Hoe onderscheid ik een hernia van gewone rugpijn?

Hoewel gewone rugpijn na een paar uur rust meestal vanzelf weer wegzakt, kunnen de symptomen van een hernia soms wel dagen of weken aanhouden.

Rugpijn is een van de meest voorkomende medische problemen ter wereld. Geschat wordt zelfs dat acht van de tien mensen één of meer keer in hun leven last zullen krijgen van rugpijn.

Er zijn meerdere factoren die invloed kunnen hebben op rugpijn, alsook op de intensiteit van de pijn en hoelang de pijn aanhoudt.

Dit soort pijntjes zijn het grootste gedeelte van de tijd vrij mild en gaat vanzelf weer weg wanneer je het aangedane lichaamsdeel even rust gunt of wanneer je bepaalde oefeningen uitvoert. Vaak is het echter zo dat het ongemak alsmaar terug blijft komen en daardoor een chronischer probleem kan veroorzaken dat meer aandacht vereist.

Vaak kiezen mensen ervoor om spanning in de rug te negeren, omdat ze denken dat het normaal of slechts tijdelijk is. Dit is echter helemaal niet de bedoeling. Veelal is dit een teken dat er iets niet goed zit.

Een van die aandoeningen die veel mensen gewoon negeren, is een hernia. Dit komt doordat veel mensen een hernia verwarren voor gewone rugpijn. Dit probleem wordt echter zorgwekkender wanneer de symptomen in slechts een paar dagen veel erger worden en daardoor veel moeilijker te behandelen zijn.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze twee problemen van elkaar kunt onderscheiden en om ze beide op een gepaste manier te behandelen.

Wat is een hernia?

Hernia

De tussenwervelschijven in je wervelkolom worden uit elkaar gehouden door de nucleus. De nucleus is vrij sponsachtig en is bedoeld om mogelijke verwondingen aan de rug te verzachten en voorkomt zo dat de zenuwen bekneld raken. Deze schijven maken het makkelijker om de wervelkolom te bewegen, waardoor het lichaam bijvoorbeeld in staat is om te bukken, zich uit te rekken om iets dat hoog ligt te pakken etc.

Naarmate de jaren verstrijken, verliezen deze schijven echter hun elasticiteit en wordt de nucleus minder flexibel dan toen we nog jong waren. Deze schijven worden dan alsmaar zwakker en kunnen, door het uitvoeren van bepaalde bewegingen, uitstulpen. Ze kunnen zelfs breken wanneer ze een zwaar letsel of een zware klap te verduren krijgen.

In dit geval krijgt iemand ineens last van intense pijn aan één kant van zijn lichaam gepaard met gevoelloosheid, zwakheid en moeite zich te bewegen. Vervolgens wordt vastgesteld dat deze persoon te maken heeft met een hernia.

Wat is het voornaamste verschil tussen een hernia en rugpijn?

Rugpijn

Het voornaamste symptoom van een hernia is een pijn in de rug die langzaam aan steeds intenser wordt (dit is ook de reden dat deze aandoening vaak verward wordt met gewone rugpijn).

Om een hernia te onderscheiden van gewone rugpijn is het belangrijk om te weten dat de pijn in het geval van een hernia erger wordt wanneer je moet hoesten, je lichaam uitrekt of wanneer je gedurende langere tijd achtereenvolgend blijft zitten.

Over het algemeen is op je rug liggen met je knieën gebogen of langere tijd wandelen in plaats van stilstaan minder pijnlijk. Wanneer iemand last heeft van een hernia, dan verliest hij vaak kracht doordat de zenuwuiteinden bekneld zijn. Dit is niet het geval bij gewone rugpijn.

Als je te maken hebt met een chronisch probleem dat veroorzaakt is doordat een van de tussenwervelschijven gebroken of aangetast is, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je ruggengraat. In dit geval kun je de controle over je blaas en stoelgang verliezen.

Een van de duidelijkste symptomen van een hernia is dat de pijn dagen of soms wel weken kan aanhouden, terwijl gewone rugpijn meestal na een paar uur rust weer wegzakt.

Wat kan je doen als je last hebt van een hernia?

Rug Onderzoeken

Het eerste wat je moet doen als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een hernia is je dokter raadplegen om de ernst van de situatie in te schatten.

Opereren is een van de opties om deze aandoening te behandelen, hoewel dit niet 100% garandeert dat de pijn hierna volledig verdwenen zal zijn. Daarom zijn veel mensen die last hebben van een hernia op zoek gegaan naar alternatieve medische behandelingen om hun probleem te verbeteren en te voorkomen dat het hun leefkwaliteit te veel beïnvloedt.

Tot deze behandelingen behoren:

Naast deze vormen van therapie geven we je nog een paar tips om de pijn te verzachten:

  • Slaap op een goed matras met een houten plank eronder.
  • Slaap in een foetushouding met een kussen tussen je benen. Dit zal voorkomen dat je heupen draaien.
  • Probeer nooit op je buik te slapen.
  • Rust een paar uur, maar nooit voor overdreven lange tijd. Lichte beweging is heel belangrijk voor je herstel.
  • Probeer nooit ongepaste kracht uit te oefenen, zoals iets tillen dat veel te zwaar is.
  • Loop of zwem dertig minuten per dag, zelfs wanneer de pijn al verdwenen is.
Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook