6 vrouwelijke problemen die fijne seks onmogelijk maken

Hoewel veel problemen op seksueel gebied opgelost kunnen worden door therapie of zelfs dieetwijzigingen, moet je eerst naar een specialist gaan om grote problemen uit te sluiten.
6 vrouwelijke problemen die fijne seks onmogelijk maken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel gaan we het hebben over vrouwelijke problemen die hun seksleven op een negatieve manier beïnvloeden.

Seks is een van de basisbehoeftes voor alle mensen. Het maakt niet uit in welke vorm, het is een gewoonte die een gevoel van plezier en welbevinden oplevert. Het vormt dus een van de meest belangrijke hoekstenen in een relatie.

Niet alleen omdat het de emotionele band versterkt, maar ook omdat het vertrouwen en communicatie, en andere kwaliteiten die een betere relatie maken, bevordert.

Het probleem is dat er veel factoren zijn die seksuele activiteit kunnen verstoren door je libido af te laten nemen of voorkomen dat je er echt van kunt genieten.

Als het op vrouwen aankomt, kunnen sommige gezondheidsproblemen die pijn, een oncomfortabel gevoel en andere symptomen veroorzaken er onvermijdelijk toe leiden dat het je intieme leven beïnvloedt.

Hoewel deze aandoeningen meestal milde klachten geven en makkelijk te behandelen zijn, is het belangrijk dat je weet hoe je deze vrouwelijke problemen kunt identificeren zodat ze je seksleven niet beïnvloeden.

Aangezien veel vrouwen niet weten wat deze vrouwelijke problemen kunnen zijn, willen we vandaag de zes meest voorkomende onder de loep nemen.

6 vrouwelijke problemen die je seksleven kunnen beïnvloeden

1. Vaginale droogheid

Vaginale Problemen

Een van de meest voorkomende intieme problemen bij vrouwen is de verandering in de pH van de vagina die leidt tot een onplezierig droog gevoel. Dit symptoom is meestal het gevolg van een onbalans van vrouwelijke hormoonspiegels, met name oestrogeen.

Als de oestrogeenspiegels dalen, beïnvloedt dit de natuurlijke aanmaak van vocht in de vagina, iets wat essentieel is voor het hebben van plezierige seks zonder pijn. Een tekort aan dit vocht kan pijnlijke frictie geven die onder andere kan zorgen voor een brandend gevoel van de huid.

Wat kun je doen?

 • Naast een hormonale behandeling die je dokter je voor kan schrijven, is het een goed idee om je voedingspatroon te verbeteren en een glijmiddel op basis van water te gebruiken.

2. Huidproblemen

Onbalans in je pH-waardes van de vaginale flora kan ook de ontvankelijkheid voor huidontstekingen en allergische reacties verhogen. Deze dermatologische afwijkingen kunnen kleine zweertjes op de huid van de vulva vormen, die irritatie, pijn en jeuk veroorzaken.

Wat kun je doen?

 • Bekijk alle zepen en vrouwelijke verzorgingsproducten die je gebruikt nauwkeurig, omdat veel van de ingrediënten van deze producten verantwoordelijk kunnen zijn voor deze problemen.
 • Probeer dus altijd producten te gebruiken die natuurlijk zijn.

3. Vaginitis

Vaginitis

Vaginitis is een vorm van vaginale ontsteking die veroorzaakt wordt door de woekering van schimmels en bacteriën.

Als je aan deze aandoening leidt, beïnvloedt dit niet alleen de kwaliteit van seksuele gemeenschap, maar kan het ook onaangename symptomen geven, zoals een branderig gevoel en pijn bij het plassen.

Wat kun je doen?

 • Het is dus het beste om naar je huisarts te gaan en je een medicijn voor te laten schrijven. Het is ook een goed idee om probiotica te nemen en ontstekingsremmende voedingsmiddelen te nuttigen die de infectie op natuurlijke wijze zullen bestrijden.
 • Andere belangrijke gewoontes zijn onder andere een betere hygiëne en het dragen van katoenen ondergoed.

4. Allergieën

Duizenden vrouwen ervaren pijn en een ongemakkelijk gevoel. Dit wordt veroorzaakt door het gebruik van een condoom tijdens het vrijen, omdat ze een latexallergie hebben. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vrijen echt plezierig is, maar kan ook zorgen voor vervelende symptomen zoals irritatie, geurtjes en galbulten.

Wat kun je doen?

 • Allereerst moet je de symptomen van een allergie herkennen.
 • Nadat je dit bevestigd hebt, kun je het beste met je dokter overleggen welke alternatieven er voor jou mogelijk zijn.

5. Vaginisme

Vaginale Pijn

Als je vagina samentrekt en daardoor seksuele activiteiten verhindert, ligt dat meestal aan een aandoening die bekend staat als vaginisme.

Dit probleem komt niet heel vaak voor, maar veroorzaakt ongewenste samentrekkingen van de peri-vaginale spieren, waardoor penetratie onmogelijk gemaakt wordt. Het wordt meestal veroorzaakt door een trauma of vaginale littekenvorming of door veranderingen in de hormonale activiteit.

Wat kun je doen?

 • Experts raden fysiotherapie aan, waarbij aanspanningsoefeningen gedaan worden en er aandacht besteed word aan het ontspannen van de bekkenbodemspieren.

6. Blaasontsteking

Een ontsteking van de blaas is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Meestal beïnvloedt dit ook hun seksleven, omdat het pijn doet en een branderig gevoel geeft.

Het is een bacteriële infectie die wordt gekarakteriseerd door een doorlopende aandrang om te plassen zelfs als de blaas leeg is.

Wat kun je doen?

 • Dokters raden meestal een antibioticakuur aan om de micro-organismen die de ontsteking veroorzaken te bestrijden.
 • Het is van essentieel belang om je voedingsgewoontes te verbeteren en je vochtinname te verhogen.
 • Het is ook een goed idee om theeën en sapjes met een diuretisch of vochtafdrijvend effect te drinken.

Als vrouw is het belangrijk om je bewust te zijn van al deze aandoeningen en hun rol in seksuele bevrediging.

Als je een van de bovengenoemde vrouwelijke problemen hebt, kun je het beste naar de huisarts voor een verwijzing naar de gynaecoloog om verdere complicaties te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.