Je lichaam ontgiften met fruit

Door tijdens de feestdagen deze vruchten aan je menu toe te voegen, verbeter je je spijsvertering en reinig je tegelijkertijd je lichaam van alle overtollige gifstoffen die je in die periode meestal binnenkrijgt.
Je lichaam ontgiften met fruit
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het is tijd om de negatieve effecten van de gifstoffen tegen te gaan die je tijdens de feestdagen binnenkrijgt. Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er bepaalde gewoontes bestaan om je lichaam te ontgiften waar mensen al jaren gebruik van maken. Gelukkig kun je je lichaam ontgiften met fruit.

Wanneer je lichaam aan een stuk door moet werken om de overdaad aan ongezond voedsel, suiker en alcohol te verwerken, is het belangrijk om je lichaam tevens te voorzien van meer voedingsstoffen. Die zijn nodig om de belasting die je op dat moment veroorzaakt hebt te verminderen.

Gelukkig hoef je niet terug te vallen op strenge diëten of dure supplementen om dit probleem aan te pakken.

Hoewel je eetgewoontes tijdens de feestdagen waarschijnlijk verre van perfect zijn, kun je in het vervolg deze vruchten aan je dieet toevoegen. Op die manier kun je de natuurlijke ontgifting van je lichaam stimuleren.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder over je lichaam ontgiften met fruit en ontdek wat onze top zes is.

Je lichaam ontgiften met fruit

1. Citroenen

Je lichaam ontgiften met fruit zoals citroen

Citroenen behoren tot de beste vruchten om je lichaam te ontgiften. Bovendien verbeteren ze je spijsvertering en de gezondheid van je nieren.

 • Het hoge vitamine C-gehalte bevordert de natuurlijke afweer van je lichaam, vooral na het drinken van alcohol.
 • Deze vrucht heeft een milde alkalische werking waardoor het de zuurgraad in je lichaam kan verlagen. Wanneer je te veel eet, gaat de zuurgraad vaak omhoog.
 • De antioxidanten beschermen je lichaamsweefsels tegen de schadelijke effecten van gifstoffen en helpen het lichaam om vetten te verteren.

2. Guave

Het eten van rauwe guave of het drinken van guavesap stimuleert de lever- en nierfunctie, waardoor alle afvalstoffen en gifstoffen die ze vasthouden, worden geëlimineerd.

 • Deze vrucht bevat meer vitamine C dan welke vrucht dan ook, waardoor het een ongelooflijk goede bondgenoot is voor je immuunsysteem.
 • Het voorziet je lichaam van veel voedingsvezels, die de spijsvertering verbeteren en een gezonde stoelgang bevorderen.
 • Guave vermindert de overmatige productie van zuren in de maag en helpt om de symptomen van indigestie te verminderen.
 • Bovendien is deze vrucht ideaal om een kater te bestrijden. Dit komt doordat het je lichaam voorziet van energie en de verwerking van gifstoffen vergemakkelijkt.

3. Grapefruit

Je lichaam ontgiften met fruit zoals grapefruit

De grapefruit staat al lange tijd bekend om zijn vochtafdrijvende, antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is een vrucht die maar zeer weinig calorieën bevat en al geruime tijd populair is vanwege zijn vermogen om gewichtsverlies te bevorderen.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat grapefruit ook een van de beste voedingsmiddelen is om de bloedbaan te reinigen.

 • Grapefruit bevat antioxidanten die de nierfunctie verbeteren en het lichaam helpen om gifstoffen te verwijderen via de urine.
 • Deze antioxidanten helpen tevens om je lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve stress en onevenwichtigheden in de ontstekingsprocessen van je lichaam te voorkomen.
 • Tot slot verbetert het vezelgehalte je spijsvertering en voorkomt het ongemakken die gepaard gaan met te veel eten.

4. Meloen

De meeste meloenen bestaan bijna volledig uit water. Dit zorgt er samen met de antioxidanten die meloenen bevatten, voor dat meloenen niet alleen reinigend zijn, maar ook de spijsvertering bevorderen.

 • De vochtafdrijvende werking gaat vochtretentie tegen en maakt het makkelijker om gifstoffen te verwijderen via de urine.
 • Meloenen bevatten vitamine B-complex, dit is nodig om het lichaam te helpen herstellen van overtolligheden.
 • De vitamines en mineralen die meloenen bevatten gaan het verlies van voedingsstoffen tegen die veroorzaakt wordt door uitdroging als gevolg van alcohol.
 • De spijsvertering gaat erop vooruit en de overmatige productie van zuren wordt verminderd.

5. Groene appels

Je lichaam ontgiften met fruit als appels

Als je een appel per dag eet, ondersteun je het natuurlijke ontgiftingsproces in je lichaam.

 • Groene appels zijn een belangrijke bron van antioxidanten en essentiële mineralen die de functie van je lever, nieren en dikke darm verbeteren. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen gegarandeerd op de juiste manier uit je lichaam worden verwijderd.
 • Groene appels bevatten enorm veel voedingsvezels, vooral in de schil, die de spijsvertering helpen te verbeteren.
 • De organische zuren die groene appels bevatten reguleren de pH van je maag en voorkomen ongemakken, zoals brandend maagzuur.

6. Pruimen

De combinatie van te veel voedsel en een overdaad aan alcohol kan een negatieve invloed hebben op je spijsvertering.

Omdat pruimen rijk zijn aan voedingsvezels, kunnen ze je darmen stimuleren en blokkades voorkomen als het gaat om het elimineren van afvalstoffen.

 • De antioxidanten in pruimen beschermen lichaamscellen tegen de negatieve gevolgen van gifstoffen uit voedsel en alcohol.
 • Daarnaast ‘voeden’ ze je bacteriële darmflora en verbeteren ze je immuunsysteem.
 • Bovendien hebben pruimen een milde ontstekingsremmende werking die opgeblazenheid in de buik tegengaat.
 • Tot slot voorzien pruimen je lichaam van energie. Dit is vooral gunstig na een hoop slapeloze nachten en bij slechte gewoontes.

Heb je deze vruchten al toegevoegd aan je dieet tijdens de feestdagen? Als dit nog niet het geval is, probeer hier dan in het vervolg een gewoonte van te maken om van de vele voordelen te profiteren. Zo kun je je lichaam ontgiften met fruit.

Probeer tegelijkertijd overdaad te vermijden, maar wel veel water te drinken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.