Zijn inlegkruisjes goed of slecht voor de gezondheid?

Veel vrouwen dragen dagelijks inlegkruisjes, maar dit is eigenlijk niet zo gezond. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je je vagina goed verzorgt en luchtdoorlatende inlegkruisjes gebruikt.
Zijn inlegkruisjes goed of slecht voor de gezondheid?

Laatste update: 11 oktober, 2018

Het komt steeds vaker voor dat het dragen van inlegkruisjes een dagelijkse gewoonte is voor vrouwen. Vrouwen houden graag hun ondergoed droog en vrij van het dagelijkse vochtverlies. Daarnaast voorkomen inlegkruisjes ook mogelijke geurtjes en geven ze een fris gevoel.

Maar zijn ze ook goed voor de vrouwelijke gezondheid ? Of zijn ze eigenlijk schadelijk? We zullen je een antwoord geven op deze vragen en daarnaast ook advies geven over hoe je je vagina gezond kunt houden en storende infecties kunt vermijden.

Producenten van inlegkruisjes proberen zich steeds meer aan te passen aan de verschillende soorten ondergoed die dagelijks gedragen worden, maar je zult waarschijnlijk niet verbaasd zijn dat ze niet allemaal even goed voor je zijn als de reclames zeggen.

Er zijn bepaalde vereisten om je genitale gebied in de beste staat te houden en niet te maken te krijgen met ongemakken, die variëren van een brandend gevoel of irritatie tot aandoeningen die je dagelijkse routine verstoren en je zelfvertrouwen  of zelfs je seksleven aantasten.

Wanneer je liever niet stopt of niet kan stoppen met dagelijks gebruik van inlegkruisjes,hebben we wel enkele tips die je helpen de hierboven beschreven ongemakken te voorkomen.

Vrouw die last heeft van gênante vaginale geurtjes

Tips om op gezonde wijze inlegkruisjes te dragen

Elke vrouw is anders, wat betekent dat de ene voordeel haalt uit iets wat voor de andere schadelijk is en vice versa.

In het algemeen kunnen we stellen:

Wees er zeker van dat de inlegkruisjes ademend zijn voor je ze koopt en dat ze dus geen plastic bevatten. Jouw genitale gebied moet geventileerd zijn, zodat vocht niet blijft hangen en infecties veroorzaakt.

Je moet inlegkruisjes verschillende keren per dag verwisselen. Zorg dat je ze niet langer dan 4 tot maximaal 6 uur gebruikt.

Het is ook erg belangrijk je handen grondig te wassen nadat je het toilet gebruikt heb of met maandverband of inlegkruisjes in contact geweest bent.

Andere tips om infecties te vermijden

  • Het vaginale gebied zou niet compleet haarloos mogen zijn, aangezien schaamhaar dit gebied beschermt.
  • Een degelijke hygiëne is ook cruciaal, zeker tijdens de menstruatie.
  • Vermijd het gebruik van handzeep, aangezien dit de pH-waarde van de vagina zou kunnen aantasten. Neutrale zepen of zepen die speciaal voor het vaginale gebied ontwikkeld zijn, bieden de beste hygiëne. De beste zijn diegenen met een zuur pH, omdat ze het gebied schoon en beschermd houden.
  • Draag katoenen ondergoed, aangezien het een goede ventilatie biedt.
  • Probeer te vermijden dat je gedurende een lange periode enkel strakke broeken draagt, aangezien deze de temperatuur en het vocht in dit gebied, dat sowieso al erg vatbaar is voor infecties, kunnen verhogen.
  • Draag geen kleren die gemaakt zijn van synthetisch materiaal.
  • Slaap in losse kleding.
  • Probeer niet te lang te zitten.
  • Gebruik geen intieme deodorants. Geurende producten verhullen alleen geurtjes, maar kunnen voor irritatie zorgen.
  • Houd het daar beneden zo droog mogelijk.

Factoren die infecties bevorderen

Een langdurig gebruik van medicatie, zwangerschap en suikerziekte kunnen infecties bevorderen. Wanneer je tot een van deze groepen behoort, wees dan voorzichtig. 

Vaginale jeuk en een brandend gevoel

Let op bij de volgende symptomen

  • Toename van de hoeveelheid en de consistentie van het vaginale vocht
  • Veranderingen in de kleur van de afscheiding
  • Onaangename geurtjes
  • Pijn of een brandend gevoel bij het plassen
  • Pijn bij geslachtsgemeenschap

Ga naar de dokter

De meeste vrouwen gaan niet naar de dokter, omdat ze bang of beschaamd zijn. In de tussentijd wordt de infectie steeds erger en wordt het daardoor ook steeds moeilijker er vanaf te komen.

Wanneer je vermoedt aan een vaginale infectie te lijden, ga dan niet zelf medicatie nemen. Ga naar de dokter, want wanneer zo’n infectie op tijd behandeld wordt, is die ook gemakkelijk te genezen. Zelf dokter willen zijn, maakt de situatie alleen maar erger.

Het is van cruciaal belang dat je huisarts de gepaste medicatie voor je aandoening voorschrijft. Wanneer je denkt een vaginale infectie te hebben, stop dan ook met inlegkruisjes te gebruiken.

Een slecht behandelde vaginale infectie kan problemen aan de urinewegen veroorzaken, die ernstig en schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn.

Deskundigen zeggen dat de meeste vrouwen al aan een vaginale infectie geleden hebben of dat nog zullen doen. Maar is het niet beter te voorkomen dan te genezen? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.