Zwakke botten en gewrichten versterken met voedingstips

Wanneer je merkt dat je botten of gewrichten zwakker worden, dan moet je je dagelijkse eetgewoontes veranderen. Dit wordt je doelstelling: het gehalte aan calcium, magesium en vitamine D op een goed peil houden. Dat zal nodig zijn voor je gezondheid.
Zwakke botten en gewrichten versterken met voedingstips

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 23 augustus, 2022

Zelfs al is je gezondheid perfect, dan kan het toch nog gebeuren dat je botten en gewrichten beginnen te falen. Hoe kun je je zwakke botten en gewrichten versterken?

Pijn in de botten kan te wijten zijn aan slijtage als gevolg van het ouder worden. Het kan echter ook veroorzaakt worden door slechte voedingsgewoonten, waarbij alle noodzakelijke voedingsstoffen ontbreken. Als je onvoldoende calcium en antioxidanten eet bijvoorbeeld, dan zal dit vroeg of laat gevolgen hebben voor je skeletsysteem.

We leren steeds meer over wat beschouwd wordt als een goed voedingspatroon. Toch blijft het moeilijk om de maaltijden zo aan te passen dat ze alle nodige positieve voedingsmiddelen bevatten die je zoekt. Daarom is dit de beste manier: maak vooraf een plan hoe je je maaltijden zal organiseren. Zorg ervoor dat je in dit voedingsplan met al je doelstellingen rekening houdt.

Zwakke botten en gewrichten versterken met je voeding, hoe kan je dit doel bereiken? In dit artikel stellen we jou een aantal tips voor. Ze zullen je helpen om een voedingsplan op te stellen dat het best past bij al je doelstellingen. Ze zijn gemakkelijk uit te voeren en bovendien erg nuttig.

Wil je deze tips leren? Lees dan verder!

Je zwakke botten en gewrichten versterken met deze voedingstips

Je zwakke botten en gewrichten versterken met deze voedingstips

Vermijd het gebruik van zout

Het is bijna onmogelijk om een voedingsplan op te stellen dat volledig zonder zout is. Alle bereide en verwerkte voedingsmiddelen bevatten namelijk zout. Het probleem met zout is dat het veel natrium bevat. Natrium zorgt ervoor dat je via de urine meer calcium verliest. Daardoor wordt het moeilijk om de botdichtheid te behouden.

Vind je het moeilijk om de smaak van zout op te geven? Dan stellen we voor dat je overschakelt op zeezout. Dit type zout is niet geraffineerd. Dat betekent dat het mineralen bevat die de kracht van natrium tegenwerken. Bovendien veroorzaken ze geen ophoping van vloeistoffen.

Lees ook dit artikel:
Cellulite bestrijden met zeezout

Drink alcohol met mate

Je zwakke botten en gewrichten versterken met voedingstips zoals het met mate drinken van alcohol

Wanneer je veel alcohol drinkt, dan belemmer je het lichaam calcium en vitamine D op te nemen. Beide bestanddelen zijn echter onmisbaar voor het versterken van zwakke botten en gewrichten.

Dat betekent niet dat je tijdens een ontmoeting met anderen geen biertje of wijntje meer mag drinken. Het schrappen van dingen waarvan je geniet is bijna nooit een goed idee. Het emotionele beloningssysteem vormt namelijk een belangrijk aspect in het nemen van de juiste beslissingen. De ideale hoeveelheid is niet meer dan één biertje of één glas wijn per dag.

Cafeïne bevordert het verlies van calcium

Na de menopauze kan cafeïne bij vrouwen ernstige effecten veroorzaken.

De menopauze is zoals je weet een gevoelige periode voor vrouwen, want ze ondergaan vele hormonale en cellulaire veranderingen. Op dat moment lopen vrouwen meer risico op het ontwikkelen van osteoporose en osteoartritis. Wanneer je dan meer dan twee koppen koffie per dag drinkt, dan zal dit het verlies van calcium op twee manieren versnellen.

Enerzijds zal de calcium via de urine verwijderd worden. Aan de andere kant zal de cafeïne ook voorkomen dat calcium door het lichaam kan worden opgenomen.

Het gebruik van te veel eiwitten veroorzaakt meer botverlies

In vele diëten om gewicht te verliezen krijgen mensen het advies om meer eiwitten toe te voegen aan hun recepten. De reden hiervoor is dat eiwitten gemakkelijk verteren. Bovendien voorkomen ze de ophoping van vocht en kunnen ze het verlies van buikvet bevorderen.

Maar als je meer eiwitten eet dan de gezonde hoeveelheid, dan kunnen de chemicaliën die tijdens de vertering worden geproduceerd je botten beschadigen.

De ideale manier is om ingrediënten met een hoog gehalte aan eiwit te combineren met fruit en groenten, want die bevatten veel mineralen zoals calcium en magnesium.

We raden ook dit artikel aan:
4 eiwitrijke ontbijtsmoothies

Lichaamsbeweging om zwakke botten en gewrichten te versterken

Zwakke botten en gewrichten versterken met lichaamsbeweging

Je skeletsysteem heeft ook lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven en een betere conditie te krijgen.

Is het je bedoeling om te herstellen? Zorg er dan zeker voor dat je geleidelijk en stap voor stap weer in een bewegingsroutine komt. Pas daarna kan je activiteiten kiezen waarin je je lichaam gebruikt voor krachttraining. Daarom zijn wandelen of fietsen de beste manieren om dit doel te bereiken.

Bij deze twee oefeningen train je je vermogen om je eigen lichaamsgewicht te ondersteunen. Tegelijkertijd zorg je ook voor een betere bloedsomloop. Dat betekent dus dat ook je botten en je gewrichten beter zullen worden ondersteund.

Na verloop van tijd kan je wat weerstandsoefeningen toevoegen aan je bewegingsplan. Je kan bijvoorbeeld langere afstanden gaan wandelen of krachttrainingen doen met gewichten. Deze twee oefeningen zijn meer belastend voor je gewrichten. Dat betekent dus dat je ze voorzichtig moet uitvoeren.

Vraag indien mogelijk ook deskundig advies voordat je aan dit soort oefeningen begint. Begeleiders en deskundigen kunnen je helpen om te bepalen wat de beste oefeningen voor jouw lichaam zijn.

Zoals je ziet, is het niet zo moeilijk om zorg te dragen voor je skeletsysteem. Het is zelfs gemakkelijker dan het er uitziet. Het enige wat je moet doen is bepaalde voedingsmiddelen te beperken. En als je toch iets meer wil doen, dan kan je ook enkele eenvoudige oefeningen toevoegen. Zo haal je nog meer voordelen uit je nieuwe gewoonten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yao P, Bennett D, Mafham M, Lin X, Chen Z, Armitage J, Clarke R. Vitamin D and Calcium for the Prevention of Fracture: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2019 Dec 2;2(12):e1917789. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2019.17789. PMID: 31860103; PMCID: PMC6991219.
  • Yuan S, Michaëlsson K, Wan Z, Larsson SC. Associations of Smoking and Alcohol and Coffee Intake with Fracture and Bone Mineral Density: A Mendelian Randomization Study. Calcif Tissue Int. 2019 Dec;105(6):582-588. doi: 10.1007/s00223-019-00606-0. Epub 2019 Sep 4. PMID: 31482193.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.