Vaginale droogheid kan een gevolg zijn van de volgende vier oorzaken

Vaginale droogheid is een probleem dat je seksleven kan beïnvloeden. Maar het veroorzaakt ook veel ongemak. We bespreken in dit artikel vier redenen waarom je last kan hebben van vaginale droogheid.
Vaginale droogheid kan een gevolg zijn van de volgende vier oorzaken
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 oktober, 2022

Heb je onlangs last gehad van enig vaginaal ongemak? Soms is de seks pijnlijker maar willen we niet met de oorzaak geconfronteerd worden. Vaginale droogheid kan de oorzaak van dit probleem zijn.

Er zijn meerdere verschillende dingen die pijn tijdens het vrijen kunnen veroorzaken. Maar één van de meest voorkomende is vaginale droogheid.

Dit probleem treedt op wanneer er minder vaginale afscheiding is. Het gevolg is dat deze zone te weinig gesmeerd wordt.

Op verschillende momenten in je leven kan de vaginale afscheiding verminderen of veranderen. Besteed hier altijd aandacht aan. Want gewoonlijk is het een symptoom van een ander probleem.

Smeermiddelen zijn makkelijk verkrijgbaar. Je kan vaginale droogheid dus redelijk gemakkelijk behandelen. Toch mag je het niet verwaarlozen.

In dit artikel geven we je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken. Let dus goed op en controleer zorgvuldig of jij al of niet last hebt van één van deze symptomen.

1. Vaginale droogheid kan door hormonale veranderingen veroorzaakt worden

Vaginale droogheid kan door hormonale veranderingen veroorzaakt worden

Vrouwen zijn zonder twijfel zeer afhankelijk van hun hormonen. Ze kunnen in het algemeen tot allerlei effecten leiden, van een verandering in de gemoedstoestand tot vaginale droogheid.

Uiteraard zijn niet alle hormonale veranderingen slecht. Soms betreft het alleen maar kleine wijzigingen. Die zullen geen enkel probleem veroorzaken of na enkele maanden al verdwijnen.

Maar soms is de situatie ernstiger. Raadpleeg dan je arts. Want hij kan bepalen of alles nog binnen de perken van het normale is.

In de volgende gevallen consulteer je beter een specialist:

 • Wanneer je bijna in de menopauze komt of al in deze fase bent.
 • Tijdens het geven van borstvoeding.
 • Wanneer je in behandeling bent voor kanker. Dat kan bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie zijn in de zones dichtbij je bekken.

2. Vaginale droogheid kan door irriterende stoffen veroorzaakt worden

Hoe bezorgd ben jij over de gezondheid van je intieme delen? Vrouwen voelen zich nogal ongemakkelijk wanneer het over de kenmerken van hun vagina gaat. Dat komt eigenlijk redelijk vaak voor.

Maar als je te veel producten of irriterende stoffen gebruikt dan kan je last krijgen van vaginale droogheid zonder het zelfs maar te beseffen.

Ontdek hier wat die stoffen zijn. Ga dus op zoek naar middelen die gezonder zijn.

Vaginale zeep en douches

Veel vrouwen kiezen er voor om speciale zeep of douches te gebruiken als onderdeel van hun dagelijkse hygiëne.

 • Deze producten kunnen de geur van de vaginale zone verbeteren. Maar eigenlijk is het geen goed idee om ze te gebruiken. Want deze middelen zullen niet alleen de geur veranderen. Ze zullen ook de goede bacteriën uit dit gebied verwijderen.
 • Misschien denk je dat je intieme zone niet mag ruiken. Maar dat is niet juist. Het gebied van de vagina is een vochtige zone met bepaalde bacteriën die altijd aanwezig zijn. Dat dit dus een beetje geurt is volkomen normaal.
 • Je hoeft je alleen zorgen te maken als de geur verandert of erg sterk wordt. In andere gevallen kan je deze zone beter niet met speciale zeep wassen maar alleen water gebruiken.

Wasmiddelen en commerciële wasverzachters

Wasmiddelen en commerciële wasverzachters

Een andere mogelijke oorzaak van vaginale droogheid zijn de wasproducten en de wasverzachters die je gebruikt.

Gewoonlijk veroorzaken deze middelen geen enkel probleem. Maar soms bevatten ze bestanddelen die in contact met de huid van je intieme zone irritatie en droogheid kunnen laten ontstaan.

In het ideale geval moet je deze producten zo veel mogelijk proberen te vermijden. Wat je ook kan doen is een middel kopen dat minder agressief is.

Middelen voor kinderen zijn een goede keuze. Maar ze zijn wel iets duurder. Ben je onlangs veranderd van wasmiddel en heb je daarna last gekregen van vaginale droogheid? Gebruik het dan een tijdje niet en bekijk wat het resultaat is.

Dit zal je helpen om te bepalen wat het echte probleem is.

Maandverband

Ook maandverbanden kunnen vaginale droogheid veroorzaken. Sommige verbanden hebben een geur om je natuurlijke geur te verbergen. Maar dit zijn de maandverbanden die de meeste problemen veroorzaken.

Je kunt het beste zacht en geurloos maandverband gebruiken.

Er bestaan ook nog andere mogelijkheden zoals menstruatiecups of tampons. Dit zijn twee producten die verhinderen dat de geur van je vagina meer opvalt.

3. Vaginale droogheid kan door bepaalde medicatie veroorzaakt worden

Gewone medicatie voor verkoudheden en astma bevatten antihistaminen. Die kunnen vaginale droogheid veroorzaken.

Dit zou in het algemeen geen probleem mogen vormen. Want je lichaam zal gewoonlijk na enkele dagen zijn natuurlijk smeersel terugkrijgen.

Orale voorbehoedsmiddelen kunnen ook aanleiding zijn voor dit probleem. Gelukkig is dit een bijwerking die niet vaak optreedt. Je hormonen zullen dit meestal na een tijdje corrigeren.

Normaal gesproken treedt dit effect alleen in de eerste paar maanden op. Je lichaam moet zich dan nog aan de medicatie aanpassen. Om ongemak te vermijden kan je een smeermiddel gebruiken op basis van water. Breng dit aan tot het probleem opgelost is.

Maar als de situatie niet verbetert dan raden we je aan om je arts te consulteren. Hij kan een andere voorbehoedsmiddel voorschrijven dat deze bijwerking niet heeft.

4. Vaginale droogheid kan door angst of zorgen veroorzaakt worden

Je geest en je lichaam lijken misschien wel twee afzonderlijke elementen. Maar dat zijn ze niet.

Angst en stress kunnen het niveau van je hormonen veranderen. Op zijn beurt zal dit vaginale droogheid, een verlies van libido en depressie veroorzaken.

Het is dus belangrijk dat je probeert om rustig en stabiel te blijven. Uiteraard zullen er altijd situaties zijn waardoor je gestresseerd raakt. Problemen met relaties of op je werk leiden soms tot stress. Maar je moet leren hoe je kan ontspannen.

Nu weet je dat een gebrek aan vaginale vochtigheid of smeersel niet zo ongebruikelijk is. Bovendien heeft het erg verschillende en veel voorkomende oorzaken.

Als je last hebt van dit probleem, gebruik dan een smeermiddel. Maar als dit symptoom na enkele weken nog niet verbeterd is, maak dan een afspraak bij je arts. Hij kan een meer definitieve oplossing voorstellen voor de vaginale droogheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Palacios, S., Cancelo, M. J., Castelo-Branco, C., González, S., & Olalla, M. Á. (2012). Recomendaciones de la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia sobre la prevención y el tratamiento de la atrofia vaginal. Progresos de Obstetricia y Ginecología55(8), 408-415.
 • García-Viniegras, V., Regina, C., & Maestre Porta, S. (2003). Climaterio y bienestar psicológico. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología29(3), 0-0.
 • Jiménez, J. F., Broseta, E., & Gobernado, M. (2002). Infección urinaria. Actas Urol Esp26(7), 563-573.
 • Lobo RA. Menopause and care of the mature woman: endocrinology, consequences of estrogen deficiency, effects of hormone therapy, and other treatment options. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 14.
 • Grady D, Barrett-Connor E. Menopause. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 240.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.