Een gezonde vaginale afscheiding met deze huismiddeltjes

Er bestaan genoeg natuurlijke middeltjes die je kunnen helpen om je vaginale afscheiding onder controle te houden. Je kunt zelfs verschillende uitwendige en orale middeltjes tegelijkertijd gebruiken. Raadpleeg in het geval van twijfel altijd even een gynaecoloog.
Een gezonde vaginale afscheiding met deze huismiddeltjes

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een gezonde vaginale afscheiding speelt een zeer belangrijke rol in de intieme gezondheid van een vrouw. Het dient niet alleen als glijmiddel, maar bevat ook goede bacteriën die aanvallen van besmettelijke micro-organismen tegenhouden.

Gezonde vaginale afscheiding is doorzichtig of wit van kleur. Daarnaast zou het geen onaangename geur mogen hebben en zou er ook niet te veel van aanwezig moeten zijn. Als dit zo is, dan kun je zeggen dat de pH-waarde stabiel is en de vagina beschermd wordt tegen bacteriën en schimmels.

Toch kan het natuurlijk weleens voorkomen dat de kleur, textuur of geur van de vaginale afscheiding verandert. Als dit zo is, dan wijst dit op de aanwezigheid van schadelijke micro-organismen. Als gevolg kun je last krijgen van een zeer doordringende geur, jeuk en een overmatige productie van vloeistoffen.

Dit soort symptomen kunnen ervoor zorgen dat sommige vrouwen vrij onzeker worden en kunnen ook hinderend zijn voor hun seksleven.

Gelukkig bestaan er genoeg natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om je vaginale afscheiding gezond te houden. Vanwege de eigenschappen die ze hebben, helpen ze om de pH-waarde van de vagina te reguleren om problemen sneller op te lossen.

In dit artikel delen we vijf van deze middeltjes. Wij raden aan dat je ze eens probeert als je het gevoel hebt dat alles niet helemaal goed zit.

Vijf huismiddeltjes voor een gezonde vaginale afscheiding

We bespreken dus vijf simpele huismiddeltjes die zullen helpen een gezonde vaginale afscheiding te behouden.

1. Goudsbloem

Goudsbloemthee voor een gezonde vaginale afscheiding

Thee van goudsbloem, alsook olie gemaakt van goudsbloem, zijn twee natuurlijke middeltjes die helpen om ervoor te zorgen dat de vagina minder vloeistof produceert. Dit kan tegelijkertijd behulpzaam zijn bij problemen met een onaangename geur en irritatie.

De antibiotische en ontstekingsremmende bestanddelen beschermen de microbiële flora van dit gebied, waardoor de groei van schimmels, bacteriën en virussen beperkt worden.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels goudsbloemthee
  • 2 koppen water

Bereiding

  • Voeg de goudsbloem toe aan het kokende water en laat het vervolgens ongeveer vijftien tot twintig minuten staan.
  • Zodra het water lauwwarm is geworden en geconcentreerd is, giet je het door de zeef en kun je het middel gebruiken.

Hoe je dit middel gebruikt

  • Vul je badkuip of een grote bak met voldoende water om er in te kunnen gaan zitten en voeg dan de goudsbloemthee eraan toe. Spoel je vagina na afloop uitwendig schoon met water.
  • Doe dit dagelijks tot de pH-waarde van je vagina weer hersteld is.

2. Biologische appelazijn

Biologische appelazijn bevat natuurlijke zuren die helpen om de groei van schimmel en bacteriën in het vaginale gebied in bedwang te houden.

De antimicrobiële en antibiotische eigenschappen voorkomen de verspreiding van schadelijke stoffen. Tegelijkertijd beschermen ze de gezonde bacteriën in je vaginale afscheiding.

Ingrediënten

  • 6 eetlepels appelazijn
  • 2 koppen water

Bereiding

  • Meng de appelazijn met het lauwwarme water en roer de twee ingrediënten door elkaar tot ze volledig met elkaar vermengd zijn.

Hoe je dit middel gebruikt

  • Gebruik dit middel als spoeling om je vagina uitwendig mee te wassen.
  • Doe dit iedere dag, twee keer per dag.

3. Aloë vera

Aloëveragel voor een gezonde vaginale afscheiding

Door aloëveragel direct op de vagina aan te brengen, kun je de groei van micro-organismen die veranderingen in je vaginale afscheiding kunnen veroorzaken, onder controle houden. Hierdoor wordt de afscheiding hersteld en worden tegelijkertijd de gezonde bacteriën die de werking van schadelijke stoffen tegenhouden, gevoed.

Ingrediënten

  • 3 eetlepels aloë vera
  • 2 druppels tea tree olie

Bereiding

  • Meng de aloëveragel met de tea tree olie.

Hoe je dit middel gebruikt

  • Smeer je vagina uitwendig in met dit mengsel en laat het ongeveer dertig minuten zijn werk doen.
  • Spoel je vagina dan schoon met lauwwarm water en herhaal deze behandeling twee keer per dag.
  • Blijf dit doen tot je de infectie en vaginale afscheiding onder controle hebt gekregen.

4. Koriander

Thee gemaakt van koriander is een van de beste inwendige middeltjes die je kunt gebruiken om een teveel aan vaginale afscheiding tegen te gaan.

De antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen vertragen namelijk de werking van besmettelijke micro-organismen en helpen tegelijkertijd om de pH-waarde te herstellen.

Ingrediënten

  • 1 theelepel korianderzaadjes
  • 1 kop water

Bereiding

  • Meng de zaadjes met een kopje kokend water en laat het samen ongeveer twintig minuutjes staan.

Hoe je dit middel gebruikt

  • Giet deze infusie vervolgens door de zeef en drink het minstens zeven dagen achtereenvolgend iedere dag op een lege maag.

5. Fenegriek

Fenegriekzaad voor een gezonde vaginale afscheiding

Tot slot helpen fenegriekzaadjes om de hormonale activiteit onder controle te houden, waardoor je overmatige vaginale afscheiding en onaangename geurtjes tegen kunt gaan.

Fenegriekzaad heeft een soortgelijke werking als oestrogeen en kan daarom helpen om de menstruatiecyclus en gezondheid van het voortplantingssysteem in balans te houden.

Ingrediënten

Bereiding

  • Meng de fenegriekzaadjes met het kopje water en laat dit dan samen een nachtje staan.

Hoe je dit middel gebruikt

  • Giet het water door de zeef en vang het op. Drink dit water vervolgens zeven tot tien dagen achtereenvolgend iedere dag op een lege maag.

Merk je dat je vaginale afscheiding veranderingen is gaan vertonen? Zo ja, probeer dan eens een van de bovenstaande middeltjes om het probleem onder controle te krijgen voordat het kan leiden tot een ernstige infectie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pazhohideh, Z., Mohammadi, S., Bahrami, N., Mojab, F., Abedi, P., & Maraghi, E. (2018). The effect of Calendula officinalis versus metronidazole on bacterial vaginosis in women: A double-blind randomized controlled trial. Journal of advanced pharmaceutical technology & research, 9(1), 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5801581/
  • Yagnik, D., Serafin, V., & Shah, A. J. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports, 8(1), 1-12. https://www.nature.com/articles/s41598-017-18618-x#citeas
  • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of traditional and complementary medicine, 5(1), 21-26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488101/
  • Marin Mendoza, P. M. El extracto de cilantro (Corandrum sativum) y su efecto antioxidante. http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/99244

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.