Geïrriteerde vagina: oorzaken en behandelingen

Een geïrriteerde vagina kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, van infecties tot allergieën. De natuurlijke remedies in dit artikel kunnen helpen de symptomen te verlichten en het ongemak te verzachten.
Geïrriteerde vagina: oorzaken en behandelingen

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de meest voorkomende problemen waar vrouwen in alle fases van hun leven mee te maken krijgen is een geïrriteerde vagina.

Dit is een zeer vervelend probleem dat, afhankelijk van de oorzaak, gepaard kan gaan met symptomen als een onaangename geur, roodheid en pijn.

Het gebied rondom de vagina wordt normaal gesproken beschermd door een microbiële flora die de vochtigheid in balans helpen te houden en schadelijke bacteriën die infecties kunnen veroorzaken elimineren. 

Wanneer deze flora verstoord raken, kan dit leiden tot irritatie en een verscheidenheid aan andere aandoeningen die erg ongemakkelijk kunnen zijn.

Er zijn meerdere dingen die deze intieme en vaak gênante problemen voor vrouwen kunnen veroorzaken. Gelukkig bestaan er ook genoeg manieren om deze problemen te behandelen, die ervoor zullen zorgen dat de symptomen op natuurlijke wijze verzacht worden voordat ze overgaan in een ingewikkelder stadium.

Wat zijn de oorzaken van een geïrriteerde vagina?

De huid op je vulva en vagina is gevoeliger en kwetsbaarder dan de huid op andere delen van je lichaam. Daardoor is de huid op deze plek vatbaarder voor het ontwikkelen van verschillende aandoeningen.

Irritatie kan worden veroorzaakt door een infectie, doordat de pH-waarde van de vagina verstoord is of doordat je allergisch bent voor een product dat je gebruikt, zoals chemische verzorgingsproducten of latex condooms.

Bacteriële vaginose

Bacteriën in de vagina

Een van de meest voorkomende oorzaken van vaginale jeuk is bacteriële vaginose. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat de bacteriën in de vagina zich vermenigvuldigen. Dit kan erg vervelende symptomen als gevolg hebben, zoals een branderig gevoel, irritatie, gele afscheiding en een sterke geur.

Candida albicans

Ook schimmelinfecties zijn een veelvoorkomende dader. Ze worden veroorzaakt door een schimmel die bekend staat als Candida albicans. Wanneer deze vorm van schimmel ongestoord groeit in de vagina, ontstaat er een dikke, wittige afscheiding die gekenmerkt wordt door een sterke geur.

In de meeste gevallen veroorzaakt deze infectie zowel op als rondom de vagina irritatie en een vervelend, branderig gevoel of jeuk.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Een geïrriteerde vagina is een van de meest voorkomende waarschuwingstekens van een seksueel overdraagbare aandoening.

Hoewel het minder vaak voorkomt dat je symptomen echt worden veroorzaakt door een SOA, kun je toch altijd het beste even je huisarts raadplegen.

Overgang

Tijdens de overgang ondergaat je lichaam een reeks van hormonale veranderingen die een directe invloed hebben op de vagina en het gebied rondom, doordat ze de natuurlijke pH-waarde van je lichaam verstoren en droogheid veroorzaken.

In dit geval is er medische behandeling nodig om de hormonen weer in balans te brengen, irritatie te voorkomen en de kans op een infectie te verkleinen.

Allergieën

Het gebruik van producten die chemicaliën bevatten die allergische reacties kunnen opwekken is een veelvoorkomende oorzaak van een geïrriteerde vagina. We hebben het dan over producten zoals:

 • Geurend toiletpapier
 • Zepen en wasmiddelen
 • Deodorants voor de intieme delen
 • Natte doekjes
 • Geurende vochtige doekjes
 • Tampons en maandverband

Natuurlijke middelen voor een geïrriteerde vagina

Als de irritatie veroorzaakt wordt door een infectie of een SOA, dan is het belangrijk dat je eerst je huisarts raadpleegt om een juiste diagnose te krijgen, voordat je het probleem gaat behandelen.

Over het algemeen bestaan er echter een paar huismiddeltjes die erg behulpzaam kunnen zijn om de symptomen te verlichten en de natuurlijke balans in dit gebied weer te herstellen.

Arnica

Arnica tegen een geïrriteerde vagina

Deze plant heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die genezing van de huid kunnen bevorderen en zo jeuk en pijn kunnen verlichten.

Hoe gebruik je arnica?

Maak thee van de blaadjes of het extract van deze plant en breng deze uitwendig aan op het aangedane gebied.

Goudsbloem

Goudsbloem is een van de beste remedies om problemen te verlichten die verbonden zijn aan de vagina. De bloem heeft namelijk een antibiotische werking die infecties kan voorkomen en tegengaan. Op die manier kan het helpen ontstekingen te verlichten.

Hoe gebruik je goudsbloem?

Net als arnica gebruik je de goudsbloem om er een thee van te maken. Je gebruikt deze thee dan ook als een uitwendige spoeling.

Toverhazelaar

Doordat deze plant het vermogen heeft ontstekingen te remmen, kan toverhazelaar helpen jeuk en een branderig gevoel op de vagina te verlichten. Tegelijkertijd kan het ook alle soorten infecties helpen tegengaan.

Hoe gebruik je toverhazelaar?

Maak een wattenschijfje of een katoenen doek vochtig met wat toverhazelaarwater en breng dit dan aan op het aangedane gebied.

Yoghurt met probiotica

Yoghurt tegen een geïrriteerde vagina

Het eten van gewone yoghurt die probiotica bevat is een van de beste manieren om irritatie te helpen verlichten. Je kunt de yoghurt ook direct aanbrengen op de vagina om het gebied te verlichten.

De gezonde bacterieculturen in yoghurt kunnen schadelijke pathogenen verminderen en de natuurlijke pH-waarde van de vagina herstellen.

Nog een paar dingen die je niet moet vergeten…

Sommige mensen zich nog steeds schamen als het gaat om problemen op dit intieme lichaamsdeel. Het is echter toch belangrijk om je huisarts te raadplegen wanneer je enige vorm van ongemak ervaart.

Je vagina is een gevoelig lichaamsdeel en je moet problemen in dit gebied moeten op tijd behandelen om de ontwikkeling van ziektes of ernstigere problemen te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: A review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
 • Eckert, L. O. (2006). Acute Vulvovaginitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp053720
 • Facts about vaginitis and vaginal infections. (n.d.).
  idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/vag.htm
 • Fungal diseases: Vaginal candidiasis. (2018).
  cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.