Hoe voorkom je schimmelinfecties?

Ongeveer 75% van de vrouwen ouder dan 15 jaar heeft wel eens te maken gehad met een schimmelinfectie.
Hoe voorkom je schimmelinfecties?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Schimmelinfecties worden veroorzaakt door de candida-schimmelsoort en komen meer voor dat je misschien denkt.

Schimmelinfecties zijn oppervlakkige ziekten, een groep met ziekten die ook orale ziekten omvatten. Deze groep bevat echter ook systematische en dodelijke ziekten die mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem kunnen beïnvloeden.

In dit artikel zullen we je leren hoe je schimmelinfecties kunt voorkomen en behandelen.

Wat je moet weten over schimmelinfecties

Vaginale Gebied

Wanneer candida uit de hand groeit, kan dit verschillende ziekten veroorzaken. Een van deze ziekten is een vaginale schimmelinfectie. Echter kan een schimmelinfectie ook de luchtwegen, de huid en het maag-darmkanaal ontregelen. 

Ten eerste moet je weten dat deze schimmel in jouw lichaam leeft. Hij beïnvloedt ons niet als dit onder controle blijft.

Wanneer je symptomen opmerkt van een schimmelinfectie, moet je deze goed in de gaten houden en eventueel ook met je gynaecoloog spreken. De symptomen zijn:

 • Jeuk of irritatie
 • Zweren (veroorzaakt door het krabben)
 • Pijn, ontsteking en roodheid
 • Dikke witte vaginale afscheiding
 • Stekende pijn tijdens het plassen
 • Pijn tijdens of na seks
 • Regelmatig slechte luchtjes

Schimmelinfecties zijn een veel voorkomend probleem onder vrouwen. Je hoeft je niet te veel zorgen te maken wanneer je hier voor de eerste keer mee te maken krijgt.

Ongeveer 75% van de vrouwen ouder dan 15 jaar heeft of krijgt hier mee te maken in haar leven. 

Echter, de symptomen kunnen vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Als dit gebeurt, hou het dan goed in de gaten. 

Er zijn verschillende tijden en omstandigheden waarin het krijgen van een schimmelinfectie veel voorkomt. Deze zijn:

 • Zwangerschap
 • Diabetes
 • Antibiotica of een behandeling met corticosteroïden
 • Problemen met het immuunsysteem
 • Verandering van de hormoon huishouding

Hoe kan je een schimmelinfectie voorkomen?

Het behandelen van deze genitale ziekten kan medicatie vereisen en kost wat tijd.

Het gezegde is ”voorkomen is beter dan genezen.” Dit geldt ook voor een schimmelinfectie. Hier zijn een aantal dagelijkse gewoonten om candida te voorkomen.

1. Wees voorzichtig met medicijnen die je neemt

Sommige ziektes vereisen antibiotica. Wanneer je antibiotica nodig hebt, praat dan met je dokter en kom erachter wat de werking en bijwerkingen zijn van het medicijn dat je neemt.

Veel antibiotica vernietigen ook goede bacteriën. Dit omvat ook degene die candida en andere schimmels onder controle houden in je lichaam.

Vraag je dokter of er ook andere medicijnen zijn die je kan nemen om je probleem te behandelen. Als deze er zijn, probeer dan uit te vinden welke niet de goede bacteriën in je lichaam vernietigen.

Als deze er niet zijn, overweeg dan om probiotica te nemen om de gezonde bacteriën te ondersteunen. 

2. Behoud een goede intieme hygiëne

Dit is een belangrijke stap om schimmelinfecties te voorkomen. Het is een goed idee om een witte of neutrale zeep te gebruiken.

Ook moet je ervoor zorgen dat je na het gebruik van de toilet een goede hygiëne behoudt. Om het verspreiden van bacteriën vanuit je rectum naar je vagina te voorkomen, moet je altijd vegen van voor naar achter.

3. Verschoon maandverband en tampons

Tampon

Je moet vooral voorzichtig zijn met je persoonlijke hygiëne tijdens je menstruatie.

Vermijd het gebruik van maandverband of tampons voor langere duur. Verschoon het elke keer wanneer het vies is of wanneer je gebruik maakt van het toilet.

4. Gebruik schone handdoeken

Handdoeken kunnen ook de groei van schimmelinfecties beïnvloeden. Als je deze niet regelmatig verschoont, worden ze vies en vochtig. 

We kunnen je aanbevelen om elke dag of om de dag je handdoek te verschonen. 

5. Gebruik katoenen ondergoed

Sommige synthetische materialen, zoals spandex, verhogen de transpiratie in je genitale gebied. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels makkelijker kunnen groeien. 

Het is altijd beter om natuurlijk, katoenen ondergoed te dragen. Ook moet het niet te strak zitten. Op deze manier behoud je een goede luchtcirculatie en blijft het gebied droog.

Hetzelfde kan worden gezegd over een broek. Strakke broeken helpen niet met het verwijderen van zweet. Ook kunnen deze de temperatuur verhogen en kan dit de toename van candida verhogen.

6. Controleer je bloedsuikerspiegel

Bloedprikken

Er is een verband tussen diabetes en schimmelinfecties. Wanneer je bloedsuikerspiegel niet onder controle is, groeien schimmels in je lichaam sneller. Op hetzelfde moment heb je een grotere kans om last te krijgen van infecties.

Natuurlijke behandelingen voor schimmelinfecties

Als je lijdt aan een candida-schimmelinfectie, onthoud dan om de bovenstaande tips te gebruiken om te voorkomen dat de infectie terug komt.

In de tussentijd zijn hier een aantal thuisbehandelingen die je kunt gebruiken: 

1. Yoghurt

Yoghurt bevat probiotica en kan je lichaam helpen tegen verschillende soorten schimmels. Ook kan yoghurt worden gebruikt om infecties tegen te gaan.

Sommige vrouwen brengen de yoghurt aan op de getroffen gebieden als een plaatselijke behandeling.

2. Waterstofperoxide

Deze chemische stof heeft het vermogen om wonden te reinigen. Dit maakt het erg bruikbaar wanneer je last hebt van zweren, veroorzaakt door krabben.

Je kan de stof aanbrengen met een wattenschijfje of je kunt het gebruiken in een vaginale douche. Omdat het middel vrij krachtig is, is het slim het te mengen met dezelfde hoeveelheid water. 

3. Natuurlijke kruiden

Kruiden

Er zijn twee soorten thee die je zou moeten drinken om dit probleem aan te pakken: echinacea en smeerwortel. De eerste zou goed zijn voor je immuunsysteem. De tweede kan het brandende en jeukende gevoel verlichten.

Je kan deze thee elke dag drinken wanneer je een infectie hebt.

4. Etherische oliën

Ook kan je twee aanbevolen etherische oliën gebruiken: tea tree olie en kokosolie. Vergeet niet om deze te verdunnen in water om ze te kunnen gebruiken. Ook kan je een zachtere olie gebruiken om ze te verdunnen, zoals amandel- of olijfolie.

Ze zijn uitstekend om vaginale schimmelinfecties tegen te gaan. Na het nemen van een bad, kan je een wattenschijfje gebruiken om de olie aan te brengen. Wees er zeker van dat je het gebied nadien goed wast. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Spampinato, Claudia and Darío Leonardi. “Candida infections, causes, targets, and resistance mechanisms: traditional and alternative antifungal agents” BioMed research international vol. 2013 (2013): 204237.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.