Twaalf ongebruikelijke manieren om bier te gebruiken

Om te profiteren van de voordelen die bier biedt voor je lichaam, is het van belang om er verantwoord en gematigd van te genieten, aangezien een overdaad aan bier alleen maar nadelen biedt.
Twaalf ongebruikelijke manieren om bier te gebruiken

Laatste update: 06 februari, 2019

Bier heeft een verscheidenheid aan eigenschappen. Het is niet alleen verfrissend en goed voor het lichaam, maar er bestaan ook verschillende, ongebruikelijke manieren om bier te gebruiken.

Je hoeft hiervoor echter helemaal niet de duurste soort in huis te halen. Het bier dat ze verkopen bij de supermarkt is namelijk prima te gebruiken voor alle verrassende doeleinden die we hieronder zullen bespreken.

Ongebruikelijke manieren om bier te gebruiken

1. Om je haar zachter te maken

Dankzij het mout dat en de lupuline die bier bevat, kan het je haar beschermen en herstellen en ervoor zorgen dat het heerlijk zacht wordt en supermooi gaat glanzen.

Instructies

 • Giet het bier over in een kom en laat het een paar uur staan, zodat het koolzuur kan verdampen.
 • Was dan je haar zoals gebruikelijk en breng daarna het bier erop aan en laat het een paar minuten zijn werk doen.
 • Spoel het er daarna uit met voldoende water en gebruik een conditioner om je haar nog zachter te maken en de biergeur te elimineren.

2. Vlekkenverwijderaar

Wijnvlekken verwijderen is een van de manieren om bier te gebruiken

Bier is ook een geweldig middel om vlekken te verwijderen, zelfs hardnekkige vlekken zoals rode wijnvlekken.

Instructies

 • Doop simpelweg een spons in wat bier en gebruik dit vervolgens om de vlek eruit te schrobben. Laat het bier even opdrogen en herhaal als nodig is hetzelfde proces daarna nog een keer tot de vlek weg is.

3. Insecticide

Insecten komen op bier af vanwege de geur die het heeft, maar je kunt ook van dit gegeven gebruik maken om insecten af te stoten.

Instructies

 • Giet eerst een beetje bier over in een kopje, dek het kopje af met wat plasticfolie en prik hier een paar gaatjes is.
 • Laat het vervolgens zo een dag staan. De volgende keer dat je weer gaat kijken, zullen er zeker een paar insecten in zitten.

4. Marinade voor vlees

Grote stukken rood vlees

Chef-koks maken soms gebruik van bier om hun vlees te marineren, aangezien bier in staat is om vlees zachter te maken, te conserveren en meer smaak te geven.

Instructies

 • Pak het stuk vlees dat je wil marineren en leg het in een schaal. Giet er vervolgens een ruime hoeveelheid bier overheen.
 • Dek de schaal daarna af met plasticfolie en laat het samen minstens twee uur in de koelkast staan.

5. Laat je potten en pannen glanzen

Het zuur in bier is perfect om ervoor te zorgen dat je stalen en koperen potten en pannen weer stralend gaan glanzen.

Deze trucs kunnen heel nuttig zijn als je pannen niet te beschadigd zijn om nog bruikbaar te zijn. Als dat wel zo is, kun je ze beter weg doen… Lees meer.

5. Hout schoonmaken

Bier gebruiken om hout schoon te maken

Bier kan ervoor zorgen dat houten meubilair weer mooi gaat glanzen. Bovendien zal het helpen te voorkomen dat het er oud en versleten uitziet.

7. Verroeste schroeven loskrijgen

Daarnaast kan het zuur in bier ook helpen om het roest op schroeven op te lossen.

Instructies

 • Giet het bier simpelweg over de schroeven heen en laat het een paar minuten zijn werk doen.

8. Kom van die bruine plekken op je gazon af

Mooi groen gras

Vanwege de gefermenteerde suikers die bier bevat, fungeert deze drank als een geweldige natuurlijke meststof voor de planten in je tuin.

Instructies

 • Maak je gazon nat met een beetje bier. Dit zal de groei van nieuwe grassprieten stimuleren en schimmels bestrijden, waardoor je gazon een prachtige groene kleur krijgt.

9. Houd slakken op afstand

Slakken zijn een ware kopzorg als je een tuin hebt en deze tuin graag mooi en vruchtbaar wilt houden. Om te voorkomen dat slakken al je planten opeten, kun je de volgende stappen opvolgen:

 • Giet een ruime hoeveelheid bier over in een pot.
 • Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is dat er voldoende bier in past, zodat het niet erg snel verdampt. Dek de pot niet af.
 • Begraaf de pot onder de grond op een plek waar je vaak slakken tegenkomt.
 • De slakken komen op de geur van de bier af en kruipen zo recht de pot in.

Kruiden zijn de makkelijkste en meest effectieve manier om insecten af te weren. Het enige wat je nodig hebt is een paar potjes met daarin verschillende soorten kruiden, die er tegelijkertijd ook nog eens voor zullen zorgen dat je huis heerlijk ruikt… Lees meer.

10. Als kunstmest

Vrouw die verschillende bloemen plant

De voedingsstoffen die biergist bevat, worden al eeuwen lang gebruikt om ervoor te zorgen dat planten sneller groeien.

Instructies

Het is zeer makkelijk om te gebruiken:

 • Sprenkel eerst een beetje bier op de aarde rond de wortels van je planten.
 • Herhaal dit vervolgens een keer per dag.

11. Slapeloosheid bestrijden is een van de manieren om bier te gebruiken

Het lupuline dat bier bevat, is daarentegen juist zeer goed om slapeloosheid tegen te gaan en de nachtrust te bevorderen.

Instructies

 • Laat je kussenslopen, voordat je ze gaat wassen, in het vervolg eerst eens even weken in een mengsel van water en bier.

12. Voor sterkere botten

Vrouw die last heeft van pijn in haar rug

Dankzij het hoge gehalte silicoon dat bier bevat, kan een matige consumptie ervan helpen om je lichaam sterker te maken. Silicoon is namelijk een mineraal dat essentieel is voor de vorming van lichaamsweefsel, spieren en botten.

13. Voor een sterker immuunsysteem

Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd in Spanje, kan bier helpen om de werking van het immuunsysteem te bevorderenHiervoor zou bier echter wel met mate moeten worden geconsumeerd, en volgens het onderzoek waren de resultaten vooral merkbaar bij vrouwen. Wellicht ook interessant voor jou

Insecten bestrijden zonder giftige chemicaliën
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Insecten bestrijden zonder giftige chemicaliën

Sommige insecten zijn zo hardnekkig dat het moeilijk is om van ze af te komen. Toch is het mogelijk en dat nog wel met volledig natuurlijke middele...