Herbalanceer je hormonen om vet te verbranden

Omdat hormonale onevenwichtigheden ervoor kunnen zorgen dat het niet lukt om gewicht te verliezen, is het belangrijk om een regime te volgen dat specifiek gericht is op elk verschillend gebied van het lichaam, om je hormonen te herstellen en in evenwicht te brengen.
Herbalanceer je hormonen om vet te verbranden

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Niet iedereen is zich hiervan bewust, maar er is een verband tussen de productie van hormonen en de verzameling van overgewicht of vet in het lichaam. Dat is de reden waarom sommige mensen van dieet tot dieet leven. Ze werken zichzelf kapot in de sportschool, maar verliezen zelfs geen grammetje gewicht.

In het volgende artikel leren we je hoe je je hormonen kunt resetten. Dat is nodig om vet te verbranden in specifieke delen van het lichaam. Ook leren we je hoe je kunt stoppen met het laten ontstaan van overgewicht.

Hormonen en stofwisseling

Het zijn niet alleen de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je gewicht.  Je stofwisseling speelt ook een grote rol. Dat wil zeggen, dat als er veel vet wordt opgeslagen in het lichaam, dit er op zijn beurt voor zal zorgen dat je meer wilt eten.

En als er een hormonale onbalans aanwezig is, zullen je pogingen om gewicht te verliezen tevergeefs zijn.

Misschien denk je dat je door het laten staan van fastfood en een half uurtje joggen gewicht zal verliezen. Maar helaas, iets anders zou je plan kunnen dwarsbomen. Vergeet niet dat als je hormonen niet in balans zijn, je nooit je gewenste gewicht en lichaamsvorm zal kunnen bereiken.

Hormoon-onevenwichtigheid: aan tafel met de beschuldigde

Het is belangrijk om de grondbeginselen van hormonen te kennen en je hebt er zeker wel eens van gehoord. Allereerst zijn hormonen chemische stoffen die worden aangemaakt door het lichaam om als een orkest te functioneren. Ieder speelt namelijk een essentiële rol bij:

  • De ophoping van vetten
  • De productie van energie
  • Vermindering van stress
  • De onderhoud van spierweefsel

Dit is de reden waarom veel vrouwen bijvoorbeeld op een bepaald moment in hun menstruele cyclus of tijdens de zwangerschap specifieke verlangens hebben of een bepaald soort voedsel wensen. Het hebben van een gezond, evenwichtig hormonaal systeem zal je helpen om je doelstellingen van een gezond gewicht en een energieke levensstijl te bereiken.

buikvet

De eerste stap is om het lichaam te ontgiften, door alle overtollige toxines die je verzameld hebt te verwijderen.

Voedingsmiddelen die meer negatieve bestanddelen bevatten, zijn meestal ook de meest ‘verslavende’. Dat is de reden dat we liever een ​​zak chips eten dan een appel.

Dus stop met het eten van dat soort voedsel. Het zal in het begin moeilijk zijn en het duurt ongeveer drie weken om volledig van de gewoonte af te komen. Maar het goede nieuws is dat de resultaten duidelijk zullen zijn.

Je voeding speelt een grote rol in hoe efficiënt en ontgift je lichaam zal zijn.

Wat te eten en wat niet te eten om je hormonen in balans te brengen

Wat je beter niet kunt eten

Neem afstand van alle voedingsmiddelen die een hoge glycemische index hebben. Dat zijn immers de dingen die hunkeringen stimuleren en ervoor zorgen dat je ongecontroleerd gaat eten. Dat betekent dat het nodig is om dingen zoals koolhydraten en geraffineerde suikers (brood, rijst, pasta, gebak), alsmede bewerkte voedingsmiddelen die meerdere toevoegingen en conserveringsmiddelen bevatten, uit je dieet te verwijderen (of te verminderen).

Wat je wel kunt eten

Aan de andere kant zijn er voedingsmiddelen die je wel kunt eten. Deze kunnen je helpen gewicht te verliezen. Ook stimuleren ze een betere gezondheid in het algemeen. Hun lage glycemische index is wat je hormonen in balans houdt. Dit zal vervolgens een positief effect op je lichaam en de huid hebben.

Voedingsmiddelen die een goede hoeveelheid vezels bieden zullen je helpen bij het verbeteren van je spijsvertering. Denk daarbij onder andere aan:

  • Bananen
  • Rozijnen
  • Artisjokken
  • Haver
  • Noten
  • Bonen

En vergeet niet om twee liter water per dag te drinken (tot drie in de zomer) om je stofwisseling te verhogen en je lichaam de hoeveelheid vocht te geven die het nodig heeft om giftige stoffen via urine en zweet te verwijderen.

Voedsel om vet in elk lichaamsdeel te verminderen

Het is waar: in sommige delen van het lichaam is het moeilijker om gewicht te verliezen dan in andere. Het hangt af van het individu en de gewoonten, maar hormonen spelen een rol. Iemand die een grote hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijk hormoon) produceert, heeft bijvoorbeeld meestal omvangrijk heupen en dijen.

Er is dus een specifieke hormoontherapie om evenwicht te bereiken in elk deel van het lichaam:

De buik

Als je buik een beetje slap is, is het niet alleen omdat je teveel eet. Vet wordt opgeslagen in de buik vanwege te hoge niveaus van het hormoon cortisol (ook bekend als het stresshormoon). Dat is de reden waarom mensen die veel uren op het werk doorbrengen of onder druk staan de neiging hebben om vet op te slaan in deze regio.

Een natuurlijke manier om van dat buikvet af te komen is door het opnemen van meer basilicum in je dieet, een kruid dat zijn oorsprong in India heeft en niveaus van cortisol vermindert. Andere opties zijn:

De rug

Als je merkt dat je veel vet opslaat in je rug of je middel (dit komt niet zo vaak voor, maar toch gebeurt het), is het meestal omdat je insulineniveaus te hoog zijn. Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen hiervan zijn diegene die linolzuur bevatten: yoghurt, mager vlees, volle granen en groene groenten.

Zitvlak

bilspieren

Eén van de dingen waar veel vrouwen naar verlangen is om een mooi achterwerk te hebben, maar zonder dat het te dik is. Als je merkt dat je  meer vet in dit gebied opslaat is het meestal als gevolg van hoger dan normale productie van oestrogeen, zoals we hierboven vermeld hebben.

Om dit effect tegen te gaan kun je groenten eten die behoren tot de kruisbloemigen familie, zoals broccoli of bloemkool. Ze zijn rijk aan fytochemicaliën die helpen bij het neutraliseren van dit hormoon. Andere opties zijn lijnzaad, chiazaden, sesamzaad, rode druiven en granaatappel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.