Voorkom dat eten aan je pannen blijft plakken

Als het mogelijk is, probeer je pannen dan niet op elkaar te stapelen wanneer je ze opbergt. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je de anti-aanbaklaag beschadigt.
Voorkom dat eten aan je pannen blijft plakken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is geen geheim dat karweitjes in de keuken vaak het lastigst zijn wanneer je je huis moet schoonmaken. Vooral pannen kunnen lastig zijn om weer schoon te maken.

Deze karweitjes moeten vaak meerdere keren per dag worden gedaan en kunnen soms veel tijd kosten – vooral wanneer het tijd is om alles weer op te bergen in de kleine kastjes in je keuken.

Mensen die van koken houden, weten allemaal trucjes om bepaalde taakjes een stuk makkelijker te maken. Voor andere mensen veroorzaken deze taakjes echter alleen maar een hoop stress.

Wanneer het bijvoorbeeld tijd is om de pannen die je hebt gebruikt schoon te maken, komt het vaak voor dat de pannen vol vettigheid en aangebakken voedselresten zitten. Niets is zo erg als een hoop tijd besteden aan het bereiden van een heerlijk gerecht om er vervolgens achter te komen dat al het eten aan de pan is gaan plakken.

Om je te helpen enkele van deze ongemakken in het vervolg te voorkomen, delen we in dit artikel negen interessante trucjes om te voorkomen dat eten aan je pannen gaat plakken. Let goed op!

1. Gebruik olijfolie

Olijfolie

Een beetje olijfolie in je pan doen is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat eten niet aan je pan blijft plakken.

  • Giet gewoon een beetje olie in de pan die je gaat gebruiken.
  • Verspreid de olie met een velletje keukenpapier.

Zorg ervoor dat je vooral de delen waar eten doorgaans blijft plakken goed invet.

Wacht voordat je het eten in de pan doet om te bakken tot de pan goed heet is. Zorg er natuurlijk ook voor dat de olie niet verbrandt.

Misschien ook interessant om te lezen:
10 nieuwe manieren om olijfolie te gebruiken

2. Voeg een beetje zout toe

Aan potten en pannen die gemaakt zijn van aluminium blijft doorgaans meer eten plakken, vanwege het poreuze materiaal. Om dit probleem te vermijden, kun je het volgende doen:

  • Smeer de pot of pan in met een beetje zonnebloemolie.
  • Strooi hier vervolgens een beetje zout overheen.
  • Zorg ervoor dat het goed verdeeld is over de hele bodem.

Gebruik echter niet te veel zout, hierdoor zou namelijk ook je gerecht te zout kunnen worden. Als je bang bent dat je te veel zout hebt gebruikt, probeer dan gewoon een beetje zout weg te vegen met wat keukenpapier voordat je de pan op het vuur zet.

3. Gebruik appelazijn

Appelazijn

Aluminium pannen en pannen gemaakt van andere poreuze materialen hebben een beschermlaagje nodig. Dit zorgt ervoor dat eten niet aanbakt.

Als de pan zelf geen anti-aanbaklaag heeft, dan kun je ook het volgende proberen:

  • Doe een beetje olie in de pan.
  • Verwarm de olie.
  • Voeg vervolgens een beetje appelazijn toe. 

Zorg ervoor dat het vuur laag staat en laat de appelazijn volledig verdampen voordat je begint met koken.

4. Gebruik echte boter

Echte boter bevat voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, maar ook vettige bestanddelen die het heel makkelijk maken om te koken zonder dat al het eten aan je pannen blijft plakken. 

Afhankelijk van hoe de boter gemaakt is en waar de ingrediënten vandaan komen, kan boter een goede bron zijn van essentiële vetzuren, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Gebruik een kleine theelepel boter om je pannen in te vetten. Doe dit voordat je dingen gaat bereiden als eieren, worstjes of andere soortgelijke producten.

Om te voorkomen dat de producten aanbranden, is het belangrijk om het vuur laag te houden en een snufje zout toe te voegen.

5. Gebruik geen keukengerei van metaal

Olie

Gebruik nooit metalen lepels of ander keukengerei om dingen uit pannen te halen of in je eten te roeren wanneer het nog in de pan zit, met name wanneer de pan een anti-aanbaklaag heeft. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de pannen sneller beschadigd raken.

Koop in plaats daarvan keukengerei gemaakt van hout, plastic of silicone, zodat het geen krassen kan maken in de bodem van je pannen en eten dus ook niet zal blijven plakken.

6. Gebruik geen schuursponsjes

Zowel schuursponsjes als metalen sponsjes kunnen de anti-aanbaklaag op aluminium pannen beschadigen. Gebruik zachte sponsjes of vaatdoeken om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk in goede staat blijven.

7. Probeer je potten en pannen niet op elkaar te stapelen

Pannen Ophangen

Als je potten en pannen van teflon zijn, probeer ze dan nooit op elkaar te stapelen wanneer je ze opbergt. Dit materiaal is namelijk erg kwetsbaar en kan gemakkelijk beschadigd raken.

8. Droog je pannen goed af voordat je ze opbergt

Nadat je je pan hebt afgewassen, is het belangrijk om het goed af te drogen voordat je het in je keukenkastjes opbergt. Wanneer het nog vochtig is kan er makkelijker schimmel ontstaan, waardoor eten alleen maar meer aan je pan blijft plakken.

9. Zorg ervoor dat de bodem van de pan vettig blijft

Pan Invetten

De voornaamste truc om te voorkomen dat eten aan je pan blijft plakken, is ervoor zorgen dat de bodem tijdens het koken goed vettig blijft. Als je merkt dat de pan droog begint te worden, kun je nog wat olie toevoegen. Zorg ervoor dat de olie evenredig verdeeld is.

Probeer deze tips de volgende keer dat je gaat koken eens toe te passen. Je zult zien dat je met gemak heerlijke gerechten kunt bereiden zonder dat de helft ervan aan je pannen blijft pakken.

Je zult niet alleen perfecte maaltijden op tafel kunnen zetten, maar ook een hoop tijd besparen wanneer je de pannen moet afwassen en je pannen veel beter vlekkeloos schoon krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.