Lees meer over problemen met de schildklier

Sommige van deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen die niet verbonden zijn aan je schildklier. Het is daarom altijd verstandig om een specialist te raadplegen, om bepaalde problemen uit te sluiten en de juiste diagnose te krijgen.
Lees meer over problemen met de schildklier

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel de schildklier eigenlijk heel belangrijk is, wordt hij vaak over het hoofd gezien. Let daarom op wat de symptomen zijn van problemen met de schildklier.

Deze klier speelt een actieve rol in verschillende lichamelijke processen. De meeste hiervan zijn verbonden aan je stofwisseling.

De omvang van de schildklier is misschien niet erg indrukwekkend, maar zijn bereik daarom des te meer. Deze opmerkelijke klier functioneert dankzij de aanmaak van hormonen als thyroxine en tri-joodthyronine. Deze hormonen worden via je bloed getransporteerd naar je perifeer bloedvatenstelsel.

Zodra ze hun bestemming bereiken, hebben ze de taak om je lichaam te activeren en diens tempo hoog te houden.

Wat zijn de voornaamste functies die de schildklierhormonen uitvoeren?

  • Ze hebben invloed op de functie van je spierstelsel.
  • Ze zijn van essentieel belang voor je zenuwstelsel, zowel je centrale als je perifere zenuwstelsel.
  • Ook reguleren ze de vertering van proteïne.
  • Ze dragen bij aan de juiste lichamelijke groei.
  • Ze ondersteunen je stofwisseling.

Problemen met de schildklier

Schildklierproblemen

Dankzij de actieve deelname en de hormonen die deze klier produceert, treden er allerlei problemen op wanneer je schildklier niet meer in staat is naar behoren te functioneren.

Enkele van deze problemen zijn:

  • schildklierkanker
  • struma of zwelling
  • thyreoïditis of ontsteking
  • hypothyreoïdie, of een tekort aan hormonen
  • hyperthyreoïdie, of een teveel aan hormonen
  • knobbeltjes

Hoe kun je schildklierproblemen opmerken?

Met oog op de rol die de schildklier speelt in het menselijk lichaam, is het belangrijk om te weten waaraan je problemen met deze klier kunt herkennen. Op deze manier kun je deze problemen bijtijds tegengaan en nog ernstigere problemen voorkomen.

Er bestaan verschillende ziektes die verbonden zijn aan de schildklier, maar de symptomen die ze veroorzaken hebben vaak soortgelijke eigenschappen.

Laten we dan nu eens kijken naar de meest duidelijke symptomen, zodat je deze in je achterhoofd kunt houden.

1. Gewichtsverlies of gewichtstoename zonder duidelijke reden

Gewichtsschommelingen

Als je last hebt van onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename, dan wordt dit bijna altijd veroorzaakt door problemen met de schildklier.

In dit geval is het belang van je stofwisseling de beslissende factor. Wanneer je schildlklier meer hormonen gaat aanmaken, dan komt je lichaam in een onstabiele staat terecht. Daarom zal er sprake zijn van gewichtsverlies of gewichtstoename, zonder dat het lichaam controle heeft over de hormonen die aanwezig zijn.

2. Problemen met de voortplanting

De aanmaak van hormonen is zeer belangrijk voor deze klier. Wanneer de klier niet meer naar behoren kan functioneren, kunnen voortplantingsproblemen hier een zeer duidelijk teken van zijn.

  • Vrouwen kunnen veranderingen ervaren in hun menstruatiecyclus.
  • Mannen kunnen een verminderde drang ervaren om intieme relaties aan te gaan.

3. Constipatie

Constipatie

Vooral het spijsverteringssysteem krijgt veel te verduren. Dit geldt met name wanneer de schildklier minder hormonen aanmaakt dan normaal. Dit zorgt ervoor dat het lichaam minder goed in staat is om voedingsstoffen uit voedsel te absorberen, waardoor je last krijgt van constipatie.

Door voedsel niet goed te kunnen verwerken, ontstaat er minder afvalstof om te lozen. Hierdoor kan het lastig zijn om naar de wc te gaan.

4. Stemmingswisselingen

Nog een beslissende factor om schildklierproblemen op te sporen, is je humeur. Als iemand erg onstabiel gedrag vertoont, dan kan dit veroorzaakt worden door problemen met de schildklier.

Er zijn verschillende stemmingswisselingen die verbonden kunnen zijn aan deze fysiologische instabiliteit. Dit zijn stemmingswisselingen zoals:

  • angst
  • stress
  • zenuwachtigheid
  • depressie

Het is belangrijk om dit symptoom niet over het hoofd te zien.

5. Plotselinge lichamelijke pijntjes

Zieke vrouw

Pijntjes in je lichaam kunnen door allerlei factoren veroorzaakt worden. Veranderingen in de werking van de schildklier zijn hier echter enkele van de voornaamste factoren van.

Als je inderdaad last hebt van problemen met je schildklier, dan is het vooral kenmerkend om pijn te voelen in je pezen of in verschillende spiergroepen.

Raadpleeg een dokter die je vertrouwt

De symptomen die we hierboven besproken hebben, kunnen erg behulpzaam zijn om problemen met deze belangrijke klier op te sporen. Mocht je toch nog twijfels hebben, dan is het altijd verstandig om een dokter te raadplegen en professionele behandeling te krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brandan, N. C., Llanos, I. C., Rodríguez, A. N., & Ruíz, D. A. N. (2010). Hormonas Tiroideas. Universidad Nacional del Nordeste. https://doi.org/10.1089/thy.2007.0257
  • Catabria, U. de. (2001). Glándula Tiroides. https://doi.org/10.1210/jcem.84.2.5444
  • Gargallo Fernández, M. (2013). Hipertiroidismo y embarazo. Endocrinologia y Nutricion. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2012.11.006
  • Jódar Gimeno, E., Martínez Díaz-Guerra, G., Rodríguez Jiménez, C., & Hawkins Carranza, F. (2008). Tiroiditis. Tiroiditis aguda. Tiroiditis subaguda granulomatosa. Tiroiditis silente. Tiroiditis posparto. Tiroiditis de Hashimoto. Otras tiroiditis. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0211-3449(08)73177-1
  • RECHE MOLINA, I., VALERA, B., HIDALGO, C., LEÓN, L., & PIÉDROLA, G. (2000). Hipertiroidismo: clínica, diagnóstico y tratamiento. Medicina General y de Familia.
  • Toni, M., Pineda, J., Anda, E., & Galofré, J. C. (2016). Hipertiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.003
  • Toribio, R. E., & Duckett, W. Μ. (2004). Glándula tiroides. Medicina Interna Equina, Vol. 2.
  • Ursu, H. I. (2014). Consensus on current guidelines for the management of thyroid cancer. Acta Endocrinologica. https://doi.org/10.4183/aeb.2014.707

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.