Leer zelf bloemkoolgratin met bechamelsaus maken

Bloemkool in bechamelsaus is een heerlijke manier om meerdere voedingsstoffen uit gezonde ingrediënten te halen, zonder dat je de heerlijke smaak hoeft op te geven.
Leer zelf bloemkoolgratin met bechamelsaus maken
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen gebruiken deze groente zelden als hoofdingrediënt, laat staan in combinatie met de beroemde lasagnesaus. Toch hebben we besloten om daar vandaag iets aan te doen. Leer vandaag nog ons recept voor bloemkoolgratin met bechamelsaus!

We begrijpen het wel als mensen aanvankelijk hun neus ophalen voor dit gerecht. Bloemkool en bechamelsaus lijken misschien twee totaal tegengestelde ingrediënten die je beter niet kunt mengen, maar je mag je niet laten afleiden door die eerste indruk.

Hier bij Gezonder Leven geloven we dat innovatie in de gastronomie zegeviert. Zo leer je nieuwe én pure smaken kennen!

Vandaag willen we je dus aanmoedigen om dit eigenaardige, maar heerlijke recept te leren kennen. Als je nieuwe, gezonde gerechten klaarmaakt, moet je ook denken aan de vraag of een gerecht lekker is of niet.

Een gezond recept

Voordelen van bloemkool

Je hebt vast al eerder gehoord dat ‘je beter voor jezelf moet zorgen’. Stress is niet goed voor je. Stress krijg je echter niet alleen door je activiteiten, maar kan ook ontstaan door een aanzienlijk gebrek aan hoogwaardige voedingsstoffen en vitaminen in je dieet.

Dit bloemkoolrecept helpt je echter alvast om stress te bestrijd. Heb je al gehoord van foliumzuur? Dat is een essentieel bestanddeel, dat zwangere vrouwen in het bijzonder voldoende moeten innemen. En bloemkool is meer dan alleen een groente met een ietwat gek uiterlijk: het zit namelijk vol met foliumzuur.

Of je nu zwanger bent of dat je gewoon een gebrek aan energie hebt, probeer zeker eens wat meer bloemkool te eten. Als je deze groente nog nooit geproefd hebt dan weet je ook niet hoe lekker het kan zijn.

Dit is waar het allemaal om draait bij het uitproberen van nieuwe recepten. We moeten soms een beetje meer durven en betere opties uitkiezen om voedingsmiddelen van betere kwaliteit binnen te krijgen. Het gaat om de combinatie van smaak en gezondheid, want die mix is ideaal om een evenwichtig dieet samen te stellen.

Laat je nieuwsgierigheid dus gerust eens prikkelen en begin met dit recept om je gastronomisch repertoire uit te breiden. Vandaag kun je namelijk leren hoe je bloemkoolgratin op een heerlijke manier kunt klaarmaken in een smeuïg bechamelsausje.

Beeld je in: een witte saus met een vleugje zoetheid, in contrast met een knapperige groente. En dat alles is ook nog eens best gezond voor je. Begin je al te watertanden?

Hoe maak je onze bloemkoolgratin met bechamelsaus?

Bechamelsaus

Het gerecht is even simpel als de titel doet vermoeden. De combinatie lijkt je misschien nog wat vreemd, maar er bestaan zelfs verschillende variaties op dit smakelijke en gezonde gerecht. Vandaag doen we echter ons onvolprezen, klassieke recept met bloemkoolgratin en bechamelsaus uit de doeken.

Ingrediënten

 • 1 bloemkool
 • 1 kopje melk (250 ml)
 • 2 kopjes Parmezaanse kaas (300 g)
 • 3 eetlepels boter (60 g)
 • ½ kopje tarwebloem (75 g)
 • 1 eetlepel zout (15 g)

Bereiding

Begin met de bloemkool

 • Was eerst de bloemkool goed. Om er zeker van te zijn dat de bloemkool schoon is en zo min mogelijk bacteriën bevat, plaats je de bloemkool in zijn geheel in een kom met water en azijn.
 • Laat de bloemkool 25 tot 30 minuten in het vocht staan. Draai de bloemkool wat in het rond om te zorgen dat de oplossing het oppervlakte volledig bedekt.
 • Zodra de bloemkool schoon is, haal je die uit het water en laat je het uitlekken.
 • Breng daarna wat water aan de kook en voeg zout naar smaak toe.
 • Voeg daarna de bloemkool toe en laat koken tot die zacht wordt. Laat ten slotte een paar minuten afkoelen, leg de bloemkool op een snijplank en snij deze in kleinere stukken.

Daarna is het tijd voor de bechamelsaus

 • Bereid nu de bechamelsaus. Voeg in een kleine pan melk, zout en tarwemeel toe. Roer voortdurend maar voorzichtig door elkaar.
 • Wacht tot de saus dikker wordt en voeg dan de boter toe.
 • Wanneer de saus dik is laat je het vuur geleidelijk zakken tot het uiteindelijk helemaal uit is. Vergeet echter niet dat de saus nooit mag koken.

Combineer de bloemkool met de saus

 • Bedek de bodem van een hittebestendige schaal met wat saus en begin de bloemkool te raspen zodra die is afgekoeld.
 • Verdeel de geraspte bloemkool gelijkmatig over de bovenkant tot de schaal volledig bedekt is.
 • Giet de bechamelsaus in lagen over de bloemkool. Ga verder tot de schaal vol is.
 • Verwarm de oven voor op 180ºC. Vlak voordat je de schaal erin doet, bedek je het gerecht met de Parmezaanse kaas.
 • Laat gedurende 25 tot 30 minuten bakken in de oven.
 • Geniet ten slotte van het heerlijke resultaat: een klassieke bloemkoolgratin met bechamelsaus.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ahmed FA, Ali RF. Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. Biomed Res Int. 2013;2013:367819. doi:10.1155/2013/367819
 • Bechamel. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 4 de junio de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Bechamel

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.