7 tips om je lichaam te helpen meer calcium te absorberen

Om calcium beter te absorberen, moeten we ook voldoende vitamine D binnen krijgen, wat essentieel is voor de absorptie van calcium. We kunnen het verkrijgen door zonlicht.
7 tips om je lichaam te helpen meer calcium te absorberen

Laatste update: 23 november, 2018

Veel mensen lijden aan een calciumtekort en proberen calciumrijk voedsel te eten zonder enig succes. Het probleem kan echter liggen in het absorberen van calcium in plaats van in de schaarste in het dagelijkse dieet.

Ontdek 7 essentiële tips om deze tekortkoming voor eens en voor altijd op natuurlijke wijze te stoppen zonder een beroep te hoeven doen op calciumsupplementen.

Ontbreekt er calcium in je dieet of wordt er door je lichaam niet voldoende geabsorbeerd?

Wanneer je gezondheidstests een calciumtekort aantonen, dan moet je erover nadenken of je:

  • te weinig calciumrijk voedsel eet.
  • misschien aan één of andere aandoening lijdt.
  • denkt dat het probleem te maken heeft met hoe je lichaam dit mineraal absorbeert.

Als je een uitgebalanceerd dieet volgt en geen andere gezondheidsproblemen hebt, dan raden wij je aan om deze 7 tips te volgen om je lichaam te helpen op natuurlijke wijze meer calcium te absorberen.

Tips om je lichaam te helpen meer calcium te absorberen

1. Overdrijf het niet met zuivelproducten

vrouw drinkt glas melk
Als we over calcium praten, dan denken we meteen aan melk en elke afgeleide daarvan zoals kaas of yoghurt.

Hoewel al deze voorbeelden goede bronnen van calcium zijn, neemt ons lichaam het mineraal niet altijd efficiënt op. Ondanks het eten van alle juiste voedingsmiddelen, kunnen we nog steeds een tekort krijgen. In sommige gevallen kan een lactose-intolerantie ook een negatieve invloed hebben op de absorptie.

Meer calciumrijke voedingsmiddelen zijn dus niet altijd het antwoord.

Hieronder zullen we een kijkje nemen naar andere plantaardige voedingsmiddelen die ook veel calcium bevatten, evenals enkele aanbevelingen om ons lichaam te helpen calcium beter te absorberen.

2. Ontdek tahini

schaaltje met tahini
Sesam is één van de natuurlijke voedingsmiddelen die de grootste hoeveelheden calcium bevat. De olie die uit dit zaad gewonnen wordt is een heel gebruikelijk product in de Aziatische keuken. Het heeft een heerlijk geroosterd aroma.

Een andere beschikbare optie is tahini, een spread gemaakt met sesamzaad. Het is een geweldige optie voor op toast en broodjes. Tahini past goed bij zowel zoete als hartige smaken.

3. Voed jezelf met groene smoothies

groene smoothie met een rietje
Groene bladgroenten zijn bronnen die rijk zijn aan calcium. Je moet ze elke dag proberen te eten, omdat ze zuiverende en antioxidante eigenschappen hebben die gezondheidsproblemen helpen te voorkomen.

Je kunt het meeste uit hun voordelen halen door ze rauw te eten in salades of smoothies. In smoothies kun je bladgroenten combineren met fruit zoals:

  • bananen
  • aardbeien
  • ananas

Het resultaat is een heerlijke, medicinale drank.

4. Neem amandelmelk als ontbijt

glazen fles amandelmelk
Amandelen zijn gezonde noten met een hoog calciumgehalte. Hun voordelen zijn meer dan voldoende reden om ze regelmatig te eten.

Een manier om ze gemakkelijk in je dieet op te nemen, is door een zelfgemaakte amandelmelk te bereiden. Het is een geweldig alternatief voor koemelk en is bovendien heerlijk en voedzaam. Het is perfect voor mensen van alle leeftijden!

5. Help je darmflora

tekening van darmen
In onze darmen vindt de meeste spijsverterings- en absorptieprocessen plaats.

Alles wat het lichaam niet nodig heeft, gaat door naar de dikke darm om later te worden verwijderd. Ondertussen gaat wat het lichaam kan gebruiken naar de bloedbaan via de darmvlokken.

Het bloed brengt dan de voedingsstoffen naar elke cel in het lichaam.

Dit is precies waarom we onze darmflora gezond moeten houden, wat we kunnen doen door het te versterken met behulp van probiotica.

6. Wees voorzichtig met overtollige vezels

Er is iets heel belangrijks dat we altijd in gedachten moeten houden, vooral als je een gezond dieet wilt volgen: te veel vezels kunnen het voor de darmen moeilijker maken om calcium te absorberen.

Hoewel ons lichaam vezels nodig heeft, moeten we het niet overdrijven.

7. Zorg voor meer vitamine D

D van vitamine d
Als het gaat om de opname van calcium, is vitamine D net zo belangrijk als calcium zelf. De meest natuurlijke manier om meer vitamine D te krijgen, is door elke dag zonlicht te krijgen in korte perioden van 10 minuten, zonder belemmering van kleding of bescherming tegen de zon.

Je moet echter altijd te veel blootstelling aan de zon vermijden. Met slechts 10 minuten per dag krijg je voldoende vitamine D en een mooie, langdurige gezonde teint.

Je kunt ook voedingsmiddelen gebruiken die vitamine D bevatten, zoals de volgende producten:

  • Levertraan
  • Vis (sardines, tonijn, zalm)
  • Eiwit 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.