De psychologie van kleur

· 30 november 2015
De kleur geel werkt als antidepressivum. Het helpt om de vrijlating van serotonine tot stand te brengen, waardoor de concentratie verbeterd wordt en het zenuwstelsel geactiveerd wordt.

Als je erover nadenkt zouden we ons leven niet in zwart en wit kunnen leven. Alles zou saai en vervelend zijn. Kleuren spelen een erg belangrijke rol in onze dagelijkse levens en beïnvloeden onze activiteiten. Wist je dat kleuren je fysieke en mentale welzijn kunnen beïnvloeden? In dit artikel zullen we de psychologie van kleur verkennen.

Kleuren en hoe ze onze levens beïnvloeden

Elke kleur heeft één of meerdere unieke eigenschappen. Bekijk een aantal effecten van alle kleuren van de regenboog en hoe je ze kan gebruiken om je dagelijkse leven te verbeteren en de doelen te bereiken die je voor jezelf stelt.

Rood

Rood is de meest energieke en aandachttrekkende kleur in het spectrum. Het heeft de mogelijkheid om de bijnieren en neuronen te stimuleren. Omdat het zo opwindend is, is rood een geweldige kleur voor wandelen of bewegen, omdat het energie geeft en je uithoudingsvermogen verhoogt, zodat je door kan gaan. Pas echter op, want te veel rood kan leiden tot stress, frustratie en zelfs woede.

Rode Appels

Naast dat het stimulerend is, is de kleur ook een symbool van liefde en passie. Onderzoeken laten zien dat een man zich meer aangetrokken zal voelen tot een vrouw die rood draagt. Als je geen grote fan van deze kleur bent, dan kan je het nog steeds gebruiken als een accent, zoals met lippenstift of een haarclip.

Geel

Wanneer we aan geel denken, dan associëren we het vaak met het licht en de warmte van de zon en om deze reden is geel een krachtig antidepressivum. Wanneer we omringd worden door deze kleur, laten onze lichamen een neurotransmitter vrij die serotonine heet, die gerelateerd is aan gevoelens van blijdschap en welzijn. Onderzoeken laten zien dat deze kleur de concentratie verbetert en het zenuwstelsel activeert. Het is perfect voor kantoren en andere ruimtes waar we onze creatieve talenten vrij moeten laten.

Gele Smoothie

Baby’s huilen echter vaker in een gele kamer en sommige personen hebben moeite om geduldig te blijven of in slaap te vallen. Ten slotte is het een goede kleur om het metabolisme te versnellen en is het een veel voorkomende kleur in voedingsmiddelen.

Blauw

Onderzoekers geven aan dat blauw een uitbarsting van creativiteit in de geest kan veroorzaken. Daarnaast is bewezen dat het een kalmerend effect heeft. Lange blootstelling aan de kleur blauw veroorzaakt echter depressie en gevoelens van droefheid. Blauw wordt ook geassocieerd met kou en ook serieusheid en formaliteit, wat verklaart waarom het vaak in bedrijfslogo’s gebruikt wordt.

Blauwe Bessen

Onze hersenen zien blauwe objecten vaak als lichter, dus kleinere gewichten in de sportschool hebben vaak een blauwe kleur. Het is een kleur die je niet vaak terugvindt in voedingsmiddelen, aangezien het geassocieerd wordt met gifstoffen en ervoor kan zorgen dat we onze eetlust verliezen (alhoewel dit mogelijk een goed iets is voor personen die aan het diëten zijn).

Zwart

Zwart symboliseert autoriteit, kracht, intelligentie en kennis. Het is de populairste kleur in de mode-industrie, omdat het al lange tijd geassocieerd wordt met stijl en het een afslankend effect heeft. Het is ook een gedurfde en agressieve tint en een favoriet voor sportteams (zoals het rugby team van Nieuw-Zeeland, de All Blacks) die hun tegenstanders willen intimideren.

Wit

Wit is de meest neutrale tint die er is en een synoniem van puurheid en reinheid. Het is zowel de kleur van trouwjurken als veel babykleren en dokters en verpleegsters dragen witte uniformen. Wit geeft een gevoel van schoonheid en tegelijkertijd verfijning. Wit heeft ook het toegevoegde effect om kamers te kalmeren en verlichten.

Eieren

Groen

De kleur van de natuur, groen, is de meest gebruikte kleur bij interieurontwerp, dankzij de kalmerende effecten en het aangename uiterlijk. Het verlicht stress en trekt ook aandacht. Veel scholen gebruiken schoolborden van deze kleur om dezelfde reden. Klanten besteden vaak meer tijd (en geld) in winkels met een hoop groen in het decor.

Roze

Roze is de meest romantische kleur die er is en wordt gezien als een vrouwelijke kleur. Het wordt geassocieerd met een gevoel van vrede en wordt door ouders gebruikt voor hun kinderen. Het staat er bekend om dat het slechte humeuren kalmeert en angst vermindert. Sommige gevangenissen kleuren de muren van hun gemeenschapsruimtes roze om de gevangenen rustig te houden. Zelfs als je het zou willen, zou je niet kwaad kunnen worden in een roze kamer, omdat de hartspieren niet zo snel reageren.

Paars of violet

Paars geeft iedereen die het draagt een aura van rijkdom en elegantie en het wordt al lange tijd geassocieerd met koningschap, luxe en verfijning. Het moedigt diepe gedachten en spiritualiteit aan. Het is ook bewezen dat paars seksualiteit intensiveert en verbetert, waardoor het een goede keuze is voor de slaapkamer van een stelletje.

Oranje

Sinaasappels

Oranje is een echte blikvanger met vergelijkbare effecten als geel en de beste keuze als je je humeur wilt verbeteren en meer alert en energiek wilt zijn. Als je het combineert met rood, zal je de hele dag wakker en alert zijn. Oranje stimuleert de mentale activiteit en is dus goed voor wanneer je moet studeren en het stimuleert je eetlust ook nog eens.