Oorzaken en behandeling van lumbago

Als je last hebt van rugpijn is het niet aangeraden volledig te rusten. Al vanaf de eerste dagen zou je al matige fysieke activiteit moeten doen. Vermijd echter plotse bewegingen en het heffen van gewicht.
Oorzaken en behandeling van lumbago

Laatste update: 28 januari, 2021

Lage rugpijn is verbonden aan bepaalde condities in de lendewervels en de omliggende weefseructuren zoals spieren, ligamenten, zenuwen en zelfs tussenwervelschijven. In dit artikel delen we een paar verschillende behandelingen van lumbago.

Lumbago is de term die voor deze aandoening wordt gebruikt, die een paar dagen of zelfs weken kan duren.

Voordat je start met het behandelen van lumbago moet je eerst enkele tests ondergaan. Deze zullen de oorzaak van de klachten achterhalen, wat belangrijk is voor het uitsluiten van meer ernstige aandoeningen, zoals osteoporose, infecties of laesies, die om een operatie vragen. In extreme gevallen kan de oorzaak zelfs kanker zijn.

Het is erg waarschijnlijk dat bijna iedereen op de wereld vroeg af laat wel eens last heeft van zijn of haar rug. De pijn kan zich over de hele rug voordoen, maar lokaliseert zich meestal in de lage rug, ofwel de lumbale regio. De reden hiervoor is dat dit deel van het lichaam het meeste gewicht moet opvangen.

Na verkoudheden en de griep is lumbago een van voorkomende redenen dat veel mensen naar de dokter gaan.  De aanleiding van pijn in dit deel van het lichaam is meestal werkgerelateerd, bij mensen die zware gewichten moeten tillen of lange tijd in dezelfde positie moeten zitten of staan. Vele andere oorzaken zijn echter ook mogelijk.

Een acute lumbago kan dan weer het gevolg zijn van een val of van onvoldoende kracht, waardoor spieren en ligamenten in de rug overbelast kunnen worden en een verrekking kunnen veroorzaken.

Oorzaken van plotselinge lumbago

 • Breuken veroorzaakt door osteoporose of artritis.
 • Wanneer het ruggenmerg aangetast is door kanker.
 • Spierspasmen, waardoor spieren gespannen blijven staan.
 • Discushernia, gebroken discus of een infectie die de ruggengraat aantast.
 • Overmatige druk door het verkeerd tillen van gewicht.
 • Wervelkanaalstenose, veroorzaakt door het uitrekken van de wervelkanaal.
 • Scoliose of kyfose, wat krommingen in de wervelkolom zijn. Deze aandoening kan erfelijk zijn en kan al voorkomen bij kinderen en jonge volwassenen.
 • Verrekking of scheur in spieren en ligamenten.
 • Zwangerschap.
 • Ziekten die gerelateerd zijn aan vrouwelijke voortplantingsorganen, zoals cysten of kanker in de eierstokken of vleesbomen in de baarmoeder.

Aanbevelingen om lumbago te voorkomen en te behandelen

Rust is belangrijk

 • Rust en stop met intensieve activiteiten voor enkele dagen. Zo laat je de zwelling in dit gebied minderen, waardoor de pijn ook sneller zal afnemen.
 • Een koud kompres gedurende de eerste dagen is aangeraden. Daarna gebruik je een warm kompres. Dit zal helpen de spierspasmen te verminderen, die door de pijn veroorzaakt worden.
 • Sommige pijnstillers kunnen de eerste dagen gebruikt worden om de spieren terug te laten keren naar hun normale toestand. Ze dienen echter wel voorgeschreven te worden door een arts. Onthoud goed dat het erg nadelig kan zijn voor je gezondheid om aan zelfmedicatie te doen.
 • Leg jezelf in de foetushouding met een kussen tussen je benen. Als je echter graag op je rug slaapt, leg dan een kussen onder je knieën. Zo blijven je benen in een positie die minder druk op je rug uitoefent.

Na voldoende rust is beweging ook van groot belang

 • Na enkele dagen gerust te hebben, moet je met lichte fysieke activiteit beginnen. Het is namelijk afgeraden lange tijd sedentair te blijven. Doe enkele lichte tot matige fysieke activiteiten en vermijd de eerste drie weken na het verschijnen van de eerste symptomen het tillen van zware gewichten en het maken van plotselinge, snelle bewegingen.
 • Als de lumbale pijn niet weggaat door te bewegen of door de pijnstilling, moet je een fysiotherapeut opzoeken. Hij of zij kan je spierversterkende oefeningen tonen, die zeer effectief zijn in het verminderen van de pijn en het voorkomen van verdere kwetsuren.
 • De beste manier om lumbago onder controle te houden is door regelmatige beweging en een goede houding. Als je lang moet zitten, kies dan een stoel met een rugleuning die je rug volledig ondersteunt. Dit is de beste manier om een aanval van lumbago te voorkomen.
 • Probeer ook te vermijden om gewicht aan te komen. Dit kan je doen door gezond te eten. Baseer je dieet vooral op fruit en groenten.

Thuisremedies voor de behandeling van lumbago om pijn te verlichten

 • Een zeer effectieve thuisremedie is een zachte massage met enkele druppels etherische olie gemengd met een eetlepel amandelolie. Masseer in de richting van de spieren gedurende 5 minuten. Herhaal dit vervolgens 3 keer per dag.
 • Kook drie eetlepels verbena in een kop water. Bevochtig vervolgens een doek met dit mengsel en plaats het op de pijnlijke regio. Maak de doek zo warm als je kan verdragen, zonder je te verbranden. Je kan dit enkele malen per dag herhalen.
 • Voeg aan een bad vol water tien tot vijftien druppels tea tree olie toe. Laat je lichaam hier minstens twintig minuten in weken.
 • Kook drie eetlepels lijnzaadolie met één lepel mosterd. Breng vervolgens aan op een kompres. Plaats het daarna op de pijnlijke regio. Doe dit elke nacht totdat je je beter voelt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.