Met de zaden van watermeloen kan je een gezond drankje maken

De meeste mensen gooien de zaden van watermeloen gewoon weg. Maar die zaden zijn erg goed voor het hart en de bloedvaten. Ze kunnen je zelfs helpen om gewicht te verliezen.
Met de zaden van watermeloen kan je een gezond drankje maken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je al gehoord dat de zaden van watermeloen allerlei voordelen bieden? Nee? Maak je dan nu klaar voor een grote verrassing!

Watermeloen wordt vooral in de zomer gegeten. Het is één van de meest aanbevolen vruchten om je lichaam opnieuw te hydrateren en ontgifting te bevorderen.

Een kenmerk van dit fruit is dat het heel veel water bevat. Andere bestanddelen zijn antioxidanten en natuurlijke vezels die geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Het vruchtvlees is erg sappig. Je kan het dus gebruiken om drankjes te maken. Maar je kan het ook zo eten of toevoegen aan salades.

Maar vele mensen weten niet dat ook de zaden nuttig zijn. Meestal gooien we die gewoon weg. Maar ook de zaden bevatten belangrijke voedingsstoffen en eigenschappen die de gezondheid bevorderen.

Met de zaden kan je een natuurlijk aftreksel maken. Dit drankje verbetert de werking van verschillende lichaamssystemen en voorkomt sommige ziekten.

In dit artikel stellen we de acht voornaamste positieve effecten van watermeloenzaden voor. We geven je een eenvoudig recept om het aftreksel thuis zelf te maken.

Veel plezier en geniet ervan!

1. Het beschermt de lever

Zaden van watermeloen beschermen de lever

Dit aftreksel bezit ontstekingsremmende en reinigende eigenschappen. Dat zorgt ervoor dat het een geweldige ondersteuning is om een goede werking van de lever te bevorderen.

Deze thee zal de verwijdering van gifstoffen die zich opstapelen in de leverweefsels verbeteren. Bovendien helpt het om overtollig vet en cholesterol te verminderen.

2. Het reinigt de nieren

Het drankje gemaakt met deze zaden is een natuurlijk vochtafdrijvend middel. Want het stimuleert de reiniging van de nieren. Dat komt omdat het zorgt voor de verwijdering van de afvalstoffen die zich gewoonlijk opstapelen in de nierweefsels.

De eigenschappen van deze thee laten de urineproductie stijgen. Op die manier worden het niveau van de vloeistoffen in het lichaam onder controle gehouden en zware metalen afgevoerd.

Het is ook een ideaal middel om de urinewegen te zuiveren en het risico op infecties te verminderen.

3. Het verbetert de gezondheid van het hart en de bloedvaten

Zaden van watermeloen beschermen het hart

In dit aftreksel is arginine aanwezig. Dit aminozuur vergemakkelijkt de controle van de bloeddruk. Tegelijkertijd zorgt het voor een vlottere bloeddoorstroming door de slagaders.

Samen met de antioxidanten zal dit bestanddeel de werking van het hart beter maken. Het gevolg is dat het het risico op chronische aandoening zoals hartfalen of een hartaanval vermindert.

Anderzijds zal het als gevolg van het vochtafdrijvend effect ook de reiniging van het bloed stimuleren. Het zal ook het slechte cholesterol (LDL) en de hoeveelheid triglyceriden onder controle houden.

4. Het bestrijdt constipatie

De zaden van watermeloen zijn misschien klein en hebben een specifieke textuur. Maar toch zijn ze een aanzienlijke bron van voedingsvezels. Deze voedingsstof helpt om constipatie te bestrijden.

Hun licht laxerende effect stimuleert dus de verwijdering van afvalstoffen die vastzitten in de dikke darm. De voedingsstoffen in de zaden werken ook voedzaam voor de microbiële flora die de darm beschermen.

5. Het versterkt het immuunsysteem

Zaden van watermeloen versterken het immuunsysteem

Deze zaden bevatten grote hoeveelheden vitamine A en C. Beide vitaminen zijn noodzakelijk om de gezondheid van het immuunsysteem te versterken en ziekten te voorkomen.

Bovendien vinden we in deze zaden ook ijzer en magnesium. Deze bestanddelen ondersteunen de productie van rode bloedcellen. Ze doen ook het aantal antilichamen stijgen. Deze laatste vallen de externe actieve elementen aan die infecties veroorzaken.

6. Deze thee voorkomt vroegtijdige veroudering

Een aftreksel van zaden van watermeloen bevat antioxidanten. Die beschermen de cellen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen in het milieu.

Deze schadelijke deeltjes worden in verband gebracht met vroegtijdige veroudering. Dat geldt niet alleen voor de huid maar ook voor de interne organen en de cognitieve gezondheid.

7. Het helpt om het lichaam te hydrateren

Zaden van watermeloen helpen het lichaam te hydrateren

Dankzij zijn hoge energiewaarde raden we je aan om dit natuurlijke drankje op warme dagen te drinken. Het zal je helpen om je lichaam opnieuw te hydrateren. Drink het ook na lichamelijk veeleisende activiteiten.

De hydraterende eigenschappen van deze thee helpen om vermoeidheid te voorkomen. Aangezien het ook onontbeerlijke mineralen bevat, is het ideaal om het elektrolytenpeil te beheersen.

Wil je meer hierover lezen? De gevolgen van uitdroging

8. Het helpt je om overtollig gewicht te verliezen

De vochtafdrijvende en reinigende effecten van dit aftreksel bieden een enorme ondersteuning als je probeert gewicht te verliezen.

Het is misschien geen wonderdrankje. Maar door het te drinken zal je wel de effecten van je dieet op je metabole activiteit verbeteren.

Bovendien zal het helpen om voor langere tijd een verzadigd gevoel te hebben. Dat is één van de sleutels om overgewicht te voorkomen.

Hoe maak je dit aftreksel van de zaden van watermeloen?

Aftreksel van de zaden van watermeloen

Dit drankje kan je erg gemakkelijk maken. Je kan het bovendien meerdere keren per week maken en van zijn eigenschappen profiteren.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Hoe maak je het klaar?

  • Vermaal de zaden. Breng het water aan de kook. Meng daarna het water en de gemalen zaden in een grote pot.
  • Dek de pot dan af en laat het staan. Als het tot een geschikte temperatuur afgekoeld is, kan je het drinken.

Hoe gebruik je dit drankje?

  • Drink ‘s morgens vroeg een kop van deze thee op een lege maag. Wacht dan dertig minuten voordat je begint met het ontbijt.
  • We raden aan om het twee tot drie keren per week te drinken.

Was jij al op de hoogte van de eigenschappen van de zaden van watermeloen? Nu weet je dus hoe goed ze zijn voor je lichaam. Aarzel dus niet om ze uit te proberen en stop met ze weg te gooien! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oyenihi, Omolola R. et al. Hepato- And Neuro-Protective Effects Of Watermelon Juice On Acute Ethanol-Induced Oxidative Stress In Rats. 2018. Accessed 21 Dec 2018.
  • Siddiqui, Waqar Ahmed et al. Evaluation Of Anti-Urolithiatic And Diuretic Activities Of Watermelon (Citrullus Lanatus) Using In Vivo And In Vitro Experiments. 2018. Accessed 21 Dec 2018.
  • Alfonso, Fernando et al. Implications Of The “Watermelon Seeding” Phenomenon During Coronary Interventions For In-Stent Restenosis. 2018. Accessed 21 Dec 2018.
  • Figueroa, Arturo et al. Influence Of L-Citrulline And Watermelon Supplementation On Vascular Function And Exercise Performance. 2018. Accessed 21 Dec 2018.
  • Oseni, OA et al. Antioxidative And Antidiabetic Activities Of Watermelon (Citrullus Lanatus) Juice On Oxidative Stress In Alloxan-Induced Diabetic Male Wistar Albino Rats. 2018. Accessed 21 Dec 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.