Acht onbekende manieren om zout te gebruiken

In dit artikel delen we acht cosmetische manieren om zout te gebruiken, zodat je dit middel bij je volgende schoonheidsbehandeling meteen kunt toepassen.
Acht onbekende manieren om zout te gebruiken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat zout kan helpen om de uitstraling van cellulite te verbeteren? Het inwendig consumeren van zout zorgt er misschien voor dat je cellulite krijgt, maar het uitwendig toepassen van zout kan juist helpen om cellulite te laten verdwijnen.

Zout is een specerij die niet alleen goede eigenschappen heeft om het in de keuken te gebruiken, maar ook om het te gebruiken voor esthetische doeleinden.

Een overmatige zoutconsumptie kan in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waardoor tegenwoordig wordt aangeraden om de hoeveelheid zout in je dieet te beperken.

Het goede nieuws is echter dat dit product ook voor cosmetische doeleinden gebruikt kan worden. Dit zijn geweldige alternatieve manieren om zout te gebruiken die niet schadelijk zijn voor het lichaam. Vandaag delen we acht van deze manieren, zodat je ze kunt toepassen tijdens je volgende schoonheidsbehandeling.

8 manieren om zout te gebruiken

1. Lichaamsexfoliatie

Zout om te Scrubben

Exfoliatie is een zeer bijzondere vorm van huidbehandeling. De behandeling kan gebruikt worden om dode huidcellen te verwijderen alsook andere onzuiverheden die op de huid zijn ontstaan als gevolg van blootstelling aan de zon of vervuilende stoffen.

Zout is een 100% natuurlijk ingrediënt dat een goede vervanging is voor de commerciële exfolianten die heftige, agressieve chemicaliën bevatten.

Instructies

 • Maak een mengsel van een beetje zout en een theelepel olijfolie.
 • Gebruik dit mengsel onder de douche, op elk deel van het lichaam dat je graag wilt aanpakken.

2. Golvend haar

Natuurlijke golven in je haar veranderen je hele uitstraling, waardoor je er uitgeruster uitziet. Het is niet altijd makkelijk om mooie golven in je haar te creëren en er is bijna altijd wel een soort hulpmiddel voor nodig om je haar in dit model te krijgen.

Door een beetje zout op te lossen in wat water maak je een natuurlijke spray waarmee je je haar kunt natspuiten om ervoor te zorgen dat je haar er fris en golvend uitziet.

Instructies

 • Los een eetlepel zout (10 g) op in een half glas water (100 ml).
 • Verdeel dit mengsel vervolgens over je haar.
 • Knijp in je haar om golven te creëren.

3. Roos tegengaan

Roos is het meest voorkomende hoofdhuidprobleem dat er bestaat. Bovendien is het niet alleen hartstikke vervelend, maar ziet het er ook niet bepaald aantrekkelijk uit.

Grof zout kan helpen om de hoofdhuid te herstellen en ook om dode huidcellen te elimineren.

Instructies

 • Verdeel een ruime hoeveelheid zout over je hele hoofdhuid.
 • Masseer het met ronde bewegingen zachtjes in de hoofdhuid om de huid te exfoliëren.
 • Laat het middel vijf minuten intrekken.
 • Spoel je hoofdhuid dan schoon met voldoende warm water.

4. Tanden witter maken

Wittere Tanden

Het is mogelijk om gele vlekken op de tanden te elimineren door een beetje zout te gebruiken. De eigenschappen die dit product heeft, kunnen helpen om de tanden grondig te reinigen en vlekken die de tanden er slecht uit laten zien te elimineren.

Instructies

 • Maak een mengsel door twee delen zout te mengen met één deel baking soda.
 • Gebruik dit mengsel om je tanden ongeveer drie minuten mee te poetsen.

5. Acne tegengaan

Acne is een huidaandoening die de gezondheid van de huid aantast, alsook het zelfvertrouwen van de persoon die er last van heeft.

De natuurlijke eigenschappen van zout zijn in staat om de poriën schoon te maken en ervoor te zorgen dat de huid minder talg aanmaakt.

Instructies

 • Maak een beetje zout vochtig met wat water of olie en breng dit mengsel direct aan op de aangedane delen van de huid, de delen waar sprake is van puistjes, puskoppen of mee-eters.

6. Perfecte nagels

Dankzij de samentrekkende eigenschappen die dit product heeft, kun je het ook gebruiken om een goed middel te maken dat kan helpen om van die gelige of doorzichtige uitstraling af te komen, die niet alleen de gezondheid van je nagels aantast, maar ook je schoonheid in het algemeen.

Instructies

 • Meng één theelepel zout met één theelepel baking soda en het sap van één citroen.
 • Laat je nagels hier een paar minuten in weken.
 • Herhaal deze behandeling regelmatig.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

7. Zoutbad

Zout voor in Bad

Een bad met zout is een geweldige manier om ontstekingen te remmen en het hele lichaam te ontspannen. Door een speciale soort zeezout te gebruiken, kun je een heerlijk therapeutisch bad maken om vermoeide spieren te verlichten.

Door het hoge gehalte magnesiumsulfaat heeft zout een ontstekingsremmende werking en kan het helpen om van eelt onder de voeten en op de handen af te komen.

Instructies

 • Voeg een kop zeezout (240 g) toe aan je badwater.
 • Ga hier vervolgens twintig minuten in liggen.
 • Blijf niet langer dan twintig minuten in het bad liggen, want dit kan namelijk juist averechts werken.

8. Cellulite bestrijden

Het is niet makkelijk om van dat sinaasappelhuidje af te komen. Dit product is echter zo goedkoop en makkelijk te gebruiken, dat het zeker behulpzaam kan zijn.

Instructies

 • Maak een mengsel van wat zout en een beetje kokosolie.
 • Gebruik dit mengsel om de delen van het lichaam waar je last hebt van cellulite mee te masseren.
 • Laat het twintig minuten intrekken.
 • Spoel de huid vervolgens schoon met koud water. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.