Brood met olijfolie: de perfecte combinatie

Wist je dat het beginnen van je dag met een sneetje brood en olijfolie je lichaam heel veel voedingsstoffen kan geven en zelf constipatie zal bestrijden? Kijk maar naar de voordelen van dit superontbijt en leer een paar geweldige recepten die je thuis kunt proberen!
Brood met olijfolie: de perfecte combinatie

Laatste update: 27 april, 2019

Brood met olijfolie is voor velen in zuidelijk Europa de eerste keus als ontbijt. Het is een vast gerecht in de Mediterraanse keuken, dat zich verspreidt heeft over de hele wereld. En natuurlijk zijn wij er ook gek op!

Maar is het echt zo gezond? Kom je er niet te veel van aan? Is het wel gezond om dit iedere dag te eten?

Het antwoord op deze vragen is erg simpel: je kunt rustig brood met olijfolie eten. Het is namelijk ontzettend gezond, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je geest.

Hier zijn vijf redenen waarom je een sneetje volkorenbrood en een theelepel olijfolie toe moet voegen aan je ontbijt, als je dat nog niet hebt gedaan.

Brood met olijfolie: vijf redenen om het iedere dag te eten

Als je ‘s ochtends niet veel tijd hebt, maak je dan geen zorgen. Een sneetje brood met wat olijfolie, een stukje fruit en een kop koffie kan namelijk een geweldige uitkomst zijn.

Als je om twaalf uur alweer honger hebt of iets gezonds wilt eten nadat je van je werk thuiskomt, kun je ook voor deze optie kiezen.

Het is wel belangrijk om een paar simpele regels te kennen:

 • Kies altijd voor extra vierge olijfolie.
 • Neem nooit wit brood of verwerkt brood.
 • Kijk altijd naar de natuurlijke opties, zoals roggebrood of brood met haver, zaden, volkoren granen.

Denk eraan dat dit niet betekent dat je bij iedere maaltijd brood met olie moet eten. Zorg ervoor dat je eetgewoonten goed in balans zijn. Twee sneetjes per dag is meer dan genoeg.

We zullen uitleggen waarom dit zo goed voor je kan zijn.

Vijf redenen om elke dag brood met olijfolie te eten

1. Het is complete voeding waar je niet van zal aankomen

Behalve dat het heerlijk is, bevat brood met olie ook een aantal essentiële voedingsstoffen. Met slechts één sneetje krijg je koolhydraten en vitamines B1, B2, B6 en B11samen met ijzer, magnesium, zink en kalium binnen. Zonder verzadigde vetten!

2. Het is goed voor je hart

De enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren in extra vierge olijfolie zijn gezonde vetten. Deze helpen je bij het voorkomen van zogenaamde ‘slechte’ cholesterol of LDL.

Een van de grootste voordelen van het combineren van brood met olijfolie is de vitamine E die het levert. Dit zal je kunnen helpen bij het bestrijden van atherosclerose en je bloeddruk te reguleren.

3. Het is goed voor de spijsvertering en bestrijdt constipatie

Slechte spijsvertering, darmgas, zuurheid en zelfs constipatie kunnen worden verlicht als je elke dag een beetje brood met olijfolie eet.

Het vermindert namelijk de zuurproductie van je lichaam en optimaliseert de werking van je darmen. Deze smakelijke combinatie is zelfs een mild laxeermiddel. Het is daarom goed om het als je eerste maaltijd van de dag te nemen.

4. Het zou depressie kunnen bestrijden

Olijfolie bevat polyfenolen. Dit soort soort mono-onverzadigd vet kan ontstekingsremmend werken, verbetert je gevoel van welzijn en verhoogt je endorfine.

Het zal er daardoor voor zorgen dat je je goed voelt, omdat je lichaam zich ook goed voelt, met een optimale hartfunctie en verminderde cellulaire oxidatie.

Als je met rust en energie wilt beginnen, geniet dan van een stukje brood met wat olijfolie. Het is heerlijk!

5.  Brood met olijfolie ontgift je lever

Als jij een persoon bent die niet graag de dag begint met een glas water en citroensap, vervang dat dan door brood en olijfolie. Dit zal je helpen om je lever en galblaas te ontgiften.

Het bevat een uitstekende combinatie van antioxidanten en vitamine E. Dit optimaliseert de leverfunctie en kan het vermogen van de lever om zichzelf te reinigen verbeteren.

Als je last hebt van leververvetting, is het dagelijks eten van een stuk volkoren brood met olijfolie ook een goed middel.

Gezonde manieren om brood met olijfolie te eten

Gezonde manieren om brood met olijfolie te eten

Er zijn een aantal manieren om van deze gezonde maaltijd te genieten, door er nog andere ingrediënten aan toe te voegen die de eigenschappen nog meer benadrukken.

Laten we eens kijken naar een paar simpele opties:

Optie 1

 • Rooster eerst een sneetje roggebrood of haverbrood.
 • Plet vervolgens een teentje knoflook en smeer het over de toast.
 • Voeg tenslotte de olijfolie toe.

Optie 2

 • Neem een heel brood.
 • Snijd vervolgens de bovenkant een paar keer in, in de breedte.
 • Voeg daarna wat olijfolie, knoflook en peterselie toe.
 • Bak het tenslotte een paar minuten in de oven.

Optie 3

 • Rooster een sneetje brood en doe er vervolgens olijfolie op.
 • Leg er daarna een paar plakjes tomaat op.
 • Voeg eventueel wat zout toe.

Optie 4

 • Neem een sneetje brood.
 • Voeg wat olijfolie toe.
 • Snijd daarna wat noten fijn en strooi ze over de toast.
 • Voeg vervolgens wat witte peper toe.
 • Rooster het tenslotte kort.

Optie 5

 • Rooster eerst een sneetje brood.
 • Voeg daarna wat oregano, geplette tomaten en een beetje olijfolie toe.

Denk eraan dat het nooit goed is om veel zout toe te voegen aan deze opties.

Eet smakelijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mori TA. Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia. 2017 Nov;123:51-58.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
 • Omar ZA, Montser BA, Farahat MAR. Effect of high-dose Omega 3 on lipid profile and inflammatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl. 2019 May-Jun;30(3):634-639.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.