Zo houd je hoog cholesterol natuurlijk onder controle

12 februari 2016
Als je cholesterol onder controle wilt houden en verlagen, dan is het vereist dat je een gebalanceerd dieet volgt, slechte gewoontes zoals tabak en alcohol vermijdt en regelmatig beweegt.

Cholesterol is een type vet, ook wel bekend als een lipide, dat natuurlijk in het lichaam gevonden kan worden, waar het nodig is om vele vitale functies uit te voeren. Het kan zowel bij mensen als dieren gevonden worden in de hersenen, de lever, ons zenuwstelsel, het bloed en de gal. Daarom raden experts aan om de consumptie van dierlijke producten te vermijden als een persoon een hoog cholesterol heeft.

De lever genereert het meeste cholesterol van het lichaam, terwijl de rest geconsumeerd wordt via ons dieet. Low-density lipoproteïne, wat ook wel bekend is als slecht cholesterol of LDL, is verantwoordelijk voor verstoppingen in onze slagaders, omdat het gedeponeerd wordt in de aderwanden en ernstige cardiovasculaire problemen en andere ziektes veroorzaakt. Het goede cholesterol dat het lichaam nodig heeft, is bekend als HDL of high-density lipoproteïne en het helpt bij het verwijderen van het slecht cholesterol die zorgt voor verstopping in onze slagaders en lever, waardoor het lichaam het kan verwijderen.

Alhoewel een hoog cholesterol veroorzaakt kan worden door verscheidene stoornissen of genetische factoren, ontwikkelt dit bij de meeste personen als gevolg van een slecht dieet en een zittende levensstijl. Om hoge cholesterol dus onder controle te houden en te voorkomen, is het belangrijk om bepaalde gewoontes en de voedingsmiddelen die we eten te veranderen.

Voedingsmiddelen om een hoog cholesterol onder controle te houden

Zoals we hierboven al vermeld hebben, spelen de voedingsmiddelen die we consumeren een belangrijke rol bij het voorkomen en onder controle houden van een hoog cholesterol. Een gezond dieet kan helpen om slecht cholesterol (LDL) te elimineren en HDL-waarden te verhogen. Hieronder zullen we een aantal voedingsmiddelen opnoemen die je cholesterol onder controle kunnen houden.

Vezels

Haver

De consumptie van plantaardige vezels, vooral oplosbare vezels, is essentieel om cholesterol onder controle te houden, omdat het bindt met de vetten en zodoende helpt om ze door de ingewanden te verwijderen. Plantaardige vezels kunnen gevonden worden in voedingsmiddelen zoals bonen, havermout, gerst en fruit, zoals appels. De sterkst aanbevolen voedingsmiddelen voor het verlagen van het cholesterol zijn haverzemelen en bruine rijst.

Vis

Experts raden aan om in ieder geval twee keer per week vis te eten, omdat het rijk is aan omega 3-vetzuren. Deze zijn uitstekend voor het helpen verwijderen van slecht cholesterol en triglyceriden in het bloed. Uiteraard zijn er ook andere voedingsmiddelen die omega 3-vetzuren bevatten, maar vis is een van de rijkste bronnen. Zalm, tonijn, sardientjes, haring en forel zijn vooral aanbevolen.

Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie kan helpen om het slechte LDL-cholesterol te verwijderen, zonder dat onze waarden van goed HDL-cholesterol aangepast wordt. Experts raden aan om twee eetlepels olijfolie per dag te consumeren.

Fruit- en groentesappen

Natuurlijke fruit- en groentesappen als een snack op het midden van de morgen kunnen helpen om de slechte cholesterolwaarden te verminderen. Deze kan je maken met verse groenten gecombineerd met fruit, of alleen fruit als je dat liever hebt. Het belangrijkste is dat je verse voedingsmiddelen gebruikt en bij voorkeur zonder toevoeging van suiker of kunstmatige zoetstoffen.

Sojaproteïne

Consumer Reports, de Amerikaanse variant van de Consumentenbond, geeft aan dat een dagelijkse consumptie van sojaproteïne kan helpen bij het verlagen van cholesterol tot wel 10%. Die hoeveelheid is gelijk aan twee of drie porties van producten zoals sojamelk, sojabonen of tofu.

Noten en volkoren granen

Noten

Noten en volkoren granen bevatten ingrediënten die voorkomen dat cholesterol opgenomen wordt in het bloed. Het is aanbevolen om drie porties per dag te eten, wat gelijk is aan ongeveer 450 gram.

Gezonde gewoontes om een hoog cholesterol onder controle te houden

De volgende gewoontes zijn ook belangrijk voor het onder controle houden en voorkomen van hoge waarden van slecht cholesterol. Een gezonde levensstijl zal je echter niet alleen helpen om slecht cholesterol te voorkomen, maar het zal je ook een beter kwaliteit van leven geven.

Stop met roken

Het gebruik van tabaksproducten verlaagt de waarden van goed cholesterol, waardoor het risico op bloedproppen verhoogt wordt. Rokers hebben vaak ook last van ernstige problemen, zoals atherosclerose, hartaanvallen en beroertes.

Voorkom een overmatige consumptie van alcohol

Alcohol

Een overmatige consumptie van alcohol verhoogt de triglyceridenwaarden in het bloed en maakt zware drinkers vatbaarder voor cardiovasculaire ziektes. Personen die gematigd alcohol consumeren hebben minder kans op deze problemen.

Beweeg regelmatig

Regelmatige fysieke beweging helpt om de waarden van goed cholesterol te verhogen, terwijl de slechte versie verwijderd wordt. Experts raden aan om minimaal 30 minuten per dag, vijf dagen in de week te bewegen. Uiteraard zullen personen die langer bewegen meer van de voordelen profiteren.

Elimineer junkfood

Veel junkfood eten zal zonder twijfel de slechte cholesterolwaarden in het bloed verhogen. Voorkom de consumptie van Franse frietjes, hamburgers, chips, gefrituurd en gepaneerd vlees, vet vlees, oliën en alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten of transvetten. De consumptie van alle soorten junkfood zal onvermijdelijk de slechte cholesterolwaarden verhogen.

Bekijk Ook