Slapeloosheid bestrijden op natuurlijke wijze met 8 voedingsmiddelen

Heb je de laatste tijd problemen met slapen? We geven je een lijst van voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Je zult de positieve effecten hiervan snel merken!
Slapeloosheid bestrijden op natuurlijke wijze met 8 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je last van slapeloosheid? Wist je dat slapeloosheid bestrijden op natuurlijke wijze gewoon mogelijk is? Een goede slaapkwaliteit is immers fundamenteel voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Goed slapen zorgt ervoor dat je de opslag van energie kan vernieuwen.

Veel mensen negeren het belang van slaap. Het is echter essentieel het lichaam de kans te geven een reeks functies uit te voeren waartoe het op andere momenten van de dag niet in staat is.

Slapeloosheid bestrijden en het belang hiervan

De voorbije jaren is het aantal mensen met slaapproblemen gestegen. Spijtig genoeg zijn ook het aantal soorten slaapstoornissen vermeerdert.

Velen geloven dat het normaal is om niet goed te slapen. Ze zouden echter meer aandacht moeten besteden aan de gevolgen. Slaapproblemen kunnen zowel op korte en lange termijn schade veroorzaken.

Sommige mensen merken het misschien niet bij zichzelf, maar de irritatie en het verlies van productiviteit die ze ervaren na onvoldoende slaap heeft wel degelijk te maken met deze aandoening.

Als je slapeloosheid niet aanpakt, zal het bovendien het risico op ernstigere aandoeningen verhogen. Die zullen je cognitieve en cardiovasculaire gezondheid aantasten.

Gelukkig bestaan er heel wat voedingsmiddelen die kunnen helpen om slapeloosheid te behandelen. Je hoeft dus je toevlucht niet te nemen tot medicatie. Eet de volgende voedingswaren regelmatig; ze zullen helpen om je lichaam te ontspannen en je slaapgewoonten te verbeteren.

Wil je je slapeloosheid bestrijden? Ben je klaar om deze voedingsmiddelen te leren kennen?

1. Warme melk

Warme melk

Wil je slapeloosheid bestrijden? Begin dan met warme melk voordat je gaat slapen. Het is een van de beste natuurlijke remedies tegen slapeloosheid. Het is niet alleen lekker: het bevat ook de natuurlijke bestanddelen die slaap en rust stimuleren.

Melk bevat een grote hoeveelheid tryptofaan. Dat is een belangrijk aminozuur dat de productie van melatonine en van serotonine stimuleert. Dat zijn twee essentiële hersenchemicaliën voor een gezonde slaapcyclus.

2. Noten

Noten zijn rijk aan calorieën en gezonde vetten, maar ze zijn ook een belangrijke bron van melatonine. Dat is een bestanddeel dat de hersenen zegt dat het tijd is om te slapen. Eet dus een handvol amandelen of andere noten voordat je gaat slapen.

 • Ze verminderen stress
 • Ze verlichten een hongergevoel
 • Noten helpen je om te slapen.
 • Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je gezoete noten of pralines eet. Die zijn namelijk ongezond.

3. Gekookte eieren

Gekookt ei

Een van de factoren die een rol kan spelen bij slapeloosheid, is een hongergevoel of de hunkering naar eten. Dit kan ‘s nachts je slaap verstoren.

Eet voeding met veel eiwit, zoals een gekookt ei. Dat kan helpen om langer een verzadigd gevoel te hebben. Op die manier zal honger je niet overvallen terwijl je slaapt. Voeg dus wat eieren toe aan je avondeten, samen met groenten of een andere etenswaar die makkelijk verteerd wordt.

4. Honing

Biologische honing wordt overal in de wereld gebruikt als natuurlijke zoetstof. Het is ook het meest aanbevolen product om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

 • Honing bevat glucose.
 • Glucose is een soort natuurlijke suiker die aan de hersenen het signaal geeft om de productie van orexine te vertragen.
 • Orexine speelt een rol in het wakker zijn.
 • Het bevat ook natuurlijke kalmerende elementen die de hersenen doen ontspannen. Dit zal je helpen om goed te rusten, zonder onderbreking.

5. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt

Net als melk is Griekse yoghurt een gezonde bron van tryptofaan. Dit aminozuur speelt een rol bij de slaap.

 • Deze yoghurt bevat ook een belangrijke hoeveelheid calcium en kalium. Dit zijn twee mineralen die helpen om de spieren te ontspannen en stress te bestrijden.
 • Het bevat echter weinig lactose en weinig suiker, wat bij gewone yoghurt wel het geval is.
 • Griekse yoghurt bevat ook meer eiwit van een hoge kwaliteit.

6. Donkere chocolade

Donkere chocolade met mate eten, is tegenwoordig een gezonde gewoonte geworden. Het ondersteunt zowel de lichamelijke als de emotionele gezondheid.

Het is een goede bron van antioxidanten en andere actieve bestanddelen. Deze beschermen je lichaam tegen meerdere aandoeningen die in verband staan met veroudering van lichaamscellen.

Eet een klein beetje donkere chocolade voordat je gaat slapen. Het zal je helpen om slapeloosheid te behandelen. Dat komt omdat het de productie van serotonine stimuleert. Serotonine is een hormoon dat het lichaam en de geest doet ontspannen.

7. Eet bananen om slapeloosheid aan te pakken

Slapeloosheid bestrijden met banaan

Bananen worden beschouwd als de “beste slaappil.” Ze wekken niet alleen de slaap op, maar ze veroorzaken bovendien geen enkele vorm van afhankelijkheid of ongewenste bijwerkingen.

De kwaliteit van hun voedingswaarde is ook heel groot, wat bananen tot een supervoedingsmiddel maakt. Zo weten we dat ze grote hoeveelheden tryptofaan en gezonde mineralen bevatten. Slapeloosheid bestrijden met bananen is dus een geweldig idee!

Dit is ook een interessant artikel:
Top tien gezondheidsvoordelen van bananen

8. Kip

Kip is een andere gezonde bron van tryptofaanDe effecten zijn zelfs sterker als je kip in de namiddag eet. Combineer het met volkoren brood en groenten, en je zult als een roosje slapen naderhand.

Heb je de laatste tijd problemen met slapen? Eet meer van de voedingsmiddelen die we in dit artikel hebben voorgesteld. Je zal zelf merken welke voordelen ze bieden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.