5 oorzaken van vaginale jeuk waar je op moet letten

Vaginale jeuk hoeft niet altijd op een ernstige aandoening te wijzen. Toch raden we aan om je arts te raadplegen als je last hebt van vaginale jeuk. De arts zal je helpen om de juiste oorzaak te ontdekken en de geschikte behandeling voorschrijven.
5 oorzaken van vaginale jeuk waar je op moet letten
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 20 november, 2022

Vaginale jeuk is de meest voorkomende vorm van ongemak bij vrouwen. Vele factoren kunnen vaginale jeuk veroorzaken.

Het is een erg onaangename ervaring voor de vrouwen die hier last van hebben, want het gaat gewoonlijk samen met een ontsteking of een gynaecologische ziekte. De symptomen verdwijnen meestal na enkele dagen. Toch voelen vele mensen zich onzeker en bezorgd, vooral als men ook last heeft van irritatie en gevoeligheid.

Hoewel het veel voorkomt, moet je toch aandacht schenken aan symptomen in de intieme zone. Zorg er zeker voor dat je het probleem tijdig en op de juiste manier behandelt.

Je kan echter pas zeker weten dat je een ernstig probleem hebt, als je door een arts bent onderzocht. Het is essentieel dat je een afspraak maakt bij een betrouwbare gynaecoloog. Die zal de juiste oorzaak bepalen.

Vele mensen weten niet wanneer vaginale jeuk een symptoom is van een aandoening. Daarom geven we je nu een overzicht van de top vijf oorzaken.

Ontdek nu over welke aandoeningen het gaat.

1. Vaginale jeuk door een schimmelinfectie

Vaginale jeuk door een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is een aandoening van de interne zone van de vagina. Deze infectie ontwikkelt zich als de zuurgraad of het gehalte van de vaginale flora verandert.

In het algemeen is de individuele zuurgraad zuur en ligt deze onder het gemiddelde van 4,7. Wanneer het peil van de zuurgraad uit evenwicht raakt, kan de hoeveelheid lactobacillen sterk dalen. Als gevolg zullen micro-organismen zich snel vermenigvuldigen.

Deze verandering kan te wijten zijn aan bepaalde hygiënische producten specifiek voor vrouwen. Ook strakke kledij en zelfs voedingstekorten kunnen een oorzaak zijn.

Schimmels groeien heel gemakkelijk in vochtige omgevingen zoals de vagina. Dit kan vervolgens aanleiding geven tot slechte geuren en jeuk.

Om een stabiele zuurgraad te behouden, is het een goed idee om gewone yoghurt en andere bronnen van probiotica te eten.

2. Irritatie van de vulva

Vulvitis of irritatie van de vulva is een andere aandoening van de vagina. Als je de vaginale zone te vaak wast of zepen met agressieve chemische componenten gebruikt, dan kan je deze aandoening krijgen.

De huid in deze zone is erg gevoelig. Deze is vatbaar voor veranderingen in de zuurgraad als hij in contact komt met de irriterende elementen in hygiënische producten voor de vrouw.

Deze aandoening is een veel voorkomend probleem bij vrouwen die regelmatig naar de sportschool gaan en niet vlug genoeg de bezwete kleren uitdoen na het sporten.

Om de jeuk te verminderen en de irritatie te verlichten, neem je een warm bad en gebruik je een zeep met een uitgebalanceerde pH-waarde. We geven nog een bijkomend advies: was de buitenste delen van de vagina met een mengsel van warm water en appelazijn.

3. Agressieve scheermethoden

Vaginale jeuk door agressieve scheermethoden

Voor elk deel van het lichaam bestaan er verschillende manieren van scheren. Toch is het belangrijk om na te gaan welke manieren het meest geschikt zijn voor de vaginale zone.

Scheerapparaten zijn een beetje te agressief voor de gevoelige huid rond de vagina. Ontharingscrèmes en scheerapparaten veroorzaken irritatie, ingegroeide haren en een langdurig jeukend gevoel. Je kan dit probleem al oplossen door crèmes te gebruiken die ontwikkeld zijn voor de bikinilijn. 

4. Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

Vele mensen zijn doodsbang om de diagnose te krijgen dat ze een seksueel overdraagbare ziekte hebben. Toch is het belangrijk te weten dat jeuk een van de symptomen van een SOA kan zijn.

In slechts weinig gevallen is jeuk echter een aanwijzing voor een SOA, maar het is altijd beter om een volledige controle te laten doen als je regelmatig last hebt van vaginale jeuk.

De meeste aandoeningen in deze categorie vertonen in de beginfases geen symptomen. Er is wel sprake van pijn en een slecht ruikende afscheiding.

Jeuk zou eigenlijk een alarmsignaal moeten zijn, vooral wanneer het vergezeld gaat van kleine rode bultjes, irritatie of verlies van een dik vaginaal vocht.

5. Huidaandoeningen

Vaginale jeuk door huidaandoeningen zoals psoriasis

Ook huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem kunnen de intieme zone van de vagina aantasten. Normaal gezien zorgen ze voor problemen op andere plaatsen van het lichaam, maar sommige omstandigheden kunnen leiden tot langdurige vaginale jeuk.

Heb jij last van deze problemen, dan is het belangrijk om de gynaecoloog te raadplegen. Je hebt namelijk een speciale behandeling nodig om de zuurgraad van de vagina weer in balans te brengen.

Je kan laag-resistentie corticosteroïden en een zachte moisturizer aanbrengen op de plaatsen waar je last hebt. Dit kan helpen om psoriasis van de vagina te helpen verminderen.

Wat kan je doen bij vaginale jeuk?

Gebruik de behandelingen die de gynaecoloog voorschrijft. Probeer daarnaast je dagelijkse hygiëne te verbeteren. Draag katoenen, ademende kleding.

De intieme zone van de vagina is altijd enigszins vochtig. Vermijd toch dat de vochtigheidsgraad stijgt, want je wil niet dat schadelijke bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.