Soorten vaginale infecties en hun oorzaken

Vaginale infecties komen vaak voor en kunnen zelfs verschijnen als je goed voor jezelf zorgt. Lees er meer over in dit artikel.
Soorten vaginale infecties en hun oorzaken
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Verschillende soorten vaginale infecties kunnen veranderingen veroorzaken in het vaginale gebied en de vulva.

In dit artikel gaan we het hebben over de meest voorkomende soorten vaginale infecties en daarnaast over de oorzaken die er meestal aan ten grondslag liggen.

Oorzaken van vaginale infecties

Oorzaken van vaginale infecties

Sommige vrouwen hebben er meer last van dan andere. Het impliceert echter niet noodzakelijk een slechte hygiëne, slechte gewoontes of risicovol seksueel gedrag.

Condooms niet vervangen

Hoewel het niet direct verband houdt met het verschijnen van vaginale infecties, wordt het als een van de oorzaken beschouwd wanneer men anale en vaginale seks heeft zonder condooms te wisselen. Wat in dit geval gebeurt, is dat bacteriën worden verspreid van de anus naar de vagina. Om het probleem te voorkomen, is het belangrijk om van condoom te wisselen als je beide seksuele handelingen wilt uitvoeren.

Antibiotica

Antibiotica

Dit klinkt tegenstrijdig omdat in theorie antibiotica ziektekiemen zouden moeten uitroeien. Je kunt door het gebruik van antibiotica echter vaginale infecties krijgen, omdat dit type geneesmiddelen zowel de goede bacteriën als de schadelijke bacteriën beïnvloedt. Daardoor worden we vatbaarder voor het ontwikkelen van schimmelinfecties.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen ook vaginale schimmelinfecties veroorzaken als gevolg van toegenomen oestrogeen in het lichaam. De momenten waarop we het meest vatbaar zijn, zijn zowel tijdens de zwangerschap, als tijdens hormoontherapie en tijdens de menopauze.

Kleding gemaakt van synthetische materialen

Synthetisch ondergoed

Zoals we allemaal weten, zijn warme, vochtige en slecht ademende plekken de plaatsen waar bacteriën en schimmels die infecties veroorzaken zich gemakkelijker ontwikkelen. In deze categorie vallen:

 • Strakke broeken
 • Ondergoed gemaakt van synthetische materialen
 • Lycra broeken of leggings

Ze creëren allemaal een perfecte omgeving voor de ontwikkeling van micro-organismen in het genitale gebied, met name gistsoorten. Als je van strakke broeken houdt, probeer ze dan na 10 uur uit te doen of te verwisselen. Daarnaast is het raadzaam het label te controleren en de kledingstukken te kiezen die zijn gemaakt met minimaal 50% katoen.

We raden je aan om te lezen: ondergoed dat je helpt gezond te blijven

Hoge bloedsuikerspiegel

De drang naar zoetigheid is niet exclusief voor mensen, gisten houden er ook van, dus er is een verband tussen diabetes en schimmelinfecties. Het is belangrijk om een dieet te volgen met weinig vetten en suikers, zowel om de gezondheid te verbeteren als om bepaalde ziekten te voorkomen. Als je diabetes hebt, moet je ervoor zorgen dat je glucosespiegels binnen het normale bereik blijven.

Soorten vaginale infecties

Niet alle soorten vaginale infecties zijn hetzelfde. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en moet op een bepaalde manier behandeld worden.

Vaginale mycose of schimmelinfectie

Schimmelinfectie

Het gaat hier om candidiasis. Schimmelinfecties komen het meest voor. Concreet zorgt candidiasis meestal voor:

 • Dikke vaginale afscheiding
 • Roodheid in de vagina en vulva
 • Jeuk

De behandeling ervan is in de meeste gevallen eenvoudig doordat je in elke apotheek crèmes tegen schimmelinfecties kunt vinden.

Bacteriële vaginose

Het komt vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaginose verhoogt bovendien het risico op het ontwikkelen van seksueel overdraagbare aandoeningen. Het wordt gekenmerkt door:

 • Vaginale afscheiding met een “visachtige” geur na geslachtsgemeenschap
 • Daarnaast kan men pijn bij het urineren ervaren
 • Er kan ook sprake zijn van verkleurde of witte afscheiding
 • Vaginale jeuk en pijn

Vaginale infecties door trichomonas

Het wordt veroorzaakt door een bacterie die trichomonas vaginalis wordt genoemd. Dit type infectie moet worden behandeld met antibiotica, omdat het wordt verspreid via geslachtsgemeenschap. De kenmerken zijn:

 • Geur van schimmel
 • Groenachtige of gele afscheiding
 • Branderig gevoel en jeuk in de vagina

Chlamydia

Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare infectie. Het is niet alleen in staat om het genitale gebied aan te tasten, maar het kan ook andere ziekten veroorzaken, zoals artritis, longontsteking of conjunctivitis. Het veroorzaakt bovendien een nare geur van de vaginale afscheiding, die in deze gevallen een witachtige kleur kan aannemen.

Vaginale infectie van het virale soort

Dit type infectie wordt veroorzaakt door het herpes virus. Naast irritatie verschijnen er ook blaren in het genitale gebied die in zweren veranderen.

Daarnaast kan dit type infectie verschijnen omdat het humaan papillomavirus genitale wratten veroorzaakt. In beide gevallen is het belangrijk om een arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.