Verbeter je geheugen met deze voedselsoorten

De beste manier om je geheugen te verbeteren en je lichaam te voorzien van energie is dagelijks voedingsstoffen consumeren die verkregen zijn uit natuurlijke bronnen. Begin deze voedingsstoffen daarom vandaag nog in je dieet op te nemen en ervaar zelf welke voordelen dit oplevert.

Een goed geheugen en een sterk mentaal vermogen zijn belangrijke aspecten die invloed hebben op je leefkwaliteit. Deze aspecten maken het namelijk makkelijker om je dagelijkse taken uit te voeren.

De meeste mensen denken dat ze geen controle hebben over hun mentale conditie, terwijl het juist een bekwaamheid is die je kunt trainen en verbeteren door gezonde gewoontes aan te nemen en voedsel te consumeren dat goed is voor de hersenen.

Net als andere delen van je lichaam, hebben ook je hersenen goede voeding nodig om optimaal te kunnen blijven presteren en sterk te blijven, ongeacht het verstrijken van de tijd.

Hoewel je de gevolgen van het verouderingsproces nooit geheel kunt tegengaan, kunnen bepaalde voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die de hersenen sterker maken en de hersenfunctie verbeteren wel helpen problemen op jonge leeftijd te voorkomen.

In dit artikel delen we daarom acht van de beste voedingsmiddelen om je geheugen, concentratie en mentale prestaties te verbeteren. Kom nu meer te weten!

1. Volkorengranen

Granen

Je lichaam, alsook je brein, heeft energie nodig om zijn vele taken uit te voeren.

Een van de beste manieren om je lichaam van deze energie te voorzien is door producten te consumeren die een lage glycemische index hebben. Deze producten zorgen ervoor dat suiker langzaam vrijkomt in de bloedbaan, waardoor je geest de hele dag actief blijft.

Volkorengranen zijn in dit geval een uitstekende optie en bevatten ook nog andere voedingsstoffen die essentieel zijn om de hersenen super gezond te houden.

De beste volkorengranen zijn:

 • Quinoa
 • Volkorenpasta
 • Volkorenbrood
 • Zilvervliesrijst

Lees ook: Natuurlijke remedies om je geheugen te verbeteren

2. Essentiële vetzuren

Het lichaam maakt essentiële vetzuren niet van nature aan. Dit betekent dat je deze vetzuren alleen binnen kunt krijgen via voedsel.

Deze voedingsstoffen bieden bescherming voor je hersenen en zorgen ervoor dat je hersenen in topconditie blijven. Essentiële vetzuren zijn gezonde vetten die bovendien ontstekingsremmend zijn en de gezondheid van je hart verbeteren.

De meest belangrijke essentiële vetzuren zijn omega 3-vetzuren. Omega 3 vind je vooral in de volgende voedingsmiddelen:

 • Zalm
 • Forel
 • Makreel
 • Sardines
 • Haring
 • Chiazaad
 • Lijnzaad
 • Sojaproducten
 • Pompoenpitten
 • Noten

Al deze geheugen versterkende voedingsmiddelen zullen, wanneer je de juiste hoeveelheden consumeert, tegelijkertijd ook je algehele gezondheid verbeteren en helpen degeneratieve cognitieve stoornissen als Alzheimer of geheugenverlies te voorkomen.

3. Cranberry’s en bosbessen

Bosbessen

Cranberry’s en bosbessen staan boven aan de lijst van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en het is helemaal niet moeilijk om deze heerlijke besjes in je dagelijkse dieet op te nemen.

Vooral bosbessen zijn sterk aanbevolen voor de hersenfunctie en het geheugen. De voedingsstoffen die bosbessen bevatten helpen namelijk celbeschadiging veroorzaakt door vrije radicalen tegen te gaan. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van cognitieve stoornissen.

4. Avocado

Avocado’s zijn op zichzelf een volledig product, rijk aan vezels, essentiële vetzuren en kalium. Bovendien bevatten ze geen cholesterol en zijn ze rijk aan antioxidanten die het effect van vrije radicalen tegengaan.

Door dagelijks matige hoeveelheden avocado te eten voorzie je je hersenen op een gezonde manier van energie, waardoor je degeneratieve ziektes voorkomt en je mentale vermogen verbetert. Daarnaast verbeteren de enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado’s je cardiovasculaire gezondheid en verminderen ze de kans op het ontwikkelen van chronische stoornissen.

5. Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie is een van de beste vetsoorten om gezond te koken, zonder bang te hoeven zijn dat hierdoor je cholesterolgehaltes zullen stijgen.

Olijfolie bevat essentiële vetzuren die helpen het plaque dat zich in de aderen opstapelt te verminderen en tegelijkertijd de vitale organen in ons lichaam beschermen.

Bovendien bevat deze olie antioxidanten, vitamines, mineralen en koolhydraten die je cognitieve vermogen verbeteren en bepaalde vormen van achteruitgang tegengaan.

6. Tomaten

Deze groente bevat een krachtige antioxidant die bekend staat als lycopeen. Deze antioxidant geeft de tomaat niet alleen zijn mooie rode kleur, maar beschermt ook lichaamscellen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. De invloed die vrije radicalen hebben is in verband gebracht met ernstige aandoeningen als dementie, met name Alzheimer.

7. Broccoli

Broccoli is misschien niet de favoriet van iedereen, maar het is wel een van de gezondste groentes die je maar kunt vinden en biedt ongelooflijk veel voordelen voor het hele lichaam.

Deze geheugen versterkende groente bevat essentiële mineralen en antioxidanten die celbeschadiging voorkomen. En aangezien broccoli ook een rijke bron van vitamine K is, kan de groente helpen je hersenen actief te houden om belangrijke taken goed uit te kunnen voeren.

8. Selderij

Bleekselderij

Selderij bevat onder andere luteoline, een flavanoïde die beschadiging veroorzaakt door vroegtijdige veroudering van hersenweefsel vermindert. Dit ondersteunt het geheugen en voorkomt achteruitgang.

Wanneer je deze voedingsmiddelen consumeert heeft dit een zeer positieve invloed op je lichamelijke en mentale gezondheid. Probeer ze daarom zo vaak mogelijk in je dieet op te nemen om van de vele voordelen te profiteren.

Tot slot is het belangrijk om niet te vergeten voldoende water te drinken. Dit is vooral belangrijk omdat uitdroging een van de voornaamste factoren is die bijdragen aan mentale vermoeidheid.

Bekijk Ook