6 Tekenen van galblaasproblemen

Hoewel tekenen van galblaasproblemen ook het gevolg kunnen zijn van een andere aandoening, is het raadzaam om naar een specialist te gaan om mogelijke complicaties uit te sluiten en een adequate diagnose en behandeling te krijgen als je regelmatig last hebt van deze symptomen.
6 Tekenen van galblaasproblemen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je galblaas is een klein orgaan onder de lever. Het is zijn belangrijkste taak om gal af te scheiden die helpt om vet af te breken.

Door de gal in het galkanaal af te geven, helpt hij om een ​​deel van het afval dat in de darm wordt vastgehouden af ​​te breken.

Soms levert het echter problemen op in zijn werking. Soms blijven sommige stoffen in de kanalen achter, waardoor obstakels ontstaan die de vrije doorgang van gal belemmeren.

Als gevolg hiervan is er een reeks symptomen die, wanneer deze niet tijdig worden behandeld, een sterke invloed kunnen hebben op je kwaliteit van leven.

Daarom is het essentieel om te weten hoe galblaasproblemen zich manifesteren. Vervolgens is het belangrijk om, nadat je ze hebt geïdentificeerd, een arts te raadplegen voor behandeling.

Vervolgens willen we 6 tekenen van galblaasproblemen delen.

Tekenen van galblaasproblemen

1. Galblaasproblemen: ontstekingen en gasvorming

Galblaasproblemen en gasvorming

Je galblaas is onderdeel van de spijsvertering. Hij zorgt ervoor dat een stof vrijkomt die essentieel is voor het afbreken van vet.

Zodra er obstakels of problemen in de kanalen zijn die de passage van gal mogelijk maken, wordt de spijsvertering moeilijker. Dan treden symptomen op zoals ontstekingen en een overmaat van darmgassen.

Dit komt door de opeenhoping van afval.  Wanneer het niet op de optimale manier wordt afgevoerd, gaat dit gas gisten en dat veroorzaakt vervolgens ongemak.

2. Galblaasproblemen: pijn en een zwaar gevoel in de buik

In combinatie met het eerdere spijsverteringsongemak veroorzaken galblaasproblemen buikpijn en een zwaar gevoel in de buik.

Dit symptoom, dat zich soms uitstrekt tot aan de rechterkant van de rug, komt door ontstekingen die worden veroorzaakt door een slechte spijsvertering.

  • De pijn treedt meestal plotseling op en duurt ongeveer 15 minuten.
  • Daarna verdwijnt de pijn om vervolgens weer te verschijnen. Dit duurt tussen 12 en 15 uur.

Deze signalen moeten door een arts worden geanalyseerd, omdat het kan wijzen op de aanwezigheid van galstenen.

3. Galblaasproblemen: misselijkheid en duizeligheid

Galblaasproblemen en misselijkheid

Ten eerste zijn misselijkheid en terugkerende duizeligheid symptomen die nooit mogen worden genegeerd.

Het is waar dat deze klachten meerdere oorzaken kunnen hebben. Houd er echter rekening mee dat ze ook kunnen optreden bij galblaasproblemen.

Dit komt door het onvermogen om galsappen te gebruiken in het proces van de vertering van vetten, waardoor de aanwezigheid van afval in de darm en in het bloed toeneemt.

Wanneer er galstenen worden gevormd, ontstaat er bovendien een druk in de maag die misselijkheid en braken kan veroorzaken.

4. Galblaasproblemen: slechte adem

We weten dat slechte adem kan worden veroorzaakt door bacteriële infecties of door slechte hygiënische gewoonten.

Wanneer het echter terugkeert en moeilijk onder controle te houden is, kan het komen door moeilijkheden bij het functioneren van de lever en de galblaas.

In het laatste geval kan er een metaalachtige smaak in je mond zijn die, samen met de onaangename geur, ongemak genereert.

De ophoping van gifstoffen en de lage productie van gal zijn verantwoordelijk voor dit probleem.

5. Galblaasproblemen: gebrek aan eetlust

Galblaasproblemen en eetlust

Het opeens verliezen van je eetlust is vaak een teken dat iets niet goed werkt in je lichaam.

Hoewel het kan voorkomen vanwege chronische ontstekingsziekten, komt het ook vaak voor door de spijsverteringsproblemen die worden veroorzaakt door galblaasproblemen.

  • Een gebrek aan eetlust dat meerdere dagen aanhoudt, kan erop wijzen dat de galwegen ontstoken zijn. Er kan ook sprake zijn dat de doorgang belemmerd is door de vorming van stenen.
  • Naarmate het probleem vordert, voelen de getroffen patiënten ontstekingen en een vol gevoel.

6. Galblaasproblemen: geelzucht

Als de huid of het wit van je ogen een gelige tint heeft, is het essentieel om de dokter te vragen om te bepalen of dit te wijten is aan de ontwikkeling van geelzucht.

Deze aandoening komt voort uit de opeenhoping van gal in de galblaas, wat soms resulteert in de vorming van stenen.

  • Gal kan door de bloedbaan reizen en verschillende cellen en weefsels van het lichaam bereiken.
  • Geelzucht is een gevaarlijk gezondheidsprobleem dat moet worden behandeld met medisch toezicht.

Herken je de genoemde symptomen? Heb je er twee of zelfs meer? Bezoek dan een arts om de relevante onderzoeken te ondergaan die helpen bij het opsporen van problemen in dit orgaan.

Als de diagnose positief is, moet je er rekening mee houden dat je je levensgewoonten moet verbeteren. Daarnaast moet je de door de specialist voorgeschreven behandeling volgen.

Bovendien is het essentieel om een ​​sedentaire levensstijl te vermijden. In de meeste gevallen moet je een uitgebalanceerd dieet handhaven  met een goede verdeling tussen vetten, suikers en calorieën.

Tot slot hebben je lever en galblaas ondersteuning nodig om de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en om naar behoren te kunnen functioneren. Het is dus van belang om te leren hoe je op natuurlijke wijze je lever en galblaas moet reinigen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.