Geweldige voordelen van bloemkool die je nog niet kent

Bloemkool is een veelzijdige antioxidante groente, die rijk is aan vitaminen en mineralen. Om de effecten te versterken, raden we aan om een beetje kurkuma toe te voegen aan je recepten.
Geweldige voordelen van bloemkool die je nog niet kent
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 01 november, 2022

Bloemkool is een van de gezondste groenten en onderdeel van de kruisbloemfamilie, waar broccoli de bekendste van is. Het bestaat voor ongeveer 85% uit water en bevat erg weinig koolhydraten, proteïnen of vet, maar het is rijk aan belangrijke vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytonutriënten.

We zullen alle geweldige voordelen van bloemkool bespreken in dit artikel, dus lees zeker verder!

Het is een ideale groente om toe te voegen aan je gebalanceerde dieet vanwege de afslankende kwaliteiten, omdat het zo weinig calorieën bevat. En het beste van alles, is dat dit een veelzijdig voedingsmiddel is, dat namelijk rauw en gestoomd gegeten kan worden en toegevoegd kan worden aan salades en vele andere recepten.

Wil je meer te weten komen over waarom je bloemkool toe zou moeten voegen aan je dieet?

De voordelen van bloemkool

Het bevordert de gezondheid van je hart

Bloemkool bevat een zwavelcomponent, sulforafaan genaamd, die helpt om de bloeddruk en problemen met nierfuncties te verbeteren.

Volgens onderzoeken kan sulforafaan gerelateerd zijn aan de methylatie van DNA. Dit is namelijk cruciaal voor normaal cellulair functioneren en juiste genexpressie. Dit is vooral het geval aan de binnenkant van de slagaders, die gevoelig zijn voor beschadiging.

Het is anticarcinogeen

Kankercellen

Het is bewezen dat de sulforafaan in bloemkool effectief is voor het doden van cellen die kanker veroorzaken en het blokkeren van de groei van tumoren.

Volgens onderzoek is de verwijdering van cellen die kanker veroorzaken erg belangrijk om deze ziekte te bestrijden. In sommige onderzoeken liet men bijvoorbeeld zien dat het combineren van bloemkool met kurkuma erg effectief kan zijn voor het voorkomen en behandelen van prostaatkanker.

Bij onderzoeken met dieren ontdekte men dat sulforafaan kan helpen om het gebied en de groeisnelheid van tumoren in de borstklieren te verminderen.

Daarnaast hebben andere componenten die gevonden kunnen worden in bloemkool, zoals indolen en isothiocyanaten, positieve resultaten laten zien bij het beperken van de progressie van kankers in de:

 • Maag
 • Blaas
 • Borst
 • Colon
 • Lever
 • Long

Het bevordert de gezondheid van je hersenen

Nog een bevorderlijke component die gevonden kan worden in bloemkool is choline, een B-vitamine die een belangrijke rol speelt bij gezonde hersenontwikkeling.

Het consumeren van choline tijdens de zwangerschap kan geweldige voordelen hebben voor de hersenactiviteit van de foetus en onderzoeken geven aan dat het de cognitieve functies, het leervermogen en het geheugen kan bevorderen.

Het stimuleert de ontgifting van het lichaam

Bloemkool

Bloemkool bevat antioxidanten, die naast andere voedingseigenschappen ook de reiniging van het lichaam bevorderen. Daarnaast activeren de glucosinolaten enzymen die helpen bij de ontgifting.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Bloemkool bevat een aantal voedingsstoffen die ontstekingsremmend zijn, zoals indole-3-carbinol of I3C, een ontstekingsremmer die helpt bij het voorkomen van sterke ontstekingsreacties.

Het verbetert de spijsvertering

Buikpijn

Aangezien het een belangrijke bron van vezels is, is bloemkool een geweldige bondgenoot van je spijsvertering.

Daarnaast kan het eten van bloemkool volgens ‘World Healthiest Foods’ helpen bij het beschermen van de wand van maag, terwijl sulforafaan helpt om de groei van helicobacter pylori bacteriën te beperken en te voorkomen dat deze vasthechten aan de wanden van dat orgaan.

Misschien ook interessant om te lezen:
3 geweldige infusies voor de spijsvertering

Het is rijk aan antioxidanten en fytonutriënten

Het eten van bloemkool geeft onze lichamen antioxidanten en fytonutriënten, die belangrijk zijn bij het voorkomen van verscheidene ziektes. Deze groente bevat onder andere:

 • Vitamine C
 • Bètacaroteen
 • Kaempferol
 • Quercetine
 • Rutine
 • Kaneelzuur
 • En nog meer

Al deze antioxidanten helpen het lichaam om zichzelf te beschermen tegen de beschadiging van vrije radicalen. Dit helpt ook om het verouderingsproces te vertragen en beschadiging van weefsels en organen te voorkomen.

Hoe kunnen we profiteren van de voordelen van bloemkool?

Zoals we eerder al vermeld hebben is bloemkool een erg veelzijdige groente, die gemakkelijk toegevoegd kan worden aan verschillende recepten.

Het is een goed idee om het in z’n geheel of als kleine bloempjes te koken. Als je besluit om het in z’n geheel te koken, dan moet je ervoor zorgen dat je de bladeren goed afspoelt in een kom met water en azijn om ze schoon te krijgen.

Als je alleen kleine bloempjes wilt koken, dan moet je de bloemkool eerst voorzichtig in stukjes snijden met een mes en dan dezelfde manier gebruiken om ze te wassen.

Voor de beste resultaten raden we aan om bloemkool te koken in een stoomkoker. Voeg er vervolgens een beetje kurkuma aan toe om de geweldige voordelen voor je gezondheid nog sterker te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2015/407580
 • Martínez-López, E., García-García, M. R., Campos-Pérez, W. Y., & González-Becerra, K. (2013). Genómica nutricional: Conceptos y expectativas. Revista de Endocrinología y Nutrición21(1), 22-34.
 • Shaw, G. M., Carmichael, S. L., Yang, W., Selvin, S., & Schaffer, D. M. (2004). Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. American journal of epidemiology160(2), 102-109.
 • Zeisel, S. H. (2006). The fetal origins of memory: the role of dietary choline in optimal brain development. The Journal of pediatrics149(5), S131-S136.
 • Tsai, J. T., Liu, H. C., & Chen, Y. H. (2010). Suppression of inflammatory mediators by cruciferous vegetable-derived indole-3-carbinol and phenylethyl isothiocyanate in lipopolysaccharide-activated macrophages. Mediators of inflammation2010.
 • Yanaka, A., Fahey, J. W., Fukumoto, A., Nakayama, M., Inoue, S., Zhang, S., … & Yamamoto, M. (2009). Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori–infected mice and humans. Cancer Prevention Research2(4), 353-360.
 • Sikora E., Cieslik E., Leszczynska T., Filipiak FLorkiewicz A., et al., The antioxidant activity of selected cruciferous vegetables subjeted to aquathermal processing. Food Chemistry, 2008.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.