14 symptomen van schildklierproblemen

Veel symptomen van schildklierproblemen kunnen ook met andere aandoening in verband worden gebracht. Daarom is het altijd een goed idee om je huisarts om raad te vragen.
14 symptomen van schildklierproblemen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Schildklierproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Ze komen ook het meeste voor bij vrouwen. Symptomen zijn bijna niet zichtbaar of zijn er misschien helemaal wel niet. Het is heel belangrijk om je bewust te zijn van de tekenen en symptomen van schildklierproblemen.

We laten er een paar zien in dit artikel.

Wat je moet weten over de schildklier

Vrouw met hand op de keel

De schildklier is een kleine klier die boven het sleutelbeen zit en verantwoordelijk is voor de productie van twee belangrijke hormonen, T3 en T4.

Deze twee hormonen reguleren de volgende processen:

 • groei
 • ontwikkeling
 • metabolisme
 • lichaamstemperatuur
 • hartslag
 • bloeddruk

Als de schildklier niet zo goed werkt als hij zou moeten, kan het lijden tot de volgende problemen:

 • Hyperthyreoïdie, als het lichaam meer hormonen produceert dan normaal.
 • Hypothyreoïdie, als het niet genoeg hormonen produceert.

Beide zijn het resultaat van een probleem met het immuunsysteem. Dit betekent dat de antilichamen in het orgaan ervoor zorgen dat het niet goed kan functioneren.

Tekenen van schildklierproblemen

Let op de tekenen die je lichaam laat zien, zodat je schildklierproblemen zo snel mogelijk kan laten behandelen.

Verdriet en depressie

Je stemming kan worden beïnvloed door schildklierproblemen. Dit soort depressie ontstaat zonder aanwijsbare oorzaak.

Als de klier te weinig hormonen produceert, gaat het serotonineniveau omlaag en dit vertaalt zich in negatieve gevoelens.

Als de schildklier teveel hormonen produceert, kun je je constant rusteloos en geïrriteerd voelen.

Veranderingen in gewicht

Vrouw is niet tevreden met resultaat op de weegschaal

Als je aan beweging doet en een dieet volgt, maar nog steeds niet afvalt, kan het komen door schildklierproblemen.

Hetzelfde kan worden gezegd als je maar niet aankomt, hoeveel je ook eet. Veranderingen in het metabolisme komen vaak voor bij dit soort problemen.

Constipatie

Problemen hebben met naar het toilet gaan, ondanks het eten van veel groenten en vezels, is één van de belangrijkste tekenen van een verstoorde schildklierfunctie.

Als je last hebt van chronische constipatie die bloedingen en darmpijn veroorzaakt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts.

Slaapproblemen

Als je niet in slaap valt of als je midden in de nacht wakker wordt zonder een duidelijke reden, kan het je schildklier zijn. Problemen die geassocieerd met een slecht functionerende schildklier zijn onder andere:

Schildklierproblemen kunnen zich ook manifesteren als een verhoogde behoefte aan slaap en moeilijkheden met vroeg opstaan. Een trage schildklier vertraagt ook de lichaamsfuncties.

Gewrichtspijn

Gewrichten geaccentueerd op het lichaam

Dit symptoom wordt gelinkt aan verschillende aandoeningen en zelfs dagelijkse gewoontes zoals te veel sporten of te veel gewicht heffen.

Een verminderde schildklierfunctie kan gewrichtspijn veroorzaken, vooral in de armen en benen. Wees voorzichtig, omdat dit ook verband kan houden met fibromyalgie.

Droge huid

Vochtinbrengende lotions, crèmes en oliën zijn niet genoeg: de huid is altijd droog en schilferig.

Dit symptoom is het meest opvallend in de benen en het gezicht. De oksels en de hoofdhuid kunnen ook droog zijn. In veel gevallen is het te wijten aan minder dan normaal zweten.

Hoog cholesterol

Hoog cholesterol bij een bloedtest is ongewoon wanneer je een gebalanceerd voedingspatroon hebt met weinig vet. Wanneer een persoon aan hypothyreoïdie lijdt, is het metabolisme van het lichaam langzamer en kan het vet niet goed verbranden. Dit zorgt ervoor dat het cholesterol- en triglyceridenniveau stijgt.

Verlies van libido

Gebrek aan interesse in seks kan verband houden met een probleem met de schildklier. Problemen die een gebrek aan libido vaak verergeren zijn onder meer: 

 • een slechte stemming
 • gewichtstoename
 • gewrichtspijn

Nekpijn

Vrouw legt hand in de nek

Het bewegen van de nek in bepaalde richtingen zorgt voor druk die ervoor zorgt dat je niet goed slikt.

Schorheid is een ander algemeen symptoom van schildklierproblemen. Dit komt omdat de klier toeneemt in grootte en tegen de luchtpijp drukt.

Spierpijn

Het gebruiken van spieren die niet gewend zijn aan inspanning wordt een nachtmerrie, met pijn die dagen kan duren.

Als delen van je lichaam ook verdoofd aanvoelen, zou het een goed idee zijn om je arts te bezoeken voor een controle.

Haaruitval

Dit kan het gevolg zijn van een droge hoofdhuid of de metabole veranderingen die verband houden met een schildklierstoornis.

Het is normaal om ‘s ochtends een paar haren op je kussen te vinden of een paar strengen te verliezen tijdens het douchen of borstelen, maar het verlies van een hele bos alleen door het aanraken van je hoofd is niet normaal.

Dit soort haaruitval beperkt zich niet tot de hoofdhuid, maar de wenkbrauwen zijn ook vatbaar. De groei vertraagt van het haar:

 • op de benen
 • onder de oksels
 • rond de geslachtsdelen

Als het groeit, is het erg dun en bros.

Hartkloppingen

Vrouw legt hand op de borst

Hartkloppingen komen voor wanneer het hart zo snel slaat dat je het kan voelen, zelfs tijdens het liggen.

Als je lichte hartkloppingen in je nek of pols ziet, zonder dat je je lichamelijk inspant, kan het komen omdat je schildklier te veel hormonen produceert.

Hoge bloeddruk

Een verscheidenheid aan factoren kunnen hypertensie veroorzaken en daarom kijken de meeste artsen niet direct naar de schildklier.

Als je bloeddruk nog steeds hoog is, ondanks het nemen van medicijnen en een gezond dieet, moet je arts de klier in je nek controleren.

Veranderingen in eetlust

Misschien at je eerst niet veel, maar kan je nu nog geen 30 minuten zonder weer honger te hebben of een ander soort voedsel (vet, zoet of zout) nodig te hebben.

Het tegengestelde kan ook voorkomen. Misschien at je eerst vier keer per dag, maar kan je nu maar twee keer eten.

Al deze veranderingen kunnen direct verband houden met problemen met de schildklier. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.