Leer hoe je een hangende tuin maakt

Hangende tuinen zijn een geweldige manier om planten te laten groeien in een kleine ruimte. Leer hoe je een hangende tuin maakt in dit artikel!
Leer hoe je een hangende tuin maakt

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het groeiende respect voor het milieu heeft voor een grote interesse in stadstuinen gezorgd. Maar sommige mensen kiezen voor een hangende tuin, dit wordt steeds populairder. 

De mensen die in de stad wonen, willen ook een gezonde levensstijl. Daarom kan een hangende tuin in je huis zorgen voor een schonere lucht. 

Ook houden planten de energie in huis in evenwicht. Zij nemen de straling op die uit apparaten komen zoals computers of de televisie.

Maar hoe doe je dit als je weinig ruimte hebt? Het antwoord hierop is een hangende tuin.

Door planten op verschillende hoogten te plaatsen heb je direct meer ruimte in je woning.

Met deze strategie lossen we dit probleem op. Maar hoe nu verder? Lees gauw verder en we geven je een aantal tips zodat je kan beginnen.

Hoe maak je een hangende tuin?

Welke omgevingsfactoren heb je?

Welke omgevingsfactoren heb je?

Zoals je wellicht weet hebben planten een stabiele habitat nodig om te kunnen leven. Je houdt misschien van een grote variatie aan planten, maar dit is misschien niet geschikt voor de ruimte die jij hebt in je woning.

Je moet jezelf de volgende vragen om te ontdekken welke planten wel geschikt zijn.

Licht

Er zijn planten die veel zonuren nodig hebben. Maar er zijn ook planten die niet tegen direct zonlicht kunnen. 

Het is belangrijk om deze factor te overwegen voordat je de planten uitkiest.

Temperatuur

Veel mensen houden van fel gekleurde bloemen en mooie vormen. Maar het merendeel van deze planten heeft een warme omgeving nodig. 

Deze zijn dus meer geschikt voor de mediterrane en tropische klimaten.

Vochtigheid

De hoeveelheid water die je de plant moet geven is een ander belangrijk punt dat je moet onthouden.

Onthoud dat planten die meer water nodig hebben, op langer termijn meer geld kosten. Planten die minder nodig hebben zijn op de lange termijn goedkoper.

Hoeveel tijd heb je?

Hoeveel tijd heb je?

Tijd is belangrijk. De tijd die iemand aan zijn werk besteed als hij vanuit huis werkt is niet vergelijkbaar aan een volle dag buitenshuis werken.

Ze moeten allemaal worden bewaterd en verzorgd. Maar sommigen hebben meer tijd en aandacht nodig dan anderen. Het beste wat je kunt doen, is daarom de keuzes te maken die bij jouw levensstijl passen.

Als je dit niet goed doet kan het erg frustrerend zijn. Je zult het gevoel krijgen dat je je hangende tuin niet in leven kan houden.

Ben jij iemand die veel uitgaat na werktijd? Houd jezelf dan niet voor de gek en denk niet dat je dit gaat opgeven voor de planten.

Je hebt bepaalde gewoonten en dat heeft een reden. Je gewoonten helpen je om met stress om te gaan, om tot rust te komen en om jezelf in te kunnen verliezen. Als je dit niet wilt dat dit verandert, maak dan een reëel schema.

Ontwerp de hangende tuin

Ontwerp de hangende tuin

Wanneer we het hebben over het ontwerp, hebben we het erover hoe je de planten kan ophangen. Bedenk welke materialen je kiest en wat voor soort aarde je gebruikt.

De kenmerken van het ontwerp gaan voor een groot deel deze beslissingen bepalen.

Jouw meubilair, de indeling van de ruimte, de hoogte van het plafond… Dit speelt allemaal een rol in het ontwerp dat jij kiest.

Aan de andere kant moet je ook nadenken over de risico’s. Houd hier rekening mee voor het bewateren en, zoals we al zeiden, wat je economische middelen zijn.

Op deze manier kan je kiezen tussen een druppelsysteem, een hydrocultuur en watermist. Om te weten hoe je de planten water geeft, moet je ook letten op wat voor soort potgrond je gaat gebruiken. Dit komt omdat de doorlatendheid ervan bepaalt hoeveel water je nodig hebt.

Zonder twijfel is tuinieren een prachtige hobby. En bovendien is het erg duurzaam. Het kan echter een grote bron van teleurstelling zijn als je eraan begint zonder eerst na te denken.

Nadenken helpt ons om betere beslissingen te nemen. Vervolgens zullen we meer succes hebben bij het aangaan van dit avontuur. Als je het advies opvolgt dat we hebben gegeven, lijdt het geen twijfel dat je het zult bereiken.

Heb je echter enige zorgen of twijfels, vraag dan zeker om advies! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.