Vrouwelijke hygiëneproducten bevatten glyfosaat

· 3 september 2016
Om de gevaren die gifstoffen vormen te vermijden, kun je ervoor kiezen om producten te gebruiken die gemaakt zijn van biologisch katoen of andere opties die geen gevaarlijke materialen bevatten.

Bedrijven over de hele wereld richten zich al tientallen jaren op het maken van een verscheidenheid aan producten voor de vrouwelijke hygiëne, waaronder tampons, reinigingsdoekjes, spoelingen en zepen voor de intieme delen.

Hoewel al deze producten meer gemak en zekerheid bieden tijdens de menstruatie, blijkt dat sommige van deze producten niet zo goed voor je zijn als je misschien zou denken – ze kunnen zelfs stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je gezondheid.

De Food and Drug Administration (FDA), een agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, en de industrie die zich richt op de vrouwelijke hygiëne waren zich meer dan bewust van het gegeven dat er in de periode tussen eind jaren 70 en begin jaren 80 in de Verenigde Staten meer dan vijftig vrouwen overleden aan infecties die verbonden waren aan tampongebruik. 

Ongeacht deze tragische gebeurtenissen probeerden zowel de FDA als de industrie deze incidenten te bagatelliseren en deden ze moeite om het te laten lijken alsof het hier slechts om ‘geruchten’ ging.

Hoewel consumenten deze producten zonder zorgen bleven gebruiken, werd er door middel van wetenschappelijk onderzoek echter ontdekt dat deze producten inderdaad schadelijk kunnen zijn. De synthetische materialen waar een groot deel van deze producten van gemaakt is, kunnen namelijk dodelijke bacteriën in zich dragen – sommige materialen laten zelfs chemicaliën vrij die giftig kunnen zijn.

Onderzoekers kwamen erachter dat de ultra-absorberende tampons, Rely van Procter and Gamble, het gevaarlijkst waren. Dit bedrijf bleef de klachten van consumenten aangaande dit product jarenlang negeren. In 1975 gaf het bedrijf Procter and Gamble in een openbare verklaring toe hoe schadelijk hun tampons konden zijn. Ze bekenden dat de materialen die ze gebruikten carcinogenen bevatten en dat langdurig gebruik de natuurlijke flora in de vagina zou kunnen aantasten.

Tampon

Na een paar jaar werd het product in 1980 eindelijk verboden en van de markt gehaald. Veel vrouwen bleven echter achter met onvruchtbaarheid en zelfs baarmoederverwijderingen.

Lees ook: Maandverband en tampons: onhandig en gevaarlijk

Er is nog steeds reden om je zorgen te maken

Voor de mensen die op de hoogte zijn van de meeste onderwerpen die te maken hebben met de gezondheid zijn de giftige stoffen in traditionele tampons in de laatste jaren een grote zorg geworden.

Geschat wordt dat alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 38.000 ton pesticiden wordt gebruikt op meer dan vijfeneenhalf miljoen hectare katoen. En of dit niet al genoeg is, worden tijdens het bleekproces giftige chemicaliën zoals gechloreerde koolwaterstoffen aan het katoen toegevoegd. Tot deze stoffen behoort ook dioxine, een van de meest giftige stoffen die er bestaan.

85% van de de vrouwelijke hygiëneproducten bevat glyfosaat

Tampons en Maandverband

In de afgelopen jaren, en vooral in 2015 om precies te zijn, werd aangetoond dat de producten voor de vrouwelijke hygiëne nog altijd veel gevaren vormen voor de algemene vrouwelijke gezondheid.

Glyfosaat is een stof die ook wel wordt gebruikt in een populaire Amerikaanse herbicide ‘Roundup’, gefabriceerd door Monsanto, en kan ook worden aangetroffen op het genetisch gemodificeerde katoen dat gebruikt wordt voor de fabricering van meer dan de helft van de producten voor de vrouwelijke hygiëne.

Een onderzoeksteam van de Nationale Universiteit van La Plata (Spanje), geleid door Damian Marino, heeft de volgende resultaten vrijgegeven van hun laatste studies:

Dit onderzoeksteam trof in meer dan 85% van de verzorgingsproducten en de vrouwelijke hygiëneproducten die katoen bevatten sporen van glyfosaat aan – dezelfde producten dus als die verkrijgbaar zijn in supermarkten, apotheken en drogisterijen.

Tijdens hun onderzoek werd een monster genomen van verschillende producten die verkrijgbaar zijn in de regio van La Plata. Enkele van deze producten waren tampons, maandverband en andere veelgebruikte damesverzorgingsartikelen – alsook wattenstaafjes, gaas en meer.

Uit de resultaten van hun analyses bleek dat 85% van deze producten glyfosaat bevatten en 62% sporen bevatten van AMPA (een derivaat van glyfosaat).

“We waren zeer verbaasd over deze bevindingen”, liet dr. Medardo Avila Vazques, een van de onderzoekers van deze studie, weten.

Wij richtten onze aandacht op de aanwezigheid van glyfosaat in voedsel, maar hadden nooit gedacht dat producten die in bijna alle ziekenhuizen en dokterspraktijken in het land gebruikt worden om patiënten te behandelen, verontreinigd zouden zijn met een bekend carcinogeen. Er zou meteen op deze situatie moeten worden gereageerd.

Wil je meer weten? Lees dan: Inlegkruisjes: zijn ze bevorderlijk of schadelijk voor de vrouwelijke gezondheid?

Bestaan er alternatieve vrouwelijke hygiëneproducten?

Menstruatiecup

Hoewel de meest ideale oplossing zou zijn om de producten die we in dit artikel hebben besproken gewoon helemaal niet meer te gebruiken, is dit in feite erg moeilijk, doordat deze producten vrouwen tijdens deze periode van de maand zoveel gemak en comfort bieden.

Naarmate de industrie steeds meer zal ingaan op de giftige stoffen die in deze veelgebruikte producten gevonden kunnen worden, is het een goed alternatief om alleen producten te gebruiken die gemaakt zijn van biologisch katoen en die dus geen gevaarlijke stoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld een menstruatiecup.

Daarnaast raden deskundigen aan dat je ervoor zorgt dat de natuurlijke bacteriën en andere flora die je vagina beschermen in balans blijven. Dit houdt in dat je geen agressieve zepen gebruikt en heel weinig wrijving gebruikt wanneer je dit gevoelige deel van je lichaam wast.