Welke olie is het beste om in te bakken?

22 oktober 2018
Bakken in bepaalde oliën kan leiden tot verschillende serieuze gezondheidsproblemen. Leer in dit artikel welke oliën het beste zijn om in te bakken.

Tijdens de afgelopen decennia hebben vetten een slechte reputatie gekregen. Vetten zijn een van de meest voorkomende oorzaken voor overgewicht en obesitas en een aantal andere serieuze gezondheidsproblemen. Welke oliën zijn het beste om mee te bakken?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er ook gezonde vetten zijn die je in bepaalde hoeveelheden moet consumeren om je lichaam en organen goed functionerend te houden.

Een van de grootste bronnen van vet in je dieet is de olie die je gebruikt om te bakken. De meeste oliën zijn plantaardig van origine, maar er zijn er ook die dierlijke vetten bevatten. Oliën die dierlijke vetten bevatten zijn het slechtst voor je gezondheid.

Veel mensen denken dat plantaardige oliën automatisch gezond zijn. Er zijn echter oliën die geproduceerd worden met behulp van ongezonde verwerkingsmethodes.

Als je niet zo goed weet welke olie je zou moeten gebruiken om te koken of te bakken, geven we je in het volgende artikel een lijst die de verschillen laat zien tussen de goede en slechte oliën, dus blijf lezen!

De beste olie om in te bakken

Oliën die niet slecht zijn voor je gezondheid, zijn degene die meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten, die bekend staan als de “goede vetten”.

Olijfolie

 Olijfolie

Zonder twijfel is olijfolie de gezondste olie om in te bakken. Het is een basisingrediënt in de Mediterrane keuken en is een enkelvoudig onverzadigd vet dat over geweldige voordelen voor de gezondheid beschikt.

Het beste kun je onbewerkte olijfolie kopen, die op koelere temperaturen is geperst. Het verkoelingsproces helpt bij het behouden van de polyfenolen die goed zijn voor je gezondheid.

Lees ook: 10 nieuwe manieren om olijfolie te gebruiken

Kokosolie

Ondanks dat het hoge gehalte verzadigde vetten het een slechte reputatie heeft gegeven, hebben recente studies aangetoond dat kokosolie eigenlijk heel goed voor je is.

De meeste verzadigde vetten die in deze olie zitten staan bekend als triglyceriden. Je lichaam is in staat dit om te zetten naar energie in plaats van lichaamsvet.

Kokosolie bevat antibiotische en antibacteriële eigenschappen die je lichaam beschermen tegen verschillende ziekteverwekkers. Het is ook een bron van energie voor de hersenen en draagt bij tot het behouden van een gezond lichaam. Pas op voor oververhitting van de kokosolie en combineer het niet met andere soorten olie. Als je dit in je achterhoofd houdt kan je het prima gebruiken om in te bakken.

Sesamolie

Sesamzaad en sesamolie

Deze olie wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken en is een bron van enkelvoudig onverzadigde vetten. Zijn grootste voordelen worden veroorzaakt door het grote aantal antioxidanten, die zelfs bij blootstelling aan extreme warmte nog in tact blijven.

Sesamolie bevat ook fosfatidylcholine, een voedingstof die in verband wordt gebracht met gezonde hersenen. Toch moet je oppassen met veelvuldig gebruik van sesamolie, omdat het ook omega 6-vetzuren bevat.

De slechtste olie om in te bakken

De meeste goedkope plantaardige oliën bestaan uit “slechte vetten”, ook bekend als verzadigde vetten of transvetten.

Het gebruik van deze oliën staat bekend als een van de belangrijkste oorzaken van problemen met te hoog cholesterol.

Sojaolie

Sojaolie en sojabonen

Sojaolie is blootgesteld aan een hydrogeneringsproces om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te stabiliseren. Helaas veroorzaakt dit proces ook dat het een ongezonde olie is om mee te bakken.

Om ervoor te zorgen dat het geen schade toebrengt aan de gezondheid, moet je kiezen voor biologische sojaolie.

Margarine

Ooit dacht men dat margarine gezonder was dan boter, omdat het plantaardig is, maar een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat het eigenlijk nog slechter is vanwege de hoge concentraties transvet.

Om margarine te maken worden vetten blootgesteld aan een hydrogeneringsproces, waardoor het er romig en lekker uit komt te zien. Hierdoor wordt het ook schadelijk voor de gezondheid, vooral als je het gebruikt bij het koken op hoge temperaturen.

Wij raden aan: Suiker vermijden heeft de volgende positieve effecten

Vet

Een schaaltje met boter

Vet wordt in veel landen gebruikt om te bakken, omdat het een herkenbare smaak heeft. Ondanks dit gegeven staat het onderaan de lijst vanwege het hoge gehalte verzadigde vetten, waardoor je slagaderen verstopt raken en je cholesterol te hoog wordt.