Symptomen van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is de op één na meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Gelukkig is het gemakkelijk te genezen als je er vroeg bij bent. Dat is dan ook precies de reden waarom het belangrijk is om iets te leren over de symptomen en om een uitstrijkje te vragen als je deze symptomen krijgt.
Symptomen van baarmoederhalskanker

Laatste update: 04 november, 2018

Baarmoederhalskanker is een soort kanker die succesvol kan worden behandeld als het op tijd wordt ontdekt. Vandaag gaan we naar deze soort kanker kijken en 8 mogelijke symptomen van baarmoederhalskanker ontdekken.

Symptomen van baarmoederhalskanker

Deze kankersoort begint meestal in de oppervlaktecellen van de baarmoederhals. Het kan worden ontdekt bij een normaal uitstrijkje bij een bevolkingsonderzoek, omdat de progressie meestal erg langzaam is.

Het eerste stadium is een voorstadium dat bekend is onder de naam dysplasie. Er gaat flink wat tijd voorbij voordat zich dit tot kanker ontwikkeld heeft.

De grootste veroorzaker van deze kankersoort is het human papillomavirus (HPV). Dit is een seksueel overdraagbare aandoening. Sommige besmettingen verdwijnen uit zichzelf. Maar het kan abnormale groei in de cellen van de baarmoederhals aanwakkeren.

Meestal geeft dit in eerste instantie geen duidelijke symptomen. Er zijn echter wel een paar waarschuwingssignalen die de sleutel tot vroegtijdige ontdekking kunnen zijn.

Laten we de symptomen van baarmoederhalskanker eens bekijken.

1. Onbegrepen gewichtsverlies

Gewichtsverlies een van de symptomen van baarmoederhalskanker

Plotseling gewichtsverlies zonder dieet of training mag je onder geen enkele omstandigheid negeren. Ja, dat klopt echt, zelfs als het een droom is die uitkomt.

Dit symptoom kan door diverse factoren worden veroorzaakt. Het komt voor bij patiënten die baarmoederhalskanker hebben door het verlies van eetlust en voedingstekorten.

De abnormale celgroei kan namelijk een negatief effect hebben op je spijsvertering. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de voedingsstoffen niet goed meer verteert.

2. Ontstekingen en vocht vasthouden

Veranderingen in de cellen van de baarmoederhals kunnen ook zichtbaar worden door een onbalans bij de ontstekingsprocessen in het lichaam. Als gevolg kunnen je weefsels vocht vast gaan houden.

Baarmoederhalskankerpatiënten zullen ontstekingen onderin hun buik, benen en onderlijf gaan opmerken. Dit komt omdat deze aandoening ook de bloedvaten aantast.

3. Blaasontsteking

Blaasontsteking een van de symptomen van baarmoederhalskanker

Vrouwen die regelmatig een blaasontsteking hebben, moeten weten dat dit probleem aan baarmoederhalskanker gelinkt kan zijn.

Hoewel het zeldzaam is, kan dit symptoom namelijk het gevolg zijn van een ontsteking in de baarmoederhals en blaas door baarmoederhalskanker. Tumoren hebben de neiging om op organen te drukken en de passage van urine te bemoeilijken. Dit veroorzaakt ook pijn in de urinewegen.

4. Genitale wratten

Genitale wratten zijn een duidelijk teken van een humaan papillomavirus (HPV)-infectie, dat in eerste instantie verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. De kleine huidveranderingen zijn niet alleen onaantrekkelijk, maar ze hebben de neiging om zich erg gemakkelijk te verspreiden.

5. Abnormale afscheiding

Abnormale afscheiding een van de symptomen van baarmoederhalskanker

Veranderingen in de vaginale afscheiding zijn vaak het gevolg van een gist of bacteriële infectie, veroorzaakt door een onbalans in je natuurlijke pH.

Als de afscheiding waterig is of een ongebruikelijke textuur of geur heeft, is het zeer wel mogelijk dat dit gerelateerd is aan baarmoederhalskanker. Dit omdat veranderingen in de activiteit van de cellen in de wand van je baarmoederhals ongebruikelijke afscheiding kan veroorzaken.

6. Pijn bij het vrijen

Er zijn veel verschillende factoren die pijn bij het vrijen kunnen veroorzaken. Dat betekent echter niet dat we de groei van tumoren in de baarmoederhals mogen uitsluiten.

Dit kan komen door een ontsteking van de cellen in de baarmoederhals. Op zijn beurt veroorzaakt dit weer veranderingen in je natuurlijke vochtafscheiding.

7. Lage rugklachten

Lage ruchtklachten een van de symptomen van baarmoederhalskanker

Net als bij ieder andere kankersoort, kan baarmoederhalskanker een flinke invloed hebben op de ontstekingsprocessen in je lichaamsweefsels.

Je kunt ook problemen hebben met je circulatie. Hierdoor krijgen je spieren en weefsels onvoldoende zuurstof en andere voedingsstoffen aangeleverd. Dit veroorzaakt vervolgens spierkrampen. Deze geven een constant gevoel van pijn. Daarnaast is de pijn bijna altijd gesitueerd in de lage rug en in de armen en benen.

8. Bloedarmoede

Als de ziekte voortschrijdt, kan je lichaam de voedingsstoffen niet op de gewone manier gebruiken. Je merkt daardoor een verlies aan eetlust op. Allereerst verergert dit je gevoel van vermoeidheid gedurende de dag. Daarnaast kan het leiden tot ernstige periodes van bloedarmoede. Dit kan onder andere je cognitieve gezondheid beïnvloeden.

Dit komt ook vaak voor als de kanker onregelmatige of zeer heftige menstruaties veroorzaakt.

Als vrouw is het daarom van groot belang dat je op deze symptomen van baarmoederhalskanker let. Vraag om een uitstrijkje als je vermoedens hebt dat er iets aan de hand is.

Regelmatige medische controles zijn essentieel voor een succesvolle behandeling van deze aandoening. Dit is zeker het geval als er in jouw familie baarmoederhalskanker voorkomt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.