5 tips om de gezondheid van de hersenen te verbeteren door ontbijt

28 februari 2017
Om de gezondheid van de hersenen te verbeteren, is het belangrijk dat je, begint bij het ontbijt, voedingsstoffen gebruikt die je energie geven en de toevoer van zuurstof naar de hersenen verhogen.

In 2014 is er in Amerika een interessant boek uitgebracht met de titel SharpBrains: How to Invest in Your Brain. Hierin leggen de schrijvers uit dat je de gezondheid van de hersenen kunt verbeteren en je leert genieten van een betere levenskwaliteit.

Door middel van elf sleutelstrategieën legt het elementen uit die voor de meesten van ons al bekend zijn, maar die niet veel mensen in de praktijk brengen. Een van deze sleutelpunten is het belang van goede voeding en een voedzaam ontbijt.

Het is makkelijk om de fout te maken om suikers niet uit je voedingspatroon te elimineren. We zijn ervan overtuigd dat wanneer je dit doet, je het beste uit je gezondheid kunt halen. Dit is echter lastig om te bereiken. Denk eraan dat je in redelijke hoeveelheden ook glucose nodig hebt, als energie voor de hersenen. Er is zelfs een percentage dat je in gedachten moet houden: 20%. Dit is het energieniveau dat je hersenen nodig hebben, relatief aan de rest van je lichaam. Zoals je ziet, is dit best veel.

Ieder gebrek heeft gevolgen. Dus… Waarom begin je niet met het verbeteren van je levenskwaliteit, beginnend met je ontbijtWe zullen uitleggen hoe je dit doet.

De gezondheid van de hersenen: 5 voedingsmiddelen die je niet moet missen

Je levenswijze bepaalt voor een deel de kans die je hebt om een beroerte te voorkomen. Dit is een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder de bevolking van vandaag. We weten natuurlijk dat niemand een beroerte compleet kan voorkomen en dat ze ook bij jonge mensen voor kunnen komen, evenals bij mensen die gezond leven.

We raden aan: Voedingsmiddelen om een beroerte te voorkomen

Het is het waard om het volgende in gedachten te houden: als de gezondheid van je hersenen goed is, heb je meer kans om te herstellen van een beroerte.

Je hersenen zijn als een spier. Als je ze traint, krijg je meer cognitieve reserves, in neuroplasticiteit, in behendigheid… Een manier om dit te doen is door je voedsel slim te kiezen. Laten we eens kijken welke ingrediënten je aan je ontbijt toe moet voegen.

1. De kracht van een zaadje: chia voor de hersenen

Hersenen

Chiazaden bevatten weinig calorieën en geven je een perfecte hoeveelheid omega 3-vetzuren.

 • Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor een goede gezondheid van je hersenen.
 • Vergeet ook niet dat chiazaden meer calcium bevatten dan melk, drie keer zoveel antioxidanten dan verse bosbessen en drie keer meer ijzer dan spinazie. Ze zijn geweldig.
 • Ze bevatten veel kalium en vezels, waardoor ze een van de beste voedingsmiddelen zijn om de dag mee te beginnen.

2. Verbeter de gezondheid van de hersenen met avocado

Avocadosmoothie

Te veel calorieën? Zeker. Word je dik van avocado en is het slecht voor je cholesterol? Helemaal niet! Zoals alles in het leven is de sleutel balans. Avocado’s verbeteren de bloedtoevoer en zuurstoflevering naar de hersenen. Het is genoeg om een kwart avocado per dag te eten om meerdere voordelen eruit te halen.

 • De gezonde vetten in avocado’s helpen je slagaderen sterk en flexibel te houden.
 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren in avocado’s beschermen de cellen van de zenuwen die bekend staan als ‘astrocytes’. Astrocytes vergemakkelijken de communicatie tussen de zenuwen en cellen in je hersenen.
 • Een ander interessant feit is dat avocado-olie goed is voor de hersenfunctie.
 • Het is een goede manier om jezelf te beschermen tegen een beroerte, omdat het de bloeddruk verlaagt.

3. Groene thee en antioxidanten

Groene thee bevat acht keer meer polyfenolen dan groenten en fruit. De catechines in groene thee zijn de sleutel tot het bevorderen van de gezondheid van de hersenen. Dankzij het gehalte aan antioxidanten en vitamine C bescherm je jezelf tegen de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson.

Iets zo eenvoudigs als het drinken van een kopje groene thee bij het ontbijt biedt je zoveel voordelen, die je op de lange termijn op zult merken.

Ontdek Sterkere en strakkere bilspieren

4. Havermout met ongezoete cacao

Dit is een geweldige combinatie, waarvan je twee tot drie keer per week kunt genieten. Voeg gewoon een klontje ongezoete donkere chocolade toe aan je kopje havermout en… geniet er lekker van.

Wanneer je havermout combineert met chocolade, krijgt je de volgende essentiële voedingsstoffen binnen voor je hersenen:

 • Vitaminen (A, B-complex, C en D)
 • Mineralen (silicabindweefsel, fosfor, magnesium, kalium, calcium en ijzer)
 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

5. Bosbessen, het beste fruit voor de hersenen

Hersenactiviteit

Bosbessen zijn de bessen die het meest rijk zijn aan tannines, flavonoïden en anthocyanen. Dit soort antioxidanten heeft een antibiotische en ontstekingsremmende werking.

 • Je kunt ze ook eten om je cholesterol te verlagen en voor het bevorderen van een betere verbindingen tussen neuronen om het leren te verbeteren.
 • Hoewel het niet altijd makkelijk is om ze buiten het seizoen te vinden, kun je ze prima thuis bewaren als je ze ergens aantreft.
 • Als je eraan went ze toe te voegen aan je ontbijt, zal je geheugen ervan verbeteren. Het is het waard!

Tot slot: de dag te beginnen met een goed ontbijt zal helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de hersenen. Vergeet ook niet om een sedentaire levensstijl altijd te voorkomen, stress te verminderen en een nieuwsgierige houding tegenover het leven te behouden.

Bekijk Ook