7 fruitsoorten die je kunnen helpen met afvallen

Fruit eten is gezond. Het kan je ook helpen met afvallen als je bepaalde fruitsoorten in je dagelijkse dieet opneemt.
7 fruitsoorten die je kunnen helpen met afvallen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 oktober, 2018

Fruit eten is absoluut noodzakelijk om gezond te blijven, maar sommige fruitsoorten kunnen je ook helpen om gewicht te verliezen op een natuurlijke manier.

In dit artikel zullen we je uitleggen welke fruitsoorten je het beste in je dagelijkse voedingspatroon kunt opnemen, waardoor je snel zal merken dat ze je helpen bij gewichtsverlies.

Welke fruitsoorten kunnen je helpen af te vallen?

Dit natuurlijke gewichtsverlies gaat niet samen met een verlies van energie of vitaliteit, maar helpt wel vochtophopingen en giftige stoffen te verwijderen.

Citroen

Deze citrusvrucht is ideaal om het bloed te reinigen en vetophopingen in het lichaam te helpen verbranden. Zelfs mensen die last hebben van maagzuur kunnen citroenen eten, ondanks dat het natuurlijk om een erg zure fruitsoort gaat.

De reden hiervoor is dat citroenen eigenschappen bevatten waardoor de zuren gealkaliseerd worden zodra ze in de maag terecht komen.

We raden aan citroensap te drinken voor het ontbijt, gedurende de dag, bij maaltijden en al zeker wanneer het om vette maaltijden gaat.

Citroenen behoren tot de fruitsoorten die je helpen met afvallen

Grapefruit

Grapefruit is ideaal voor gewichtsverlies, aangezien het kan voorkomen dat er vochtretentie ontstaat. Daarnaast reinigt het het lichaam, zorgt het voor de lever en lost het vetten op.

Je kan deze fruitsoort in zijn geheel consumeren of in de vorm van een sapje. Wanneer je niet van de bittere smaak houdt, kan je het sap wat zoeten met stevia.

Een andere optie is olie van grapefruit, vooral wanneer het niet het seizoen van de grapefruits is. Kijk wel na of het zeker voor orale consumptie geschikt is wanneer je het koopt. Neem elke ochtend een druppeltje gemixt met wat honing.

Watermeloen

Door de grote hoeveelheid water die deze fruitsoort bevat, geeft watermeloen snel een vol gevoel. Daardoor voorkomt het dat je jezelf gaat over-eten. Tegelijkertijd is watermeloen ook urineafdrijvend. Meer dan 90% van deze fruitsoort bestaat uit water. Per 100 gram watermeloen neem je slechts 20 calorieën op.

Watermeloen is ook rijk aan vitamine C, B-groepvitamines, kalium en lycopeen, een pigment dat zou helpen om kanker te vermijden.

Het is wel belangrijk dat je watermeloen niet mixt met maaltijden of als nagerecht nuttigt. Door het hoge water- en suikergehalte zal het op een negatieve manier de vertering beïnvloeden, waardoor je gewicht bijkomt in plaats van verliest.

We raden je aan watermeloen te eten als ontbijt of als tussendoortje.

Wanneer je het met geen enkele andere voedingsstof mixt, zal je het snelst de voordelen ervan ervaren.

Je kan watermeloen als fruit of als smoothie nuttigen, waarbij je er nog wat citroen aan toevoegt. Verwijder de zaadjes zeker niet, aangezien die ook voordelig zijn voor de gezondheid.

Watermeloen behoort tot de fruitsoorten die je kunnen helpen met afvallen

Bessen

Bessen zoals frambozen, braambessen of bosbessen zijn optimaal, aangezien ze veel vezels bevatten en je natriumgehalte kunnen reguleren. Daarnaast bevatten ze ook anthocyanen. Dit zijn componenten die suiker- en vetassimilatie stimuleren.

Hierdoor zijn ze onmisbaar wanneer je graag gewicht wil verliezen zonder toegevingen te doen. Om zo veel mogelijk te kunnen genieten van de eigenschappen van deze bessen, raden we je aan ze halverwege de ochtend of middag te eten, net zoals aardbeien. Je kan de bessen ook ingevroren of in jams of sapjes zonder toegevoegde suikers terugvinden.

Appels

Veel mensen zien appels als een saaie fruitsoort, maar het is wel een van de meest gezonde fruitsoorten. Daarom wordt er vaak aangeraden een appel per dag te eten.

Wanneer het om organische appels gaat, eet dan de schil, want door het aanwezige ursolzuur zal die je kunnen helpen vet te verbranden. Appels zijn ook rijk aan vezels en kunnen rauw, gebakken of gekookt met wat water en kaneel gegeten worden.

Appels behoren tot de fruitsoorten die je kunnen helpen met afvallen

Peren

Peren bevatten twee onmisbare antioxidanten om gewicht te verliezen, namelijk catechines en flavonoïden. Deze antioxidanten vechten tegen vochtophopingen en helpen giftige stoffen en vet uit het lichaam te verwijderen.

Wanneer je een week lang enkel peren eet als avondmaal, maar voor de rest van de dag wel een gebalanceerd dieet aanhoudt, zal je snel gewichtsverlies opmerken. Een andere optie is een dag enkel peren en perensap te consumeren en dat om de twee weken te herhalen.

Papaja

Papaja is een heerlijke, exotische fruitsoort, die veel water en vezels en weinig calorieën bevat. Het helpt ook bij de vertering van proteïnen. We raden je aan de dag te starten met een goed stuk verse papaja of het in een smoothie te mengen met enkele zaden.

Dit is een uitstekende remedie om parasieten in de darm, die je eetlust doen toenemen, te bestrijden. Papaja is daarnaast ook rijk aan vitamine A, C, E en K, foliumzuur en kalium.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.