De lever reinigen met 7 superfoods

Je lever is een uiterst belangrijk deel van je lichaam. Draag er zorg voor op een natuurlijke manier en gebruik deze geweldige voedingsmiddelen!
De lever reinigen met 7 superfoods

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De lever speelt samen met de galblaas een belangrijke rol in behouden van de gezondheid van het lichaam. Je kunt de lever reinigen met een aantal heerlijke superfoods, zodat je je lichaam gezond houdt.

Maar het orgaan is niet alleen betrokken bij de verteringsfuncties. De lever heeft ook een taak in een aantal vitale processen, zoals de afscheiding van hormonen en het opslaan van sommige voedingsstoffen. 

Bovendien behoort de lever ook tot de groep van uitscheidingsorganen. Dat komt omdat hij voortdurend het bloed filtert en de gifstoffen verwijdert, die zich opbouwen in de bloedsomloop.

Deze werking van de lever helpt om sommige soorten virussen en bacteriën te vernietigen. Het kan ook sommige chronische ziekten voorkomen.

Wanneer de lever het moeilijk krijgt om al deze taken uit te voeren, treden er problemen op. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, maar ook komen door de opstapeling van afvalstoffen. Want door slechte leefgewoonten hopen afvalstoffen zich op in het lichaam.

Daarom is het dus van groot belang dat je je eetgewoonten verbetert. Eet meer natuurlijke voeding, want dit helpt om de leverfuncties te versterken en te stimuleren.

In dit artikel laten we je kennismaken met de zeven meest heilzame voedingsmiddelen om de de lever te reinigen. Voeg ze dus zeker toe aan je dagelijks voedingsplan.

De lever reinigen met 7 superfoods

1. Broccoli

Broccoli is goed voor de lever

Broccoli is een van de beste voedingsmiddelen om de lever op een natuurlijke wijze te zuiveren. Bovendien is het een van de gezondste groene groenten.

 • Het bevat ook krachtige antioxidanten. Die helpen je om het risico op kanker te verlagen en om de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 • In broccoli vinden we ook een hoog gehalte aan vezels. Die bevorderen het verteringsproces en helpen om een hoge cholesterol onder controle te krijgen.
 • Een laatste positief effect van broccoli is dat het het lichaam voorziet van vitamine E. Dat is een voedingsstof met een vetoplossend en antioxidant effect, waardoor het de lever kan beschermen tegen vroegtijdige aftakeling.

2. Noten

Noten bevatten voedingsstoffen zoals het aminozuur L-arginine. Dit aminozuur heeft als effect dat het leververgiftiging doet afnemen.

Ook de vezels en de omega 3-vetzuren in noten zijn gunstig voor de lever. Kies dus voor noten als je de reiniging van een vitaal orgaan zoals de lever wil stimuleren.

Eet regelmatig een kleine hoeveelheid noten. Het helpt om de cholesterol te beheersen en ondersteunt de vertering van vetten.

3. Appels

Appels zijn goed voor de lever

Appels zijn een supergezond voedingsmiddel. We zouden ze allemaal moeten toevoegen aan onze dagelijkse voedingslijst. Al jaren zijn ze bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen.

 • Ze zijn ideaal om de lever te reinigen en de activiteit van de galblaas te bevorderen.
 • Bovendien zijn ze rijk aan pectine, wat een soort oplosbare vezel is. Appels vormen daarom een voedingsmiddel dat helpt om het verteringskanaal te reinigen. Dit gebeurt door de gifstoffen in de dikke darm en in de lever te verwijderen.
 • Door dit fruit te eten, verlaag je de slechte cholesterol (LDL).
 • Tegelijkertijd vermindert ook de overbelasting die de lever ervaart wanneer hij dit soort cholesterol moet verwerken.
 • Appels voorzien het lichaam ook van appelzuur, een natuurlijke voedingsstof. Het zorgt voor een vlottere afvoer van kankerverwekkende bestanddelen en gifstoffen in het bloed.

4. Citrusvruchten

Alle soorten citrusvruchten bevatten etherische oliën en antioxidant vitaminen. Ze reinigen de lever en verlichten ook de ontsteking.

Bovendien bevatten ze heel veel vitamine C. Dat verhoogt de reactie van het immuunsysteem en voorkomt de ontwikkeling van ontstekingen en ernstige ziekten.

Citrusvruchten bevorderen de synthese van giftige elementen in het lichaam. Ze stimuleren de afvoer van die gifstoffen via de spijsvertering.

5. Avocado’s

Avocado is goed voor de lever
 • Avocado is een vrucht met veel voedingsstoffen. Het verbetert de gezondheid en zuivert de lever.
 • Bovendien is het een uitstekend ingrediënt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, omdat het belangrijke aminozuren, vezels en antioxidanten bevat.
 • Daarnaast voorzien avocado’s het lichaam van glutathion. De lever heeft dit bestanddeel nodig om vreemde elementen en gifstoffen af te voeren.
 • De omega 3-vetzuren in avocado helpen om de slechte cholesterol (LDL) te verwijderen. Ze spelen ook een belangrijke rol in het onder controle houden van ontstekingsprocessen.

6. Olijfolie

Olijfolie is een van de gezondste vetten om de gezondheid van de lever te beschermen. Voeg dit dus zeker toe aan je dieet.

 • Het bevat antioxidanten en ontstekingsremmende en reinigende bestanddelen die het zuiveren van het bloed bevorderen. Zo kunnen gifstoffen op de juiste manier worden afgevoerd.
 • De essentiële vetzuren in olijfolie houden bovendien de slechte cholesterol (LDL) onder controle. Ze verbeteren ook de gezondheid van de slagaders en verminderen zo het risico op hartproblemen.
 • Olijfolie biedt ook vitamine E en aminozuren. Die creëren een bescherming tegen vrije radicalen. Op die manier wordt het risico op kanker en chronische aandoeningen kleiner.

7. Tomaten

Tomaat is goed voor de lever

Tomaten bevatten lycopeen en belangrijke aminozuren. Zodra ze door het lichaam zijn opgenomen, bevorderen ze de leverfunctie, zodat de afvalstoffen op een optimale manier afgevoerd worden.

 • In tomaten zit ook een krachtig eiwit, glutathion, waardoor tomaten een ontgiftend effect hebben en de werking van de lever stimuleren.
 • Ze bevatten ook flavonoïden en bètacaroteen. Dat zijn antioxidant elementen, die de bloedsomloop bevorderen en de bescherming tegen vrije radicalen ondersteunen.

Om je lever gezond en vrij van gifstoffen te houden, kan je het beste regelmatig deze voedingsmiddelen eten. Het is bovendien beter om slechte gewoonten zoals alcohol drinken en sigaretten te vermijden, zodat de effecten van deze voeding nog sterker zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Federico A., Dallio M., Caprio GG., Ormando VM., Loguercio C., Gut microbiota and the liver. Minerva Gastroenterol Dietol, 2017. 63 (4): 385-398.
 • Ren B., Luo S., Tian X., Jiang Z., et al., Curcumin inhibits liver cancer by inhibiting DAMP molecule HSP70 and TLR4 signaling. Oncol Rep, 2018. 40 (2): 895-901.
 • Honda Y., Kessoku T., Sumida Y., Kobayashi T., et al., Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open label, single arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.