60 procent van de gevallen van baarmoederkanker kan worden voorkomen

· 26 juni 2015

Volgens recent onderzoek kan baarmoederkanker erg makkelijk worden voorkomen door het doen van dagelijkse oefeningen, het aanhouden van een gezond dieet en het dagelijks drinken van koffie.

Volgens rapporten die werden gepubliceerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het Amerikaanse wetenschappelijk instituut American Institute for Cancer Research, kan nagenoeg 59% van de gevallen van endometriumcarcinoom worden voorkomen als vrouwen dertig minuten per dag zouden bewegen en als zij voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten zouden weglaten uit hun dieet.

Endometriumcarcinoom is de meest voorkomende vorm van baarmoederkanker in de V.S. en, na borst-, long- en darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Naast endometriumcarcinoom bestaat een andere vorm van baarmoederkanker die niet zo vaak voorkomt. Deze vorm staat bekend als uterussarcoom. Samen zijn de twee soorten baarmoederkanker de meest voorkomende vormen van kanker, die zich voordoen in het vrouwelijk voortplantingssysteem: zij maken 6% uit van de soorten kanker waar vrouwen aan lijden.

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek?

Uit het overzicht van de studies, die werden uitgevoerd door de eerder genoemde instituten, wordt geconcludeerd dat “de sleutel tot het voorkomen van kanker ligt in het maken van de juiste keuzes als het gaat om de voedingsmiddelen die je dagelijks eet”. Vrouwen zouden er dus zeker van kunnen zijn dat ze met het drinken van een kop koffie per dag het risico op baarmoederkanker met 7% kunnen verlagen, terwijl het eten van voedsel dat rijk is aan suikers en bewerkte granen de kans op het krijgen van de kanker aanzienlijk kan vergroten.

Endometriumcarcinoom is een kanker die ontstaat in de endometrium, dit is de bekleding of binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder.
Endometriumcarcinoom is een kanker, die ontstaat in de endometrium. Dit is de bekleding of binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder.

Waarom is dit zo?

Gemeend wordt dat endometriumcarcinoom rechtstreeks in verband kan worden gebracht met de werking van bepaalde hormonen zoals oestrogeen en insuline, die weer sterk zijn verbonden met overgewicht en overtollig vet. Het wordt dan ook aangeraden om regelmatig te bewegen, een gezond gewicht te handhaven en oestrogeen- en insulinegehaltes te verlagen, net als het immuunsysteem en de spijsvertering te versterken.

Dit is waarom koffie, dat anti-oxidanten zoals chlorogeenzuur bevat, schade aan je DNA kan voorkomen. Het verbetert de insulinegevoeligheid aanzienlijk en voorkomt dat glucose wordt opgenomen door de darm. Je doet er dus goed aan om voedingsmiddelen met een hoge glycemische index te vermijden. Dit soort voedingsmiddelen zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, wat het risico op het ontwikkelen van endometriumcarcinoom, naast andere aandoeningen, verhoogt.

Wat zijn de symptomen?

Het is belangrijk dat je de waarschuwingstekens van baarmoederkanker kent en herkent. 
Het is belangrijk dat je de waarschuwingstekens van baarmoederkanker kent en herkent.

Let op de volgende symptomen om je bewust te zijn van baarmoederkanker en het mogelijk te voorkomen:

  • Vaginaal bloedverlies dat zich voordoet na de menopauze.
  • Tussentijds bloedverlies.
  • Pijn in het bekken.
  • Pijn tijdens het vrijen.

Bij sommige vrouwen kan het ook voorkomen dat ze sterk gewichtsverlies ervaren. Hoewel de genoemde symptomen belangrijke aanwijzingen kunnen zijn voor endometriumcarcinoom, zijn ze niet direct reden tot grote bezorgdheid. Ze kunnen namelijk worden geassocieerd met meerdere aandoeningen en hoeven lang niet altijd te wijzen op kanker. Niettemin: ondervindt je één van deze symptomen, ga dan naar de huisarts, zodat een diagnose kan worden gesteld.