6 thuisbehandelingen tegen overmatige vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding kan een erg vervelend en beschamend probleem zijn. Daarnaast wordt het vaak veroorzaakt door een onbalans in de gezonde bacteriën van je vagina. Leer hoe je dit behandelt met deze 6 natuurlijke thuisbehandelingen!
6 thuisbehandelingen tegen overmatige vaginale afscheiding

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Overmatige vaginale afscheiding is een van de meest voorkomende gynaecologische problemen in de huisartsenpraktijk. Maar vaginale afscheiding speelt een belangrijke rol in de zorg voor de intieme delen van een vrouw. Immers, het bevat gezonde bacteriën die helpen schimmel en bacteriële infecties te voorkomen.

Normale afscheiding heeft een doorzichtige of witte kleur die, ondanks dat veel vrouwen het niet prettig vinden, aangeeft dat je pH-niveau stabiel is. 

Het probleem is dat er vaak veranderingen zijn in de textuur, kleur en geur. Dit wijst op de aanwezigheid van schimmel of schadelijke bacteriën. Deze situatie kan leiden tot oncomfortabele infecties die, naast dat ze pijnlijk zijn, ook je seksleven en zelfvertrouwen kunnen aantasten. 

Het goede nieuws is dat er verschillende natuurlijke oplossingen zijn die de vaginale flora reguleren. Deze helpen dus de overmatige productie van vaginale afscheiding te verminderen.

Hieronder willen we 6 goede opties met je doornemen, die je kunt proberen wanneer je merkt dat er veranderingen plaatsvinden in je vaginale afscheiding.

1. Natuurlijke yoghurt

Yoghurt

Natuurlijke yoghurt bevat levende culturen die gelijk zijn aan die in de vaginale flora. Daarom is het een effectieve behandeling tegen infecties die de productie van vloeistoffen verhogen.

De probiotica werken direct tegen de ontstekingen. Ook vermindert het schimmel en herstelt het de natuurlijke balans van je vagina.

Hoe gebruik je het?

  • Neem een paar eetlepels natuurlijke yoghurt zonder smaakversterkers en verdeel dit over de buitenste gebieden van je vagina.
  • Laat het drogen, zonder af te spoelen, en herhaal dit twee of drie keer per dag. 
  • Daarnaast kan je ook nog een kop yoghurt per dag eten als toevoeging op de behandeling. 

2. Getrokken calendulawater

De anti-ontstekende eigenschappen van de calendulabloem kunnen worden gebruikt als alternatieve behandeling voor intieme infecties die een slechte geur, irritatie en overmatige afscheiding produceren. 

De samenstelling geeft geen irritatie op de delicate huid van de vagina en het vermindert roodheid en jeuk. 

Hoe gebruik je het?

  • Bereid een geconcentreerde thee van de calendula bloemen, laat dit goed afkoelen en gebruik het water om je intieme delen mee te wassen, twee maal per dag. 

3. Getrokken saliewater

Salie

Salie bevat de eigenschappen die de balans herstellen in de vaginale flora en overmatige afscheiding en slechte geuren verminderen. 

Een thee die bereid wordt met saliebladeren verfrist geïrriteerde huid en vermindert schimmel en bacteriële infecties

Hoe gebruik je het?

  • Eerst maak je een liter saliethee en laat je dit goed afkoelen. Gebruik het water om je intieme delen mee te wassen. 
  • Herhaal deze behandeling twee keer per dag tot dat het probleem weg is.

4. Getrokken knoflookwater

Knoflook is een krachtig antibioticum dat kan worden gebruikt als een alternatieve behandeling tegen infecties in de intieme gebieden. 

De actieve eigenschappen verwijderen schimmels en bacteriën, terwijl het tegelijkertijd ook de productie van vaginale afscheiding vermindert.

Hoe gebruik je het?

  • Als eerste vermaal je twee of drie teentjes knoflook in een vijzel.
  • Vervolgens doe je ze in een liter gekookt water gedurende 15 minuten. 
  • Giet het mengsel af.
  • Laat het goed afkoelen en gebruik het water om het getroffen gebied mee te wassen. 
  • Herhaal deze behandeling elke avond gedurende een week. 

5. Appelazijn

Appelazijn

De natuurlijke zuren in appelazijn kunnen worden gebruikt als behandeling om de vaginale pH te herstellen. 

Deze substantie voedt de gezonde bacteriën in de vaginale flora en helpt schadelijke micro-organismen tegen te gaan. 

Daarnaast heeft het ook anti-schimmel en antimicrobiële eigenschappen die helpen slechte geuren en afscheiding tegen te gaan. 

Hoe gebruik je het?

  • Als eerste verdun je een halve kop appelazijn in je bad. 
  • Vervolgens was je je intieme gebied.
  • Herhaal deze behandeling twee keer per dag voor ten minste een week. 

6. Natriumbicarbonaat tegen overmatige vaginale afscheiding

De organische eigenschappen in natriumbicarbonaat (zuiveringszout) zijn de reden dat het kan worden gebruikt tegen overmatige vaginale afscheiding en slechte geur. 

Aangezien zij helpen de natuurlijk pH van de vagina te herstellen en de gezonde bacteriën te ondersteunen om een goede barrière te creëren tegen schadelijke schimmels en bacteriën. 

Ingrediënten

Hoe gebruik je het?

  • Mix een theelepel zuiveringszout in het glas water en drink dit eens per dag. 
  • Voor betere resultaten kun je een half kopje zuiveringszout gemixt met water toevoegen aan het bad.
  • Vervolgens herhaal je deze behandeling gedurende een week of totdat de afscheiding minder wordt.

Zoals je ziet, zijn er verschillende natuurlijke behandelingen om overmatige vaginale afscheiding en andere symptomen te verminderen.

Kies de behandeling die jou het meest aanspreekt en volg de beschrijving hiervan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Medina, Ruth, Adolfo Rechkemmer, and Marco Garcia-Hjarles. “Prevalencia de vaginitis y vaginosis bacteriana en pacientes con flujo vaginal anormal en el Hospital Nacional Arzobispo Loayza.” Revista Medica Herediana 10.4 (1999): 144-150.
  • Puentes Rizo, Elisa María, et al. “Comportamiento del Síndrome de flujo vaginal en el Consultorio 16, Policlínico Párraga.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 35.3 (2009): 11-23.
  • Rodriguez Espejo, Y. M., Reátegui Lozano, N., Delgado Bardales, J. M., & Salaza Díaz, J. J. (2015). Evaluación in tiro del grado de inhibición del crecimiento microbiano de las recetas caseras utilizadas en el tratamiento de infecciones vaginales en la comunidad nativa de chirikyacu 2014. https://209.45.90.232/handle/11458/289
  • Vidal Borras, Emilio, and Crispina Justa Ugarte Rodríguez. “Síndrome de flujo vaginal.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.4 (2010): 594-602.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.