Hoe je osteoporose kan voorkomen met deze 6 voedingstips

Met een gezond voedingspatroon kan je osteoporose helpen voorkomen. Neem jij de juiste stappen om dit te doen? Lees hierover meer in ons artikel!
Hoe je osteoporose kan voorkomen met deze 6 voedingstips
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We vinden het allemaal leuk om vrij te kunnen bewegen. Het is daarom belangrijk om osteoporose te voorkomen zodat we op lange termijn gezond blijven. In dit artikel leggen we je uit hoe je osteoporose kan voorkomen met enkele voedingstips.

Je weet waarschijnlijk al dat het essentieel is dat je de botten de calcium verschaft die ze nodig hebben. Op die manier kan je osteoporose voorkomen. Doe je dit echter wel? Weet jij hoe je hiervoor kan zorgen door middel van de voeding die je eet?

Dit is de reden waarom we hebben besloten om hier enkele aanbevelingen voor je voedingspatroon te bespreken. Ze kunnen je helpen om osteoporose te voorkomen.

Hoe je osteoporose kan voorkomen met deze voedingstips

1. Start zo vroeg mogelijk met het voorkomen van osteoporose

Hoe oud ben jij? Maak jij je zorgen dat je kans loopt op het ontwikkelen van osteoporose? Wanneer ze nog jong zijn en geen gezondheidsproblemen hebben, denken weinig mensen aan het voorkomen van osteoporose en andere aandoeningen.

Start de preventie van osteoporose zo snel mogelijk

Dat is echter precies wat ze wel zouden moeten doen. Hoe vroeger je stappen zet om osteoporose te voorkomen, hoe meer kansen je hebt op succes. Je moet wat dit betreft ook je familiegeschiedenis nagaan.

Als je naaste familieleden de diagnose met deze ziekte gekregen hebben, dan wordt het aanbevolen om tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar te beginnen met maatregelen nemen.

Je moet voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen die veel calcium bevatten. Dit zal je botmassa sterker maken en een snelle aftakeling voorkomen.

2. Beperk je inname van zout

Dit is nog een andere stap om osteoporose te voorkomen. Verminder de hoeveelheid zout die je elke dag gebruikt. Er zijn nog geen studies over hoe zout je botten beïnvloed.

Men heeft echter wel vastgesteld dat er bij mensen met een hoge bloeddruk meer verlies optreedt in de botdichtheid.

Je moet ook weten dat zout de hoeveelheid calcium laat stijgen die je lichaam via de urine afvoert. Als je deze situatie niet voorkomt, dan zullen jouw botten na verloop van tijd zwakker worden.

Om dit te voorkomen kan je een calciumsupplement innemen of meer voeding eten die rijk is aan calcium.

3. Eet meer noten

Regelmatig noten en zaden eten is een heerlijk alternatief dat je zal helpen om osteoporose te voorkomen. Geschikte soorten zijn onder andere:

Je moet echter zorgen dat ze zo natuurlijk mogelijk zijn, dus ongezouten.

Eet meer noten

Deze voedingsmiddelen bevatten veel mineralen die sterkere botten opbouwen. Het zijn mineralen zoals:

 • fosfor
 • magnesium
 • mangaan
 • calcium

We bevelen aan om alleen natuurlijke noten te eten. Commerciële versies bevatten vaak veel natrium en vet. Dit maakt ze heel ongezond.

In het ideale geval moet je elke dag één tot twee porties noten eten. Ze zijn de perfecte snack om je hunkeringen naar eten te stillen.

4. Beperk het gebruik van frisdranken

Volgens een studie uit 2006 verhoogt cola het optreden van osteoporose bij volwassen vrouwen. Dit onderzoek heeft de effecten van cola met cafeïne en cola’s met fosforzuur op de botdichtheid geanalyseerd.

Dit was het resultaat: vrouwen die elk dag cola dronken, hadden enigszins kleinere botten in hun lichaam in vergelijking met de vrouwen die deze dranken vermeden.

5. Eet elke dag zuivelproducten

Melk en melkproducten associëren we absoluut met de preventie van osteoporose. Omdat deze middelen calcium bevatten, helpen ze om de botten sterk te houden.

Eet elke dag zuivelproducten

Je moet echter voorkomen dat je ze zat wordt. Probeer af te wisselen tussen de beschikbare keuzes:

 • yoghurt
 • kaas
 • melk

Drie porties zuivelproducten per dag zijn voldoende.

Ook dit is een interessant artikel:
Versterk je botten en gewrichten met deze remedie

6. Eet regelmatig zalm

Zalm is nog een ander voedingsmiddel dat jou kan helpen om osteoporose te voorkomen. We hebben allemaal uiteraard al gehoord van de voordelen van zalm voor gewichtsverlies. Wat je misschien niet weet, is dat deze soort vis veel vitamine D bevat.

Je lichaam heeft deze vitamine nodig om calcium op te nemen en te verwerken. Als je onvoldoende vitamine D opneemt, dan kan je problemen met de botten hebben. Dit zal ook gebeuren al eet je voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium.

Wat dit betreft kan je ook andere voedingsmiddelen kiezen die veel vitamine D bevatten. Voorbeelden zijn onder andere:

 • tonijn
 • champignons
 • eigeel

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carbone L., Johnson Karen C., Prentice R., Sodium intake and osteoporosis. Findings from the women’s health initiative. J Clin Endocrinol Metab, 2016.
 • Burt LA., Billington EO., Rose MS., Raymond DA., et al., Effect of high dose vitamin D supplementation on volumetric bone density and bone strenght: a randomized clinica trial. JAMA, 2019. 322 (8): 736-745.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.