Interessante manieren om bananenschillen te gebruiken

Bananenschillen bevatten veel voedingsstoffen. Die kunnen ons helpen om verschillende kwalen te verlichten. We kunnen ze plaatselijk aanbrengen of een aftreksel van de schillen drinken.
Interessante manieren om bananenschillen te gebruiken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bananenschillen zijn meer dan alleen afval. Normaal gooien we ze weg nadat we het fruit gegeten hebben. Maar de waarheid is dat ze een belangrijke bron van voedingsstoffen zijn. Daarnaast kunnen we vele toepassingen noemen om bananenschillen te gebruiken.

De smaak van bananenschillen is niet zo lekker als het vruchtvlees. Maar ze bevatten veel vezels, antioxidanten en essentiële mineralen. Het is dus de moeite waard ze te hergebruiken.

Hoewel dit vaak vergeten wordt, zijn ze een honderd procent natuurlijke remedie die kan helpen om verschillende symptomen en aandoeningen te verlichten.

Bovendien bezitten ze ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Daarom kunnen ze helpen bij de behandeling van meerdere gezondheidsproblemen.

We weten dat veel mensen al deze positieve effecten niet kennen. We willen jou dus laten kennismaken met acht interessante manieren om bananenschillen te gebruiken.

Lees zeker verder!

8 manieren om bananenschillen te gebruiken

1. Ze bestrijden constipatie

Bestrijden van constipatie

Bananen zelf bevatten veel vezels. Maar het is belangrijk te onthouden dat de meeste vezels zich in de bananenschillen bevinden.

Gebruik ze om de darmbeweging te stimuleren. Dit ondersteunt het verteringsproces en voorkomt constipatie.

 • Je hoeft ze alleen maar toe te voegen aan smoothies of een aftreksel van de schillen te maken.

2. Gebruik ze om wratten te verwijderen

Het witte deel aan de binnenkant van de schillen bevat vezels, antioxidanten en zure bestanddelen. Die helpen om de zuurgraad van de huid te regelen. Dit zal een hulpmiddel zijn om lelijke wratten te verwijderen.

 • Om dit effect te bereiken leg je de schil bovenop de wrat. Maak het daarna vast met plakband.
 • Laat het een nacht inwerken. Herhaal elke dag deze behandeling tot de wrat verdwenen is.

3. Ze verzachten insectenbeten

Bananenschillen verzachten insectenbeten

Dankzij zijn ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen is dit natuurlijke ingrediënt een alternatief middeltje om de symptomen van insectenbeten te verminderen.

Breng het onmiddellijk aan. Want dit houdt de irritatie onder controle en verlicht de jeuk en de roodheid.

 • Wrijf twee tot drie keer per dag de bananenschillen op de getroffen zone.

4. Bananenschillen bestrijden vochtophoping

De schillen bevatten kalium. Dit bestanddeel is handig om het ontstekingsevenwicht in het lichaam te herstellen. Het gevolg is dat de vochtophoping in de lichaamsweefsels daalt.

De opname in het lichaam regelt het niveau van de elektrolyten. Zo vermindert de ontsteking in de spieren en de gewrichten.

 • Drink dagelijks twee tot drie koppen thee van bananenschil.

5. Zorg dragen voor je cardiovasculaire gezondheid

Zorg dragen voor je cardiovasculaire gezondheid

Misschien vind je dit moeilijk te geloven. Maar dit deel van de banaan dat je gewoonlijk weggooit, is een krachtig middel om een goede cardiovasculaire gezondheid te verzekeren.

Zijn natuurlijke vezels verminderen de opname van cholesterol. Maar dat is nog niet alles. De kalium en fosfor in bananenschillen helpen om de bloeddruk onder controle te houden.

 • We raden jou dus aan om bananenschillen minstens drie keer per week te gebruiken om thee van te maken.

6. Ze verminderen acne

In bananenschillen bevindt zich een grote hoeveelheid biologische zuren. Die elementen helpen om de zuurgraad van de huid te regelen. Ze zullen dus de ontwikkeling van acne en mee-eters verminderen.

Ze verwijderen ook de overtollige talg die zich in de poriën opbouwt. Dankzij de ontstekingsremmende effecten van de schillen worden de huidvlekken kleiner.

 • Neem de bananenschil. Wrijf dan het witte deel aan de binnenkant over de getroffen delen.
 • Laat het vijftien minuten inwerken en spoel het daarna af. Herhaal deze behandeling elke dag.

7. Kneuzingen verlichten

Bananenschillen gebruiken om kneuzingen te verlichten

Heb je je net gestoten en merk je dat je huid duidelijk blauwe plekken vertoont? Een manier om dit probleem te verhelpen is om bananenschillen op je huid aan te brengen.

De schillen helpen om de bloedcirculatie in de getroffen zone te verbeteren. Dit zorgt voor zuurstofvoorziening naar de cellen zodat het beschadigde weefsel kan herstellen.

 • Wrijf de bananenschil op de kneuzing. Laat het dan inwerken zonder af te spoelen.
 • Er is nog een andere mogelijkheid. Je kan ook een thee maken van de schil en twee keer per dag drinken.

8. Hoofdpijn verlichten

Meestal gebruiken we pijnstillers om hoofdpijn te verzachten.

Maar soms heb je die niet bij de hand. Je kan dan gebruik maken van de eigenschappen van bananenschillen om je pijn te verlichten.

Want deze schillen bevatten essentiële mineralen maar ook vezel en antioxidanten. Deze bestanddelen bevorderen de circulatie en verminderen de oxidatieve stress die verbonden is met hoofdpijn.

 • Maak een thee van bananenschil. Drink het twee tot drie keer per dag.
 • Een andere mogelijkheid is het witte deel van de schil op je voorhoofd en de achterkant van je nek te leggen. Laat het dan vijftien minuten inwerken.

Nu zal je toch zeker bananenschillen beter gebruiken? Gooi ze niet langer weg. Maar gebruik deze schillen als een natuurlijke oplossing voor dit soort problemen.

Probeer ze altijd te gebruiken wanneer ze nog vers zijn. Want de schillen die je in de koelkast bewaart verliezen enkele eigenschappen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Melo Sabogal, D. V., Torres Grisales, Y., Serna jiménez, J. A., & Torres Valenzuela, L. S. (2015). APROVECHAMIENTO DE PULPA Y CÁSCARA DE PLÁTANO (Musa paradisiaca spp) PARA LA OBTENCIÓN DE MALTODEXTRINA. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial. (13)76-85
 • Blasco López, G., & Gómez Montaño, F. J. (2014). Propiedades funcionales del plátano (Musa sp). Revista Médica de La Universidad Veracruzana.
 • Ehiowemwenguan, G. et al. “Antibacterial and phytochemical analysis of Banana fruit peel”, IOSR Journal Of Pharmacy, (e)-ISSN: 2250-3013, (p)-ISSN: 2319-4219. www.iosrphr.org Volume 4, Issue 8 (August 2014), PP. 18-25 18
 • Sundaram, Shanthy, et al. “Antioxidant activity and protective effect of banana peel against oxidative hemolysis of human erythrocyte at different stages of ripening.” Applied biochemistry and biotechnology164.7 (2011): 1192-1206.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.