Pruimen om het verlies van botmassa te voorkomen

Hoewel pruimen geen calcium bevatten, hebben een aantal studies aangetoond dat het eten van 3-5 pruimen per dag het risico op botziektes kan verminderen.

Mensen zeggen altijd dat de beste manier om je botten gezond te houden is om veel calcium te consumeren en dat de beste manier om calcium binnen te krijgen is om melk te drinken en andere zuivelproducten te consumeren. Is deze veronderstelling juist?

In het volgende artikel zullen we je een ander perspectief op calcium geven en een ander voedingsmiddel suggereren dat enorme voordelen bevat voor de gezondheid van de botten: gedroogde pruimen.


De waarheid over calcium

Als we spreken over botproblemen, zoals osteoporose, worden we over het algemeen overspoeld met feiten over hoe goed calcium is voor je botten. Het is waar dat dit mineraal cruciaal is voor de gezondheid, maar er zijn andere mineralen die net zo belangrijk zijn, omdat zij ons lichaam helpen bij het absorberen van die calcium. Daarom zou de eerste stap niet moeten zijn om voedingsmiddelen met toegevoegde calcium te kopen, maar om voor een uitgebalanceerd dieet te zorgen, waarbij je kiest voor verschillende voedingsmiddelen die calcium en andere voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. Gedroogde pruimen zijn een van deze voedingsmiddelen.

Kaasplankje

Verzuring

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je lichaam een ​​zure of alkalische pH-waarde heeft en dat de meesten van ons over het algemeen neigen naar de verzuurde kant als gevolg van slechte eetgewoonten (zoals de consumptie van suikers, gebakken voedsel en geraffineerde suikers), andere ondeugden (zoals roken en alcohol), negatieve emoties, stress en vervuiling.

Nou, deze overtollige zuurgraad zorgt ervoor dat je lichaam calcium gaat stelen van je botten, waarbij het door de urine wordt uitgescheiden in een poging om de pH te compenseren.

Dit is waar we het eerste voordeel van gedroogde pruimen vinden: ze zijn goed om de pH te alkaliseren.

Andere voedingsmiddelen

Bovendien zijn gedroogde pruimen ook rijk aan kalium, magnesium, borium, koper en ijzer, maar ook vitamine A en K. Dit zijn onmisbare stoffen op het gebied van de gezondheid van de botten en het voorkomen van verlies aan botmassa. Vreemd genoeg bevatten ze zelf geen calcium, maar een aantal studies hebben aangetoond dat het eten van gedroogde pruimen op een dagelijkse basis het risico op het lijden aan botziektes kan verminderen.

Gedroogde pruimen (of zelfs verse pruimen) zijn voedzaam en goed voor het voorkomen van constipatie. Dat is de reden waarom je eigenlijk zou moeten proberen er iedere ochtend een paar te eten.

Verse Pruimen

Hoe moet ik ze eten?

De gezondste manier om gedroogde pruimen te eten is om ze ’s nachts in een half kopje water te laten weken. Eet ze de volgende ochtend op een lege maag en drink ook de rest van het water.

Idealiter moet je tussen de drie en vijf gedroogde pruimen per dag eten.

Als het idee van het eten van gedroogde pruimen je niet aanlokkelijk in de oren klinkt, kun je ze ook mengen met ander rijp fruit of groenten. Je kunt ze ook als ingrediënt gebruiken in brood of gebak; hun zoete sappigheid zal dienen als vervanging van een deel van de suiker in je favoriete recept.

Gedroogde Pruimen

Maak je dieet compleet

Je kunt ook eens een aantal van deze gezonde voedingsmiddelen proberen. Ze zijn geweldig voor de gezondheid van de botten, dankzij hun hoge gehalte aan vitaminen en mineralen (vooral calcium) en ze zijn makkelijker te absorberen dan zuivelproducten of voedsel met toegevoegd calcium.

  • Sesam: Dit product bevat meer calcium dan melk en is veel gemakkelijker te absorberen. Je kunt rauwe sesamzaadjes eten of ze consumeren als gomasio (gemalen sesamzaad geroosterd met zout), sesamolie of tahin (sesampasta). Je kunt ook tahin met water, citroen, kaneel en honing mengen voor een heerlijke sesamdrank.
  • Maca: Dit voedingsmiddel bevat heel wat calcium en ijzer en is ideaal om je hormonen in balans te houden. Mensen met een ongecontroleerde hypertensie of een kwetsbaar immuunsysteem moeten eerst wat over maca lezen voordat ze het gebruiken.
  • Gekookte wortelen: Ze bevatten een veel hoger calciumgehalte als ze gekookt zijn dan wanneer ze rauw zijn.
  • Paardenstaart: Rijk aan selenium. Je kunt twee of drie kopjes per dag drinken.
  • Zout water: Een natuurlijke aanvulling met een aantal voordelen, die je kunt vinden in natuurwinkels. Wij raden aan om één eetlepel voor elke maaltijd in te nemen.

Een smoothie voor je botten

Probeer dit heerlijke recept om je botten te versterken:

  • Doe een eetlepel sesamzaad met een kopje water in een blender gedurende tenminste één minuut.
  • Zeef de resulterende sesammelk en verwijder de vezels (die kun je dan weer gebruiken voor een ander recept).
  • Giet de melk terug in de blender en mix het met drie eerder geweekte pruimen. Voeg een beetje kaneel toe.
  • Dat is alles wat je hoeft te doen voor deze smoothie. Het is een heerlijk ontbijt of een snack die jou en je gezin gezond houdt.