7 voordelen van een plant in huis hebben

· 3 december 2017
Je haalt iets uit elke plant in huis, of het nu iets moois is dat je aan je huis toevoegt, waarmee je je fysieke of emotionele gezondheid verbetert, of dat het gaat om goede energie aantrekken.

Huisplanten zien er niet alleen maar mooi uit. Ze zijn ook goed voor je, fysiek en emotioneel. In dit artikel vertellen we je 7 voordelen van een plant in huis hebben.

Vind de goede plant voor jouw specifieke ruimte en de tijd die je eraan kunt besteden. Neem ze dan mee naar huis en geniet van de volgende voordelen:

1. Een plant in huis zuivert de lucht

In 1989 deden wetenschappers van NASA onderzoek  naar de beste planten om de lucht binnen te zuiveren. Dit is een belangrijk punt om te onthouden, omdat we elke dag aan allerlei verontreinigde stoffen worden blootgesteld. Rekening houdend met de luchtkwaliteit in afgesloten ruimtes en welke planten je zou kunnen kopen, waren dit hun aanbevelingen:

 • Bamboepalm: Hij is makkelijk te onderhouden en vermindert de levels van formaldehyde (een chemisch product dat alom gebruikt wordt als bacteriewerend middel en conserveringsmiddel).
 • Arecapalm: Geweldig voor in huis en op kantoor. Deze plant groeit langzaam, heeft weinig water nodig en heeft bladeren die uitstekend geschikt zijn om de lucht te zuiveren.
 • Ficus: Een topper voor het verwijderen van chemicaliën uit de lucht. Deze plant heeft een veelzijdige aanblik, met veel verschillende vormen, stammen en formaten.

Bekijk dit ook: 8 kamerplanten die de lucht in je huis zuiveren en gezond houden

2. Een plant in huis maakt je blij

Een plant in huis maakt je blij

Sommige mensen beweren dat planten het vermogen hebben om je humeur te beïnvloeden.

Als je een gevoelig mens bent en voelt dat levende dingen positieve en negatieve energie afgeven, dan zijn deze planten ideaal voor jou:

 • Viooltjes: Deze zijn ideaal als er problemen en ruzies in je huis zijn. Ze zullen je helpen om de rust te bewaren en om stress te verminderen.
 • Klimop: Het wordt gezegd dat klimop in je huis je geluk brengt.
 • Anthurium: Ook bekend als ‘mannelijke blijheid’. Het wordt aanbevolen voor de vruchtbaarheid bij mannen en voor het verhogen van het libido.

3. Een plant in huis is goed voor je mentale gezondheid

Zorgen voor een plant in huis of voor meerdere planten, maakt je hoofd leeg. Het inspireert liefde en affectie. En nog belangrijker, het helpt je bij stress en nervositeit.

Als je de mogelijkheid hebt, leg dan een tuin of tuintje aan. Tuinieren is een bezigheid waarmee je calorieën verbrandt, die je zintuigen stimuleert terwijl je in de grond werkt en die je creativiteit activeert.

4. Een plant in huis dempt lawaai

Minder lawaai door een plant in huis

Behalve dat ze de lucht zuiveren, hebben planten ook de eigenschap dat ze als geluiddempers werken. Dat is waarom je vaak veel groen en vegetatie om gebouwen heen geplant ziet. Het maakt de aanblik mooi, maar het houdt ook het verkeerslawaai buiten de deur.

5. Een plant in huis heeft een kalmerend effect

Je kunt ook gebruik maken van de barmhartigheid van de natuur en planten kweken die je kunnen helpen in een nerveuze tijd:

 • Hertshooi: Omdat het hypericum (een antibioticum en inhibitor) bevat, wordt deze plant aangeraden voor het bestrijden van depressies, nervositeit, slapeloosheid en de emotionele symptomen van menopauze.
 • Passiebloem: Dit kruid heeft een kalmerend effect, stimuleert ontspanning en helpt tegen de symptomen van nervositeit en angst.
 • Valeriaan: Deze plant is geweldig je stresslevels te verminderen, te helpen om in slaap te vallen, je hartslag te stabiliseren en je je beter te laten voelen als je verdrietig of overstuur bent.

Bekijk dit ook eens: Angst verlichten en zenuwen kalmeren met 9 kruiden

6. Een plant in huis helpt je om je te concentreren

De natuur werkt rustgevend

Er zijn planten die nervositeit en stress verminderen. Sterker nog, er zijn zelfs planten die je concentratie verbeteren.

Of je ze nu gebruikt in theeën, aromatherapie of zelfs in je bad, deze kruiden zijn de perfecte manier om je brein op een natuurlijke manier te stimuleren:

 • Rozemarijn: Deze heeft vele eigenschappen die goed voor je gezondheid zijn en je geheugen stimuleren is daar één van.
 • Citroenmelisse: Stimuleert je mentale focus en helpt bij verdriet en slapeloosheid.
 • Marshmallow plant: De typische kalmerende plant. Hij bevat een substantie die ook helpt om je geheugen te verbeteren.

7. Een plant in huis is een bron van positieve energie

Sommige stromingen van filosofische gedachten, zoals feng shui, beweren dat bepaalde planten positieve energie aantrekken.

Dus maak van je huis een magneet voor positieve energie met de volgende planten:

 • Lavendel: Ideaal voor mensen die lijden aan slapenloosheid. Lavendel stimuleert gebalanceerde energie en een gevoel van welzijn.
 • Varens: Ze bieden bescherming en vergroten je eigenwaarde. Neem deze plant in huis als je een relatie verbreekt.
 • Ganzenbloem: Deze plant geeft een gevoel van welzijn af aan iedereen in huis.

Zoals je ziet, is het heel erg goed om een plant in huis te hebben of om meerdere planten in huis te hebben, los van wat je gelooft. Je haalt iets uit elke plant in huis. Of het nu iets moois is dat je aan je huis toevoegt, een middel is om je fysieke of emotionele gezondheid verbeteren of om goede energie aan te trekken.