Oefeningen om Alzheimer te voorkomen

Alzheimer is een neurodegeneratieve ziekte waar miljoenen mensen over de hele wereld aan lijden. Om deze ziekte te kunnen voorkomen, moeten we ervoor zorgen dat we onze geest alert houden en dagelijks nieuwe dingen uitproberen. Probeer bijvoorbeeld eens enkele van de activiteiten die we in dit artikel voorstellen.
Oefeningen om Alzheimer te voorkomen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Alzheimer is een neurodegeneratieve ziekte die gekenmerkt wordt door verlies van het kortetermijngeheugen en verscheidene andere cognitieve vermogens, zoals het spraak- en concentratievermogen. Het is de meest voorkomende vorm van dementie. Oefeningen kunnen Alzheimer helpen voorkomen.

Alzheimer komt het meeste voor bij mensen die 65 jaar of ouder zijn. Wanneer iemand gediagnosticeerd wordt met Alzheimer, heeft hij daarna nog ongeveer tien jaar te leven. Geschat wordt dat er over de hele wereld ongeveer vijfentwintig miljoen mensen lijden aan deze ziekte.

In dit artikel delen we een paar oefeningen die je kunt doen om je hersenen actief te maken. Dit soort oefeningen kunnen helpen om de ontwikkeling van Alzheimer te vertragen of geheel te voorkomen.

Alzheimer voorkomen

Ouder stel

Sinds de ontdekking van deze ziekte in 1906 door Emil Kraepelin en Alois Alzheimer is de wetenschap veel over deze ziekte te weten gekomen. Toch zijn er nog altijd bepaalde aspecten van deze ziekte die we nog steeds niet begrijpen.

Zo weten we bijvoorbeeld nog steeds niet wat precies de oorzaak is van Alzheimer. We weten echter wel dat we ons best kunnen doen om de ontwikkeling van deze ziekte naarmate we ouder worden te voorkomen.

Het doen van bepaalde oefeningen en het eten van bepaalde voedingsmiddelen is geen garantie dat we deze ziekte nooit zullen ontwikkelen, maar kan wel helpen. Dan kunnen we tenminste zeggen dat we ons best hebben gedaan.

Er zijn een hoop factoren die de verschijning van deze mentale erosie die veroorzaakt wordt door cerebrale oxidatie kunnen beïnvloeden. Enkele van deze factoren zijn stress, arteriosclerose en diabetes. Deze factoren bevorderen allemaal het verouderingsproces van de hersenen.

Ook vrouwen die reeds door de overgang zijn gegaan, hebben een grotere kans om Alzheimer te ontwikkelen. Dit komt doordat hun lichaam geen oestrogeen meer aanmaakt, een hormoon dat de hersenen gezond houdt.

Laten we daarom eens kijken naar enkele geweldige oefeningen die je kunt doen om je hersenen te trainen en de ontwikkeling van Alzheimer te vertragen of voorkomen.

Oefeningen om de hersenen te trainen

Je geest is als een spier en net als elke andere spier, moet ook deze spier gebruikt blijven worden. Als je deze spier niet vaak genoeg gebruikt en traint, zal hij langzaamaan wegkwijnen.

Hieronder delen we een lijstje van gewoontes die je in je dagelijkse routine kunt opnemen om je cerebrale capaciteit te vergroten en zo Alzheimer te voorkomen:

1. Douchen met je ogen dicht

Probeer één keer per week eens te douchen met je ogen dicht. Probeer met je ogen dicht de kraan te vinden, de zeep, de shampoo. Zorg ervoor dat je niet stiekem gluurt.

Dit kan helpen om je andere zintuigen te ontwikkelen, zoals je tastzin. Hierdoor zullen je hersenen eventjes harder moeten werken dan normaal.

2. Gebruik je niet-dominante hand

Tanden poetsen met je niet-dominante hand

Als je rechts bent, probeer dan eens sommige dingen te doen met je linkerhand, of juist andersom als je van nature links bent. Dit kunnen dingen zijn zoals:

 • je tandenpoetsen
 • je haar borstelen
 • kastjes opendoen
 • mousse in je haar smeren
 • brood snijden
 • een glas oppakken

3. Zet dingen eens op een andere plek

Je hersenen raken eraan gewend dat bepaalde dingen een bepaalde plek hebben. Zo weten je hersenen bijvoorbeeld automatisch dat je je ondergoed in de bovenste la van je ladekast bewaart of dat je eieren altijd op de bovenste plank van je koelkast bewaart.

Door dingen altijd op dezelfde plek te bewaren, worden we een beetje ‘lui’ en doen we alles op basis van ons geheugen.

Daag jezelf daarom eens uit en berg sommige dingen eens op een andere plek op. Leg je ondergoed bijvoorbeeld eens in een andere kast. Verschuif een paar meubels in je huis. Je kunt zelfs je bureau op je werk op een andere plek zetten.

4. Neem elke dag een andere route naar je werk

Fietsen naar je werk

We raken niet alleen gewend aan de plek waar we bepaalde dingen opbergen, maar bijvoorbeeld ook aan de route die we nemen naar ons werk, de supermarkt of de sportschool.

Als je eigenlijk elke dag op dezelfde manier naar je werk gaat, breng hier dan af en toe verandering in. Als je met de auto of fiets naar je werk gaat, kies dan af en toe eens een andere weg. Onze hersenen moeten van tijd tot tijd verrast worden.

Bovendien zorgt dit ervoor dat het leven niet saai en routineus wordt.

5. Leer telefoonnummers en data uit je hoofd

Dankzij de ontwikkeling van computers en smartphones gebruiken we onze hersenen niet meer zo veel als vroeger om bepaalde informatie in op te slaan.

Hierdoor is het tegenwoordig hartstikke normaal om bepaalde telefoonnummers helemaal niet uit ons hoofd te kennen. Misschien kennen we zelfs ons eigen telefoonnummer niet!

Probeer deze apparaten daarom niet meer te gebruiken als hulpmiddelen en probeer zelfs een notitieboekje te vermijden. Onthoudt belangrijke data zonder ze ergens op te schrijven.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van GPS en rekenmachines. Deze dingen, die het leven een stuk makkelijker lijken te maken, maken eigenlijk alleen onze hersenen een stuk luier. 

We weten bijvoorbeeld niet eens meer hoe we naar onze vriendin moeten rijden of wat twee keer vijf is. Denk na over de weg die je moet nemen voordat je de deur uitgaat en voer dit soort rekensommen uit in je hoofd.

6. Lees meer

Lezen om Alzheimer te voorkomen

Boeken helpen ons om onze verbeelding te stimuleren en onze hersenen sterker te maken. Wanneer je zit te lezen, doen je hersenen voortdurend moeite om een voorstelling te maken van hetgeen er in het verhaal gebeurt.

Je hersenen moeten bepaalde informatie en data die de auteur in de pagina’s verbergt met elkaar in verband zien te brengen.

Lees niet alleen dingen die je moet lezen, voor school of voor je werk. Ga daarnaast ook op zoek naar romans of sciencefictionverhalen die je leuk vindt. Wat je ook kunt doen, is hardop lezen, om je eigen spraak- en gehoorvermogen te stimuleren.

Misschien ook interessant:
De 5 beste geheugenoefeningen

Nog een paar oefeningen om je hersenfuncties te bevorderen

Naast de bovenstaande oefeningen zijn er nog een aantal activiteiten die je regelmatig in praktijk kunt brengen. Deze activiteiten trainen je hersenen en kunnen helpen om de ontwikkeling van Alzheimer te voorkomen:

 • Loop achteruit zonder achterom te kijken.
 • Doe woordpuzzels, sudoku of raadsels.
 • Draag je horloge eens om je andere pols.
 • Kleed je aan met je ogen dicht.
 • Lees bladen eens op zijn kop.
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
 • Wees nieuwsgierig ingesteld, zoek overal interessante informatie over op.
 • Wees positief.
 • Houdt een gezond dieet aan.
 • Drink veel water.
 • Slaap tussen de zeven en acht uur per nacht.
 • Mediteer.
 • Leer voortdurend nieuwe woorden, gebruik synoniemen en antoniemen om dezelfde dingen te zeggen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.