7 middelen tegen een urineweginfectie

Een urineweginfectie is een gezondheidsprobleem dat doorgaans wordt veroorzaakt door bacteriën in het maag-darmkanaal, voornamelijk de groep E.colibacteriën. Deze bacteriën blijven in de plasbuis kleven en beginnen zich dan te vermenigvuldigen. Hoewel zowel mannen als vrouwen last kunnen hebben van urineweginfecties, komt dit bij vrouwen vaker voor. Helaas heb je na de eerste infectie een grotere kans om de infectie vaker op te lopen.

Een urineweginfectie kan onder andere worden veroorzaakt door bacteriën, door de plas te lang op te houden, seksuele gemeenschap, zwangerschap of menopauze. De meest kenmerkende symptomen zijn doorgaans de frequente behoefte te plassen, kleine hoeveelheid urine, een brandend gevoel tijdens het plassen, een andere kleur urine, buikpijn, koorts, misselijkheid en braken.

Het is zeer belangrijk om zo snel mogelijk te handelen, het liefst al bij de eerste tekenen van een urineweginfectie, om ernstigere schade aan de nieren te voorkomen. Hoewel het nooit kwaad kan om je dokter te raadplegen, kun je ook gebruik maken van een paar huismiddeltjes die erg behulpzaam kunnen zijn bij het tegengaan van dit probleem.

Appelazijn

Appelsap

Appelazijn is een rijke bron van enzymen, kalium en andere mineralen die de groei van bacteriën in de urinewegen kunnen beperken om zo de infectie te genezen. Om dit soort infecties te behandelen, kun je appelazijn gebruiken als alternatief voor farmaceutische antibiotica.

Instructies

 • Giet twee eetlepels appelazijn in een glas en drink dit op. Voor nog betere resultaten kun je ook een beetje citroensap en honing toevoegen.
 • Herhaal dit twee keer per dag.
 • Een andere optie is om wat appelazijn toe te voegen aan je badwater en hier vervolgens in te badderen.

Cranberrysap

Cranberrysap heeft antibiotische eigenschappen die kunnen helpen te voorkomen dat E.colibacteriën aan de plasbuis blijven kleven en zo infecties veroorzaken. Je kunt het beste 100% natuurlijke cranberrysap drinken, zonder toegevoegde suikers of additieven.

Instructies

 • Drink elke dag een half glas cranberrysap om urineweginfecties te voorkomen.
 • Wanneer je reeds last hebt van een urineweginfectie zou je drie tot vier glazen cranberrysap per dag moeten drinken.
 • Let op: drink liever geen cranberrysap als je in het verleden last hebt gehad van nierstenen.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft een krachtige antibiotische werking die de bacteriën die blaasontstekingen en urineweginfecties veroorzaken kan elimineren.

Instructies

 • Meng tien druppels tea tree olie met wat water en gebruik dit om het genitale gebied mee te wassen.
 • Nog een optie is om een mengsel te maken van gelijke hoeveelheden tea tree olie, sandelhoutolie en jeneverbesolie. Gebruik dit mengsel om de onderbuik mee in te smeren – het gebied rondom de blaas. Dit middel is ideaal om de pijn die doorgaans wordt veroorzaakt door de infectie te verlichten.
 • Ook kun je proberen om een paar druppels tea tree olie in je slipje te doen. Eenmaal in aanraking met de warmte in dit gebied zal dit helpen de infectie te bestrijden.

Paardenstaartthee

Paardenstaart

Paardenstaart heeft een krachtige vochtafdrijvende werking, wat kan helpen bij het bestrijden van urineweginfecties.

Instructies

 • Begin, bij de eerste tekenen van een infectie, twee à drie glazen paardenstaart thee per dag te drinken.
 • Je kunt deze thee beter niet lange periodes achtereenvolgend drinken.

Granaatappelsap

Doordat granaatappelsap zo rijk is aan antioxidanten, kan dit sap helpen de bacteriën die tegen de blaaswand blijven kleven te bestrijden. Granaatappelsap bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het bestrijden van urineweginfecties.

Instructies

Om de infectie tegen te gaan, drink je per dag twee à drie glazen granaatappelsap.

Knoflookthee

Knoflook heeft zowel antibiotische als antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor urineweginfecties te bestrijden en verdere groei te voorkomen.

Instructies

 • Meng twee geperste knoflooktenen met een kop heet water en laat dit samen vijf minuten staan. Giet het mengsel vervolgens door de zeef en drink het water dan op. Herhaal dit drie keer per dag om de infectie te bestrijden.
 • Een andere optie is om dagelijks rauwe knoflook te eten.

Watermeloensap

Watermeloen

Watermeloensap is niet alleen heerlijk verfrissend en zuiverend, maar is ook een uitstekend middel om de urinewegen te reinigen en de bacteriën die infecties kunnen veroorzaken te verwijderen.

Instructies

 • Gebruik een sapcentrifuge of een blender om het sap uit de watermeloen te persen.
 • Als je dit lekkerder vindt, kun je ook gewoon stukjes watermeloen eten.