Ontdek de fantastische voordelen van broccolisoep

Brocolli helpt niet alleen om gewicht te verliezen, het komt ook je immuunsysteem en darmflora ten goede dankzij de vele vezels die het bevat.
Ontdek de fantastische voordelen van broccolisoep

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Broccoli is een van de vele voedingsmiddelen die een positieve bijdrage hebben tot de gezondheid en broccolisoep is erg makkelijk te bereiden. Een voedingsdieet waarin veel broccoli in is opgenomen kan fantastische dingen doen met je lichaam en gezondheid.

Broccoli is een kruisbloemige groente die tot de groep van kolen behoort. Tot deze groep behoren onder meer ook spruitjes, rapen, kool, bloemkool en nog vele andere. Net als deze andere groenten bevat broccoli erg weinig calorieën en erg veel calcium. Het bevat zelfs ingrediënten die mee zouden kunnen helpen om kanker te helpen bestrijden.

Broccoli is ook een belangrijke groente voor degenen die graag enkele kilo’s willen afvallen. Als dit dus het geval is, kunnen we je aanraden om broccolisoep toe te voegen aan je menu.

Broccoli, een bron aan vitamines

Broccolisoep is een bron aan vitamines

Vele studies hebben reeds aangetoond dat broccoli erg rijk is aan vitamine C. Time Magazine heeft broccoli zelfs opgenomen in de top 10 van voedingsmiddelen die een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Vitamine C, E en B6, en natuurlijk ook sulforafaan, het bestandsdeel dat zou werken tegen kanker, zijn enkele van de voedingsstoffen in broccoli. Naast de vitamines is broccoli erg rijk aan calcium, wat essentieel is voor het ontwikkelen en onderhouden van het beendergestel. Ook helpt het om gewicht te verliezen.

Lees ook:
Een herstellend dieet voor zwakke botten en gewrichten

Andere voordelen van broccoli: vezels

Andere voordelen van broccolisoep zijn de vezels die het bevat

Broccoli is ook rijk aan antioxidanten en bevat glutathion, een actief bestandsdeel dat kan helpen om je immuunsysteem te verbeteren.

Vezels zijn essentieel in voedingspatronen die gericht zijn op gewichtsverlies, omdat vezelrijke voeding trager verteert. Dit zorgt er dus voor dat we langer een vol gevoel hebben.

Vezels voorkomen ook dat we last krijgen van constipatie en andere problemen met de darmflora. Het regelt daarbovenop ook het metabolisme en hele spijsverteringssysteem.

Broccolisoep

Broccolisoep

Broccoli remt je eetlust en hongergevoel af door de combinatie van vloeistof en zware ingrediënten. Een dieet dat broccolisoep bevat zal je daarom dus helpen om gewicht te verliezen, aangezien broccoli weinig calorieën bevat en het je immuunsysteem gezond houdt.

Koolsoep mag de laatste tijd dan wel erg populair zijn omwille van het afvaleffect, broccolisoep is waarschijnlijk toch een betere optie voor je.

De voordelen van een dieet gebaseerd op broccolisoep

 • De antioxidanten worden voorzien door de vitamine C en E, betacaroteen, flavonoïden en isothiocyanaten.
 • Vitamine C bevat collageen en zorgt voor een gezonde en soepele huid. Vitamine E zorgt dan weer voor de celmembranen van de huid.
 • Het zou helpen bij het tegengaan van kanker. De voedingsstoffen die je je lichaam geeft door broccoli te eten zouden de verspreiding van kankercellen kunnen helpen vertragen, waardoor het een effectieve aanvullende behandeling kan zijn voor bepaalde kankerbehandelingen.
 • Het heeft reinigende en anti-cellulite-effecten.
 • Selenium is een andere werkzame stof die men aantreft in broccoli. Deze stof verbetert het metabolisme van het oestrogeen in het lichaam door de lever.
 • Broccoli is een alkalisch voedingsmiddel dat de pH-waarde van het bloed regelt, wat er voor zorgt dat het lichaam beter bestand is tegen ziektes.
 • Broccolisoep beschikt ook over anti-ontstekingseigenschappen en heeft een positieve invloed op het spijsverteringssysteem. Het voorkomt maagzweren en zelfs ook enkele vormen van maagkanker.
 • Dankzij het hoge gehalte aan kalium en laag gehalte aan vet is broccoli een gezonde groente voor het hart. Het helpt ook om gewicht te verliezen, aangezien de vele vezels je voor lange tijd verzadigd doen voelen.
 • Broccoli heeft ook een gunstig effect op de gezondheid van de ogen. Luteïne is een ander actief ingrediënt dat zou kunnen helpen om je ogen te beschermen tegen degeneratieve ziektes. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan ziektes als cataract en andere ziektes die gepaard gaan met ouderdom.

Een eenvoudig recept

Hieronder volgt een bereidingswijze om broccolisoep klaar te maken.

Ingrediënten

 • 2 aardappelen
 • 1 broccoli
 • Een halve ui
 • Water
 • Zout

Bereiding

 • Snijd eerst de ui fijn en schil de aardappelen.
 • Was de broccoli en snijd hem fijn.
 • Kook alles in water met een snufje zout gedurende 20 minuten (gebruik slechts een kleine hoeveelheid water, zodat de groenten hun voedingsbestandsdelen beter kunnen behouden.)
 • Na de 20 minuten koken stop je alles in de blender en mix je alles tot een fijne puree.
 • Je kan indien gewenst enkele delen van de groente heel laten als garnituur voor in de soep.
 • Breng het geheel op smaak met kruiden.
 • Indien gewenst kan je een beetje room of yoghurt toevoegen net voor het serveren.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.