Waarom zijn aardappelen gezond?

Aardappelen staan in de Schijf van Vijf. Ze zijn een goede bron van energie, vezels en vitaminen voor je lichaam en helpen voor een goede darmwerking.
Waarom zijn aardappelen gezond?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Aardappelen staan op de vierde plaats van de meest geteelde gewassen ter wereld na rijst, tarwe en maïs. Je kan dus wel stellen dat ze tot de basisingrediënten behoren van veel culinaire schotels en dagelijkse gerechten overal ter wereld. Ze zijn niet enkel makkelijk te bereiden en heel erg lekker, maar zijn bovendien rijk aan heel wat voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid.

Wat zijn nu precies de gezondheidsvoordelen van het regelmatig eten van aardappelen?

Aardappelen helpen om gewicht te verliezen

Zou je graag enkele pondjes verliezen? Aardappelen bevatten koolhydraten en heel wat complexe voedingsstoffen. Jarenlang werd gedacht dat ze daardoor tot de dikmakers behoorden, maar met hun 26 calorieën per 100 mg kunnen ze, mits op de correcte manier klaargemaakt, best in een vermageringsdieet opgenomen worden. 

Aardappelen zijn rijk aan voedingsvezels, waardoor ze een verzadigd gevoel geven en de drang naar snoepen of snacken verminderen.

Wist je dat aardappelen stress verminderen?

De hoge doses vitamine B6 die aardappelen bevatten, helpen stress en depressie tegen te gaan en bevorderen een evenwichtige gemoedstoestand. Vitamine B6 is namelijk een noodzakelijk voedingselement, dat celherstel in het zenuwstelsel stimuleert, wat nodig is voor een mentale gezondheid in optimale conditie. Slechts 100 gram ovengebakken aardappelen leveren reeds 20 procent van de dagelijkse portie vitamines die we nodig hebben.

GABA

Bovendien bevatten ze ook het aminozuur GABA, dat ook wel de natuurlijke rustgever genoemd wordt. Mensen die aan burn-out of depressie lijden hebben meestal een tekort aan GABA.  GABA regelt het verkeer tussen zenuwcellen in de hersenen en zorgen dat deze niet overactief worden.

Verminderen van ontstekingen door het eten van aardappelen

Heb je vaak te maken met inwendige of chronische ontstekingen, dan kan het klaarmaken van aardappelen helpen om af te rekenen met deze aandoeningen. Aardappelen klaargemaakt in de oven zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen irritatie en ontsteking.

Ook uitwendige ontstekingsverschijnselen kunnen behandeld worden door een rauwe aardappel aan te brengen op de ontstoken plaatsen. Kauwen op stukjes rauwe aardappel helpt eveneens bij de behandeling van zweren in de mondholte.

Stimuleren van hersenfuncties

Aardappelen op het dagelijks menu dragen in grote mate bij tot een goede algemene conditie en gezondheid. Hun hoge doses ijzer en koper zorgen er bovendien voor dat de hersenen actief en alert blijven. Aardappelen in de schil, gegrild in de oven (zonder zout), dragen daarom bij tot het beter functioneren van het geheugen en de werking van de hersenen in het algemeen.

Mangaan, kalium en de vitamines B6 en C staan erom bekend dat ze een stimulerende werking hebben op heel wat hersenfuncties, terwijl de werking van het algemeen centraal zenuwstelsel ook baat heeft bij voldoende inname van de aanwezige vetzuren en aminozuren in aardappelen.

Aardappelen zorgen voor een gezond spijsverteringsstelsel

Aardappel behoort ook tot het zogenaamd supervoedsel, dat naast de hierboven opgesomde voedingselementen ook grote hoeveelheden voedingsvezels bevat, waardoor ze behoren tot een van de gezondste basiselementen op het menu als ze met mate en op een gezonde manier klaargemaakt worden.

Gegrild levert aardappel reeds 12% van de dagelijkse hoeveelheid vezels die nodig zijn om het spijsverteringsstelsel goed te laten functioneren. Daarmee komen ze op hetzelfde niveau als volkoren granen en pasta.

Aardappelsalade

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van de aardappel komen het best tot zijn recht als je ervoor zorgt dat je de bintjes op een correcte en gezonde manier klaarmaakt. Zet ze gekookt of gegrild in de schil op het menu. De schil van de aardappel bevat namelijk de grootste concentratie vezels en voedingsstoffen.

Eet frietjes en gefrituurde aardappelen zo weinig mogelijk om overtollige calorieën en verzadigde vetten, die de aderen verstoppen, zo veel mogelijk te vermijden.

Afbeeldingen dankzij Buzz Hoffman and rkazda


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Visvanathan, R., Jayathilake, C., Chaminda Jayawardana, B., & Liyanage, R. (2016). Health-beneficial properties of potato and compounds of interest. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(15), 4850–4860. https://doi.org/10.1002/jsfa.7848
  • Camire, M. E., Kubow, S., & Donnelly, D. J. (2009). Potatoes and human health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(10), 823–840. https://doi.org/10.1080/10408390903041996
  • King, J. C., & Slavin, J. L. (2013). White potatoes, human health, and dietary guidance. Advances in Nutrition (Bethesda, Md.), 4(3), 393S–401S. https://doi.org/10.3945/an.112.003525
  • Fundación Española de la Nutrición. Patata. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/patata.pdf
    Nutr J. 2014; 13: 122. Published online 2014 Dec 22. Reducing occupational stress with a B-vitamin focussed intervention: a randomized clinical trial: study protocol. doi: 10.1186/1475-2891-13-122
  • Nutr Rev. Author manuscript; available in PMC 2013 Jun 24. Published in final edited form as: Nutr Rev. 2010 Mar; 68(3): 133–147. Metabolic crossroads of iron and copper. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00271.x
  • Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 68. Published online 2016 Jan 28. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. doi: 10.3390/nu8020068
  • Simon C Dyall. Published: 21 April 2015. Long-chain omega-3 fatty acidsand the brain: a review of theindependent and shared effectsof EPA, DPA and DHA. doi: 10.3389/fnagi.2015.00052

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.