesiumsulfaat aan het badwater toevoegen. Deze toevoegingen zullen de voordelen van het bad maximaliseren.

2. Weten hoe je de jezelf ontkoppelt

Beter rusten

Een van de belangrijkste redenen tegenwoordig voor slapeloosheid is onze verslaving aan technologie.

Televisies, computers of mobiele telefoons staan ontspanning niet alleen niet in de weg, maar genereren ook elektromagnetische velden. Deze golven hebben een negatieve invloed op ons zenuwstelsel.

 • Je moet deze apparaten tijdens de dag minder gebruiken, minimaliseer het gebruik ervan zo veel als je kunt.
 • Om slapeloosheid tegen te gaan, is het essentieel dat we ons minstens twee uur voor het slapen gaan van onze schermen loskoppelen.

3. Volg de zon

De zon markeert het bioritme, met andere woorden het natuurlijke ritme van het leven. Hierdoor werkt ons lichaam beter als we de zon volgen.

 • Daarom raden wij je aan ‘s ochtends bij de eerste zonnestralen wakker te worden en ‘s avonds bij donkere hemel te gaan slapen.
 • Hoewel het niet nodig is om naar bed te gaan als het nog vroeg is, kunnen we onze activiteiten wel aanpassen en afbouwen.

Ook zonnebaden is een natuurlijk middel om slapeloosheid tegen te gaan. Als we het hele jaar door dagelijks tien minuten zonlicht krijgen, is dat voldoende om een verbetering van onze rust op te merken.

Als we echter te veel zon krijgen, kan dit onze huid en onze energieniveaus gedurende de dag negatief beïnvloeden.

4. Een geschikte avondmaaltijd

Een geschikte avondmaaltijd

Bioritmes vertellen ons lichaam ook dat het vanaf negen uur zijn energie moet gebruiken om onze lever en galblaas te regenereren.

We moeten ons goed bewust zijn van dit feit, want er zijn veel mensen die lijden aan slapeloosheid als gevolg van hun avondmaaltijd.

Als we te veel eten voordat we naar bed gaan, zal ons lichaam nog bezig zijn met de vertering ervan. Dit heeft een negatieve invloed op ons nachtelijk bioritme.

Een betere gezonde gewoonte is het bereiden van lichtere maaltijden die je eet voor acht uur ‘s avonds Op die manier kun je ervoor zorgen dat je lichaam de tijd heeft om alles te verteren voordat je naar bed gaat.

In het licht hiervan moeten we de volgende voedingsmiddelen vermijden:

 • Suikers
 • Geraffineerde meelsoorten
 • Ongezonde vetten zoals gefrituurde producten en junkfood
 • Zuivelproducten
 • Rood vlees
 • Zoete vruchten

Vruchten zijn weliswaar een gezonde voedingsbron, maar leveren ons veel energie, waardoor ze geschikter zijn voor de ochtend.

5. Omgekeerde yoga houdingen

Onder de yoga technieken zijn de omgekeerde houdingen goed voor het ontspannen en het bestrijden van slapeloosheid.

 • Door onze benen op te tillen en ons hoofd te laten zakken tot een lager niveau dan ons lichaam, kunnen we onze bloedsomloop verbeteren.
 • Hierdoor kunnen we klachten verlichten zoals een zwaar gevoel in de benen of hoofdpijn. Die klachten maken het moeilijk om goed uit te rusten.
 • We kunnen op de grond gaan liggen met onze benen verticaal omhoog of tegen een muur. Of we kunnen een andere houding aannemen als we het weten hoe. De kaarspose werkt hier goed.

6. Slapeloosheid en de darmen

Darmen

Sommige gevallen van slapeloosheid worden in verband gebracht met intestinale overbelasting en ontstekingen, die moeilijk kunnen worden ontdekt.

Om het te behandelen, zouden we de darmen moeten helpen om weer normaal functioneren. We kunnen ook kleipakkingen gebruiken voor het slapen gaan of ‘s nachts.

7. Een ruimte speciaal bestemd om uit te rusten

Sommige kamers maken het rusten om de een of andere reden lastiger. Enkele van de problemen die we zouden kunnen oplossen, zijn de volgende:

 • Een kamer die niet donker genoeg is. Het is uitermate belangrijk dat er geen licht is dat de afscheiding van melatonine kan verstoren. Melatonine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze dag- en nachtcyclus.
 • Te veel geluid.
 • Rommel en vuilheid.
 • Elektronische apparaten en stekkers te dicht bij het bed. Ze genereren elektromagnetische velden om ons heen die ook invloed hebben op de melatonine.
 • Oncomfortabele temperaturen of gebrek aan ventilatie.

Uitgelichte afbeelding dankzij © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.