Negen natuurlijke middeltjes voor een goede nachtrust

Om ’s nachts goed te kunnen slapen is het belangrijk om minstens twee uur voordat je naar bed gaat niets meer te eten. Op die manier heeft ons lichaam voldoende tijd om ons eten te verteren en zal dit proces onze rust niet te verstoren.
Negen natuurlijke middeltjes voor een goede nachtrust

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Slapen is voor zowel onze lichamelijke als onze mentale gezondheid een van onze meest belangrijke biologische functies. Het is dus van belang om voor een goede nachtrust te zorgen.

Hoewel veel mensen dit negeren, voert ons lichaam tijdens dit moment van rust allerlei verschillende taken uit. Deze taken zijn vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat onze organen naar behoren functioneren en onze emotionele gezondheid in orde blijft.

Het probleem is dat onze moderne levensstijlen bijna altijd moeilijkheden veroorzaken die weerspiegeld worden in ons humeur en onze algehele gezondheid.

Slapeloosheid en slaapstoornissen zijn nauw verbonden aan een gebrek aan concentratie, prikkelbaarheid, depressie en nog een hele reeks andere aandoeningen die onze levenskwaliteit kunnen beïnvloeden. 

Daarom is het belangrijk om jezelf op de hoogte te brengen en gewoontes aan te leren die je slaapkwaliteit binnen korte tijd kunnen verbeteren.

Er bestaan genoeg natuurlijke middelen die ervoor kunnen zorgen dat je een goede nachtrust krijgt. Hieronder vind je negen van deze slaapbevorderende voedingsmiddelen. Probeer ze zelf eens!

9 natuurlijke middelen voor een goede nachtrust

1. Melk

Melk

Warme melk is een van de meest effectieve middelen tegen slapeloosheid en slaapproblemen. Dit komt door het hoge gehalte calcium en tryptofaan dat melk bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, bevordert.

Om hier van te kunnen profiteren is het al voldoende om vlak voor het slapengaan een kopje warme melk te drinken.   

2. Kropsla

Een heerlijke salade van verse kropsla en andere ingrediënten is een goed natuurlijk alternatief voor medicijnen die bedoeld zijn om factoren die je nachtrust verstoren tegen te gaan.

Kropsla heeft ontspannende en pijnstillende eigenschappen die spanning in de spieren, hoofdpijn en stress kunnen verminderen.

3. Valeriaan

Valeriaan

De kalmerende eigenschappen die valeriaan heeft zijn inmiddels wetenschappelijk bewezen. Veel farmaceutische bedrijven maken daarom gebruik van valeriaan om medicijnen te produceren die slapeloosheid, depressie en pijn tegen kunnen gaan.

Valeriaanextracten of -infusies kunnen helpen om ons gevoel van welzijn te bevorderen en ervoor te zorgen dat ons lichaam meer slaaphormonen aanmaakt.

De wortel van deze plant bevat actieve bestanddelen die onder andere:

 • De spieren kunnen ontspannen
 • Bijdragen aan onze emotionele balans
 • Onze nachtrust bevorderen

4. Amandelen

Amandelen en gedroogd fruit kunnen ons helpen om te slapen zonder onderbrekingen. Dit is te danken aan het gehalte tryptofaan dat deze voedingsmiddelen bevatten. Tryptofaan is namelijk een aminozuur dat de aanmaak van melatonine bevordert.

Bovendien zouden amandelen een aanzienlijke hoeveelheid magnesium bieden, een essentieel mineraal dat de spieren ontspant en slaap bevordert.

5. Honing

Honing

Honing bevat een natuurlijke suiker die een seintje aan de hersenen geeft wanneer het tijd is om minder orexin-A te gaan gebruiken. Orexin-A zorgt ervoor dat je niet in staat bent om te slapen zonder onderbrekingen.

 • Drink daarom voor het slapengaan een glas warm water of een kopje thee met een beetje honing erin.

Misschien ook interessant om te lezen:
Warm water met honing: vijf redenen om het te drinken

6. Pure chocola

Een kleine hoeveelheid pure chocola geeft het lichaam een extra dosis antioxidanten die goed zijn voor de slaapkwaliteit.

Dit heerlijke product stimuleert de aanmaak van serotonine, een hormoon dat zowel lichaam als geest ontspant.

7. Bananen

Banaan

Veel natuurlijke gezondheidsdeskundigen geven aan dat bananen het beste medicijn zijn voor een goede nachtrust.

Het voordeel dat natuurlijke middelen bieden in tegenstelling tot conventionele middelen is dat ze geen ongewenste bijwerkingen veroorzaken en dat ze een hoop voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor de gezondheid.

Bananen zijn een natuurlijke bron van tryptofaan en stimuleren de aanmaak van serotonine. Bovendien bevatten ze een hoop kalium en magnesium, twee essentiële mineralen die de spieren en het zenuwstelsel ontspannen.

8. Passiebloem

Passiebloem is een traditioneel kruid dat binnen veel culturen gebruikt wordt om de zenuwen te kalmeren en slaap op te wekken. Het bevat een actief bestanddeel dat ook wel harmine genoemd wordt en de aanmaak van zowel serotonine als melatonine bevordert.

Passiebloem veroorzaakt geen negatieve reacties in ons zenuwstelsel en zowel kinderen als volwassenen kunnen in stressvolle of gespannen situaties of wanneer ze last hebben van slaapproblemen gebruik maken van passiebloemthee.

Gebruik middeltjes van passiebloem echter niet te vaak, aangezien ze er dan juist voor kunnen zorgen dat je de hele dag door slaperig zal zijn.

9. Kamille

Een kamille-extract of een infusie van kamille kan helpen om spanningen in het lichaam te verminderen en heeft een kalmerende werking, wat bijdraagt aan een goede nachtrust.

Deze middeltjes zijn erg mild voor het lichaam en hebben eigenschappen die stress, pijn en spijsverteringsproblemen kunnen verlichten.

Onthoud dat het voor een goede nachtrust niet alleen belangrijk is om deze natuurlijke middeltjes te consumeren, maar ook om ervoor te zorgen dat de atmosfeer in je slaapkamer aangenaam en comfortabel is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ghorbani, A., Rakhshandeh, H., & Sadeghnia, H. R. (2013). Potentiating Effects of Lactuca sativa on Pentobarbital-Induced Sleep. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 12(2), 401-6.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813237/
 • Kitano, N., Tsunoda, K., Tsuji, T., Osuka, Y., Jindo, T., Tanaka, K., & Okura, T. (2014). Association between difficulty initiating sleep in older adults and the combination of leisure-time physical activity and consumption of milk and milk products: a cross-sectional study. BMC geriatrics, 14, 118. doi:10.1186/1471-2318-14-118
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247642/
 • Zeng, Y., Yang, J., Du, J., Pu, X., Yang, X., Yang, S., & Yang, T. (2014). Strategies of Functional Foods Promote Sleep in Human Being. Current signal transduction therapy, 9(3), 148-155.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440346/
 • Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine, 119(12), 1005-12.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
 • Meng, X., Li, Y., Li, S., Zhou, Y., Gan, R. Y., Xu, D. P., & Li, H. B. (2017). Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. Nutrients, 9(4), 367. doi:10.3390/nu9040367
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409706/
 • Zick, S. M., Wright, B. D., Sen, A., & Arnedt, J. T. (2011). Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: a randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine, 11, 78. doi:10.1186/1472-6882-11-78
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.