De voordelen van amandelmelk

13 oktober 2015
Amandelmelk is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een soortgelijke consistentie als koemelk, echter bevat amandelmelk geen gluten, lactose en cholesterol.

Amandelmelk is één van de beste voedingsmiddelen om je te helpen bij het afvallen. De melk bevat geen lactose en is rijk aan antioxidanten en essentiële mineralen als kalium en calcium. Het is de beste vervanger voor koemelk, daar amandelmelk vrijwel geen cholesterol bevat, een heerlijke smaak van amandelen heeft, rijk is aan vitaminen en nog minder calorieën bevat dan sojamelk.

Eigenschappen van amandelmelk

Eén van de belangrijkste voordelen van amandelmelk is dat het geen gluten, lactose en cholesterol bevat. Omdat amandelmelk dezelfde consistentie heeft als koemelk, kun je de twee op dezelfde manier gebruiken.

Amandelmelk bevat een grote hoeveelheid vitamine E. Dit is een natuurlijke antioxidant, die kan helpen kanker te voorkomen en het verouderingsproces te vertragen. Naast vitamine E bevat de melk ook vitamine D en A, proteïne, omega 6, calcium, ijzer, magnesium en kalium.

Amandelmelk

Hoewel amandelmelk en sojamelk sommige soortgelijke eigenschappen hebben, bevat amandelmelk minder calorieën. Zo bevat een glas koemelk bijvoorbeeld 140 kcal per glas, rijstmelk 120 kcal, sojamelk 80 kcal en een glas amandelmelk maar 40 kcal. Als de amandelmelk ook nog eens suikervrij is, bevat een glas maar 30 kcal.

Tot slot bevat amandelmelk grote hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels. Vezels beschermen de darmwand en de dikke darm, zijn behulpzaam bij het reguleren van de suikeropname en houden cholesterolgehaltes onder controle.

Toch raden wij aan goed naar het label van de amandelmelk te kijken, daar de voedingswaarde per merk kan verschillen. Hoe dan ook is amandelmelk vandaag de dag de meest heilzame en voedende vervanger voor koemelk die verkrijgbaar is.

8 voordelen van amandelmelk

Amandelen

Amandelmelk bevat veel eigenschappen die voordelen kunnen bieden voor de gezondheid. Als je graag wilt afvallen, je cholesterol wilt reguleren of je gastritis onder controle wilt houden, dan kun je hiervoor dagelijks een beetje amandelmelk drinken. We bespreken 8 voordelen van amandelmelk en leggen uit waarom je deze heerlijke melk zou moeten toevoegen aan je dieet.

1. Amandelmelk bevat weinig calorieën, waardoor het een perfecte drank is voor iemand die wil afvallen. Het vervangen van koemelk door amandelmelk zal je zeker helpen die extra kilootjes kwijt te raken. Amandelmelk is een goede vervanger voor koemelk, omdat beide soorten melk veel soortgelijke eigenschappen en een soortgelijke consistentie hebben.

2. Amandelmelk is ideaal geschikt voor iemand met hoge cholesterol- en trygliceridengehaltes, omdat de melk het goede cholesterol (HDL) verhoogt en het slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Zo verlaagt amandelmelk cholesterolgehaltes twee keer zo sterk als olijfolie. Daarnaast is de melk goed voor je hart.

3. De melk bevordert de opname van suiker en vet in de dunne darm.

4. Amandelmelk is licht verteerbaar en wordt aanbevolen voor mensen met een lactose-intolerantie.

5. Amandelmelk kan helpen bij lage kaliumgehaltes als gevolg van bijvoorbeeld braken of diarree. Amandelmelk bevat namelijk een grote hoeveelheid kalium en kan daardoor het kaliumgehalte in het lichaam weer aanvullen.

6. De vezels in amandelmelk beschermen de darmwand.

7. Mensen die last hebben van gastritis of andere maag-darmproblemen voegen vaak amandelmelk toe aan hun dieet om de werking van deze organen te reguleren.

8. Amandelmelk bevat vitamine B2, dit maakt de nagels en haren sterker en helpt de huid er gehydrateerd uit te laten zien.

Bijwerkingen van amandelmelk

Zelfs amandelmelk kan niet worden gezien als het perfecte voedingsmiddel. Wees je daarom bewust van de volgende mogelijke bijwerkingen voordat je amandelmelk toevoegt aan je dagelijkse dieet.

Negatieve invloed op de schildklier

Schildklier

Amandelen zijn goitrogeen voedsel, wat betekent dat de noten bepaalde natuurlijke stoffen bevatten die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om jodium op de juiste manier op te nemen en te gebruiken. Dit kan een negatieve invloed hebben op de schildklier.

Voedingswaren als soja, kool, lijnzaad, broccoli en amandelen zorgen ervoor dat de schildklier opzet. Ook deze voedingsmiddelen bevatten stoffen die de opname van jodium tegengaan, wat kan leiden tot de ontwikkeling van tumoren. Eet er dus niet te veel van.

Hoewel goitrogenen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid, kan de stof juist erg goed zijn voor het menselijke immuunsysteem. Als je echter last hebt van een onderactieve schildklier, zorg er dan voor dat je niet te veel goitrogenen binnenkrijgt. Iedereen die last heeft van een trage schildklier zou amandelmelk eigenlijk moeten vermijden. 

Als je daarentegen een goed functionerende schildklier hebt, dan zal het dagelijks drinken van een kleine hoeveelheid amandelmelk geen negatief effect hebben. 

Laat baby’s geen amandelmelk drinken

Het kan riskant zijn om amandel- of sojamelk te geven aan een baby. Amandelmelk voorziet een baby gewoon niet van de voeding die hij of zij nodig heeft. Als je ervoor kiest om een baby amandelmelk te geven in plaats van borstmelk of babyvoeding, dan loopt hij of zij het risico ondervoed te raken, waardoor de kans op gezondheidsproblemen in de rest van zijn of haar leven wordt vergroot. 

Zelfs het af en toe vervangen van borstmelk of babyvoeding door amandelmelk kan al gevaarlijk zijn. Onderzoek aan de American College of Nutrition heeft aangetoond dat baby’s die amandelmelk drinken een auto-immuunziekte aan de schildklier kunnen ontwikkelen. De stoffen die een kropgezwel kunnen veroorzaken slaan zich veel meer op in het lichaam van een baby dan in het lichaam van een volwassene. Daarom kan je zuigelingen beter nooit amandelmelk geven, zelfs niet in kleine hoeveelheden.

Te veel suiker

Eén van de meest duidelijke nadelen van amandelmelk is de grote hoeveelheid suiker die de drank bevat. Hoewel amandelmelk van nature geen suiker bevat, voegen veel fabrikanten vaak suiker toe om de melk een betere smaak te geven.

De meeste soorten amandelmelk die vandaag verkrijgbaar zijn, bevatten ongeveer 20 gram suiker per portie. Gelukkig is er tegenwoordig ook veel amandelmelk te koop die geen suiker en minder dan 1 gram koolhydraten bevat. Lees in ieder geval altijd het label, zodat je weet wat je eigenlijk binnenkrijgt.

Recept om je eigen amandelmelk te maken

Amandelen

Wij raden aan dat je je eigen amandelmelk maakt.

Amandelmelk is erg makkelijk te maken. Je hebt nodig: een kop rauwe amandelen, drie koppen water, zout en suiker. De amandelmelk maak je als volgt:

 • Laat de amandelen gedurende de nacht (of minstens 8 uur) weken in water.
 • Giet het water met de amandelen vervolgens door de zeef en spoel de amandelen af met koud water.
 • Doe de amandelen samen met drie koppen water in de blender.
 • Mix dit samen gedurende 10 minuten. Wissel af en toe van snelheid tijdens het mixen. Bijvoorbeeld: mix in eerste instantie 3 minuten op lage snelheid, dan 3 minuten op hoge snelheid en herhaal dit tot de 10 minuten voorbij zijn.
 • Wanneer je eindelijk een mooie witte vloeistof hebt, kun je er wat suiker of honing aan toevoegen om het zoeter te maken en een snufje zout om het op smaak te brengen.
 • Zeef het mengsel dan door een kaasdoek, zodat je een residuvrije melk overhoudt.
 • En voila! Je hebt nu je eigen amandelmelk gemaakt!

Eén van de beste aspecten van amandelmelk is de mooie witte kleur en koemelkachtige structuur. Je kunt amandelmelk toevoegen aan je ontbijtgranen, je koffie, je kunt de melk op zichzelf drinken of gebruiken als ingrediënt in gezonde en voedende recepten. 

Een aantal suggesties

Hieronder volgen een aantal praktische, vegetarische recepten, die je kunt maken met amandelmelk:

Recept voor uiensalsa (4 personen)

Ingrediënten:

 • 250 gram uien
 • 2 eetlepels room
 • 1 glas amandelmelk
 • Zout
 • Olijfolie

Begin om deze salsa te maken door de uien fijn te snijden en ze daarna te stomen met wat olijfolie. Voeg na vijf minuten de amandelmelk, het zout en de room toe. Tot slot hoef je alle ingrediënten alleen nog te mixen met een staafmixer.

Groentenpaté (4 personen)

Ingrediënten:

 • 100 tot 150 gram croutons
 • ¼ liter amandelmelk
 • 30 gram zwarte olijven zonder pit
 • 2 grote uien, fijngesneden
 • 2 geschaafde wortelen
 • 2 knoflooktenen
 • Gemende groenten
 • Tomatensaus
 • Zonnebloemolie
 • Zout

Laat de croutons een paar uur weken in de amandelmelk. Stoom dan de uien en de knoflook. Mix de ingrediënten vervolgens samen en giet het mengsel in een met olie ingevette bakvorm. Bak gedurende 30 minuten. Laat het even afkoelen voordat je de paté eet. Als je het lekker vindt, kun je wat tomatensaus over de paté heen gieten.

Bekijk Ook