Zeven dingen die je nooit met je vagina moet doen

Hoewel het vaak voorkomt om vaseline of andere soorten petroleum als glijmiddel te gebruiken, is het heel ongezond en gevaarlijk voor de vagina.
Zeven dingen die je nooit met je vagina moet doen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je vagina is een orgaan dat zeer gevoelig is voor verandering van het milieu. De pH van dit orgaan is ook snel verstoord.

Je bent vast al bekend met een aantal van de factoren die de gezondheid van dit lichaamsdeel kunnen schaden, zoals een gebrek aan hygiëne, het dragen van strakke kleding of onbeschermde seks.

Er zijn echter veel vrouwen die zich te veel zorgen maken over het uiterlijk van hun geslachtsdeel en dus fouten maken bij de verzorging van dit lichaamsdeel.

Om deze reden willen we een aantal dingen met je delen die je nooit moet doen met je “beste vriendin”.

Iedere dag inlegkruisjes dragen

Dit product is gemaakt om de vaginale afscheiding die we ervaren bij het begin en einde van onze menstruatie op te vangen. Als je dit sanitaire product iedere dag gebruikt, kan dit slecht zijn voor je intieme gezondheid, omdat het dagelijks gebruik ervan de schaamstreek te warm en te vochtig kan maken.

Als gevolg hiervan verandert dit gebied in de perfecte broedplaats van bacteriën. Dit veroorzaakt vaginale infecties en verhoogt de hoeveelheid vaginale afscheiding.

Als je deze producten regelmatig gebruikt, dan raden wij je aan dit te minderen of ze vaker te verwisselen. Idealiter moet je je iedere vier uur verschonen.

Proberen om van de natuurlijke geur af te komen

Bad

De vagina heeft een karakteristieke geur en dit is volkomen normaal. Misschien voel je je ongemakkelijk als je denkt dat het een onaangename geur is. Wat gebeurt er als je deze aanname test en je partner wat hij of zij ervan denkt?

De vagina is een warm en vochtig intern orgaan. Dit betekent dat er zweet of transpiratie ontstaat, waardoor er een volledig gezonde geur ontstaat.

Je moet je alleen zorgen maken als:

  • De geur sterker is dan normaal.
  • Er jeuk ontstaat naast de geur.
  • De afscheiding anders is dan anders.

Probeer nooit je natuurlijke afscheiding te verminderen of te maskeren.

Vaseline gebruiken als glijmiddel

Vaseline en andere producten die petroleum bevatten kunnen vaginale infecties veroorzaken als je het als glijmiddel gebruikt. Als je iets wilt gebruiken als glijmiddel, gebruik dan een kwalitatief hoogwaardige professionele olie met een neutrale pH.

Het zal je geen goed doen om een product te gebruiken dat je toevallig bij de hand hebt, zoals boter of kookolie, omdat je je hiermee kunt verbranden of de pH-balans van de vagina kunt aantasten.

Breng bovendien nooit vreemde voorwerpen in, zoals voedingsmiddelen of welk ander apparaat dan ook dat niet is ontworpen om de vagina binnen te gaan.

Een vaginale douche gebruiken

Infectie

Wij begrijpen dat je je hele lichaam graag schoon wil houden en lekker wil laten ruiken. Je moet echter in gedachten houden dat je vagina overmatig reinigen niet goed is voor de gezondheid.

Sommige vrouwen gebruiken graag een vaginale douche om hun intieme delen schoon te houden, maar dit is helemaal niet nodig. Eigenlijk kan deze gewoonte zelfs heel gevaarlijk zijn, omdat het de balans van het aantal gezonde bacteriën dat zich in de vagina bevindt kan verstoren. Sommige gynaecologen beschouwen het gebruik van douches als de oorzaak van bekkenontsteking en bacteriële vaginose.

Het beste dat je voor je vagina kan doen, is haar wassen met water en een pH-neutrale zeep wanneer je een bad of douche neemt. Reinig je intieme delen met een schone handdoek, maar wrijf niet te hard.

Je vagina blootstellen aan stoom

Het “koken” of stomen van je vagina in een kuuroord lijkt tegenwoordig erg populair te zijn. En ja, “koken” beschrijft deze actie perfect.

Dit komt doordat je bij het het stomen van de vagina gaat zitten op speciale stoelen waar stoom uitkomt, in een specifiek soort kuuroord, zonder ondergoed of bedekking. Deze stoom gaat rechtstreeks naar je vagina.

Met elk type warmtebehandeling is de beste strategie de bloedcirculatie in dat gebied. Anderzijds kunnen stoombehandelingen leiden tot brandwonden en irritatie in je intieme delen. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs van de efficiëntie van deze procedure.

Voedsel gebruiken tijdens seks

Het is niets nieuws om te suggereren dat je condooms moet gebruiken, voor de gezondheid van je vagina en in het belang van je seksuele gezondheid in het algemeen, als je seksueel actief bent zonder een vaste partner. Bovendien vinden sommige mensen het leuk om deel te nemen aan creatieve spelletjes tijdens de seks.

Maar we raden het interne gebruik van chocoladesiroop, slagroom of soortgelijke producten af tijdens deze spelletjes. Dit komt omdat alles dat suiker bevat de bacteriën en gistverhoudingen in de vagina kunnen veranderen. Bovendien kunnen suikerhoudende producten infecties veroorzaken en ook de vulva irriteren.

Als je spelletjes wilt doen met je seksuele partners, waarbij je verschillende smaken wilt gebruiken, kijk dan naar de producten die hiervoor gemaakt zijn.

Jezelf niet juist afvegen als je naar het toilet bent geweest

Toilet

Het is van vitaal belang voor je vrouwelijke intieme hygiëne dat je jezelf goed afdroogt na het plassen. Als je dit onjuist doet, kan dit de meest voorkomende infecties veroorzaken.

Omdat de anus zich zeer dicht bij de vagina bevindt, kunnen er bacteriën overkomen van de ene plek naar de andere. Deze bacterie kan zich vervolgens gaan mengen met het vaginale slijmvlies, dat zeer gevoelig is voor infecties.

De juiste manier om jezelf schoon te maken na het plassen of poepen is door te beginnen bij de vagina en te bewegen in de richting van de anus. Met andere woorden: van voren naar achteren.

Denk eraan: zorg voor de gezondheid van je vagina

De huid van de vulva is de dunste en meest gevoelige huid van het lichaam en de dingen waarvan we dachten dat ze onschadelijk zijn, kunnen branden, irriteren of besmetting veroorzaken.

Er zijn gewoonten die we aangeleerd hebben sinds we kinderen waren en die we de rest van ons leven blijven doen. Er zijn echter een aantal dingen die we nooit met onze vagina moeten doen als we ongemakkelijke situaties willen voorkomen.

Door de hierboven genoemde adviezen in praktijk te brengen, zul je je vaginale ecosysteem niet verstoren. Dit zal je helpen zorgen voor je gezondheid en mooi te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alemán Mondeja, Linet Diana, Caridad Almanza Martínez, and Octavio Fernández Limia. “Diagnóstico y prevalencia de infecciones vaginales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.2 (2010): 62-103.
  • Chávez, Natividad, et al. “Duchas vaginales y otros riesgos de vaginosis bacteriana.” Revista peruana de medicina experimental y salud pública 26.3 (2009): 299-306.
  • González, Carolina, et al. “Flora vaginal en pacientes que asisten a consulta ginecológica.” Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 26.1 (2006): 19-26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.