Ontdek kefir en versterk op een natuurlijke manier je afweer!

· 15 mei 2016
Regelmatig kefir drinken geeft je gezondheid een enorme opkikker. Het bevat actieve verbindingen zoals polysacchariden, die omwille van hun antibacteriële en herstellende eigenschappen in staat zijn om ziekte en infectie te bestrijden.

Kefir is de afgelopen jaren zeer populair geworden, vooral bij mensen die op zoek zijn naar de meest natuurlijke middelen om hun gezondheid optimaal te houden en ziektes te genezen.

Kefir is een gefermenteerde drank die ervoor zorgt dat het bacteriële evenwicht in de darmen opnieuw hersteld wordt en de spijsvertering in het algemeen weer in topconditie komt.

Het grote voordeel van kefir is bovendien dat ook degenen met een lactose-intolerantie zonder problemen van dit drankje kunnen genieten. Hoe komt dit? Kefir wordt namelijk traditioneel gemaakt met koeien- of geitenmelk en ontstaat door het toevoegen van ‘kefirkorrels’ aan melk.

We zien echter steeds meer dat lactose verantwoordelijk is voor infecties en een slechte spijsvertering, omdat het volledig opgebouwd is uit dierlijke suikers. Bijzonder is dat tijdens het proces van kefir maken lactose omgezet wordt in melkzuur, dat een goede werking van de spijsvertering bevordert. Dit klinkt verrassend, maar probeer kefir zelf een keertje uit en ontdek meteen hoe snel je gezondheid erop vooruit zal gaan.

Ontdek vandaag in dit artikel de voordelen van deze probiotische drank. Onthoud ook dat de meeste “weetjes” over kefir wetenschappelijk gesteund worden door verschillende onderzoeken, waarvan de resultaten reeds gepubliceerd werden in het tijdschrift Nutrition Authority. Ben je er klaar voor om deze gefermenteerde drank te ontdekken?

Maar… wat is kefir?

Gefermenteerde Drank

Kefir is gefermenteerde koeien- of geitenmelk. De zurige smaak ontstaat tijdens het omzettingsproces van de dierlijke suikers tijdens het fermentatieproces. De hoeveelheid lactose wordt hierdoor verminderd, waardoor het spijsverteringsproces heel wat makkelijker kan verlopen.

De fermentatie, die gebeurt onder stricte hygiënische maatregelen, produceert ook gist en bacteriën die een positieve invloed hebben op de werking van de darmen. Er ontstaat weer een gezonde, bacteriële flora in het darmstelsel, waardoor ook het immuunsysteem van het lichaam beter gaat functioneren.

Is dit dan hetzelfde als yoghurt? Toch niet helemaal:

  • Kefir behoudt altijd een beetje die bittere smaak, terwijl de grotere hoeveelheid lactose yoghurt minder bitter maakt.
  • Yoghurt is dikker en romiger van substantie, terwijl kefir altijd een vloeibare vorm behoudt.
  • Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de voedzame elementen van de melk beter bewaard blijven, terwijl het lactosegehalte, dat vaak verantwoordelijk is voor het ontstaan van allergieën, naar beneden gehaald wordt.
  • De vele micro-organismen die kefir rijk is, zorgen nog veel meer dan bij yoghurt voor een gezonde darmflora en elimineren de schadelijke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ziektes zoals gastro-enteritis.

Ontdek de beste bron van probiotica die je kan vinden

Sterke Botten

Natuurlijk denk je onmiddellijk aan de klassieke kom yoghurt als je aangeraden wordt om meer probiotica aan je menu toe te voegen. Onthoud echter dat kefir rijk is aan de meest krachtige probiotica die je kan vinden. Het Center for Cooperative Research in Biosciences in Spanje publiceerde de volgende interessante weetjes over kefir:

De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van kefir

Kefir werkt super efficiënt als je de strijd wilt aangaan tegen de hardnekkige bacteriën zoals salmonella, Heliobacter Pylori, Shigella en E. coli en zelfs bepaalde schimmels zoals candida albicans. Dit komt omdat kefir actieve polysaccharideverbindingen bevat die microben en infecties bestrijden en helpen om heel wat verschillende soorten infecties te helen.

De kracht van kefir voor je afweersysteem

Kefir beschermt de slijmlaag op de darmwand tegen het binnendringen van vreemde organismen. Meer dan dertig verschillende soorten gezonde bacteriën en schimmels in dit drankje helpen om je gezondheid en vooral je spijsverteringskanaal in optimale conditie te houden.

Je kan elke dag van een glaasje kefir genieten. Mix het samen met een stukje fruit tot een supergezonde smoothie en zorg voor een sterk en krachtig immuunsysteem.

Hierdoor is deze superdrank eveneens in staat de symptomen van astma en allergie te verminderen. Het bevat minder lactose dan melk en bovendien ook enzymes die ervoor zorgen dat lactose makkelijker afgebroken wordt. Je kan zelfs kefir klaarmaken die helemaal lacosevrij is door de kefirkorrels toe te voegen aan kokoswater, fruitsap of een andere drank zonder lactose.